Κατοικία "WELL 58" στη Λευκωσία

Βασική φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού γραφείου EKKY Studio και των δημιουργών του, Kenzo Yamashita και Ελίνας Κρητικού είναι η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων κάθε έργου με γνώμονα όλες τις παραμέτρους και με επίκεντρο τις ανάγκες των χρηστών του. Στο συγκεκριμένο έργο οι ιδιαίτερες συνθήκες τούς επέτρεψαν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα πλαίσια, ξεδιπλώνοντας το πάθος τους για την αρχιτεκτονική και τη δημιουργία ξεχωριστών έργων.
Πρόκειται για μια κατοικία σε μια προστατευόμενη δασώδη περιοχή, με έντονες υψομετρικές διαφορές, η οποία επέτρεπε ευφάνταστες λύσεις. Με σύμμαχους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι συνδύαζαν μια κατασταλαγμένη άποψη, ενώ ταυτόχρονα ήταν θετικοί σε καινοτόμους ιδέες, το EKKY STUDIO και οι συνεργάτες τους SUPER NOVA Studio, ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την πρόκληση, ενσωματώνοντας τις ιδιομορφίες του περιβάλλοντος στο σχεδιασμό του έργου και μετατρέποντας τις πιθανές δυσκολίες σε πλεονεκτήματα.
Έτσι σχεδίασαν δύο πανομοιότυπους όγκους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο σε αντικατοπτρισμό και ενώθηκαν με μια εκσκαφή στο χαμηλότερο επίπεδο, δίνοντας την εντύπωση ότι το κτίριο κόπηκε στη μέση. Οι δύο όγκοι ενώθηκαν μεταξύ τους με μια γυάλινη κλειστή γέφυρα επάνω από την εκσκαφή.
Ο ένας όγκος φιλοξενεί την κουζίνα, την τραπεζαρία, το σαλόνι και ένα γραφείο επάνω από την τραπεζαρία στο μεσοπάτωμα, με ανοικτή διάταξη και επικοινωνία με τους κάτω χώρους. Στο δεύτερο όγκο, στο ισόγειο, φιλοξενούνται το κυρίως υπνοδωμάτιο και ένα καλλιτεχνικό στούντιο και στο επάνω επίπεδο δύο υπνοδωμάτια - σουίτες και ένα μικρό πλυσταριό.
Ο υπαίθριος χώρος δίπλα από την πισίνα έχει άμεση οπτική επαφή με το εσωτερικό, ενώ είναι αυτόνομος με μπάρμπεκιου, χώρους υγιεινής και αποθήκες. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η εξωτερική μεταλλική κατασκευή, που προεκτείνει οπτικά τους όγκους, δίνοντας την αίσθηση ενός μακρύτερου κτιρίου. Τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά τα διαφορετικά επίπεδα έχουν χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίσουν τις διαφορετικές λειτουργίες των χώρων.
Τα υλικά περιορίζονται κυρίως στο σκυρόδεμα, στο μέταλλο και στο γυαλί, συμπληρώνοντας την απλότητα του σχεδιασμού. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, είναι η χρήση του φυσικού φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους, μέσα από τομές που δημιουργούν ανοίγματα στους τοίχους και την οροφή των δύο όγκων, προσφέροντας άπλετο φως και μοναδική θέα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
EKKY Architects - Ελίνα Κρητικού, Kenzo Yamashita
Συνεργάτες αρχιτεκτονικής μελέτης:
Supernova
Στατική μελέτη:
Ορέστης Σάββα
Η/Μ μελέτη:
Ανδρέας Λαούτας (ηλεκτρολόγος μηχ.), Μαρίνος Χαραλάμπους (μηχανολόγος μηχ.)
Κατασκευή:
Γιάννος Χριστοδουλίδης
Σχεδιασμός τοπίου:
Νικόλας Σολωμού
Τοποθεσία:
Μοσφιλωτή, Κύπρος
Χρόνος κατασκευής:
2017 - 2019
Φωτογραφίες:
Creative Photo Room
Εταιρείες υλικών:
- KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E
- KNAUF INSULATION Α.Ε.
- MITSUBISHI ELECTRIC - ΤΕΝΟΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Λεμονόδασος Πόρου

Μονοκατοικία στο Λεμονόδασος Πόρου

Στην ήπια λοφοπλαγιά τπυ Λεμονοδάσους, σε κατάφυτο περιβάλλον, κατασκευάστηκε μονοκατοικία με δύο ορόφους και υπόγειο. Το οικόπεδο επέτρεπε την άνετη τοποθέτηση του κτιρίου και τη δημιουργία ενδιαφέροντος περιβάλλοντος χώρου, χωρίς…

"Dream House" Κατοικία στο Κεφαλάρι

Η κατοικία στο Κεφαλάρι σχεδιάστηκε με πρωταρχικό στόχο να εκπληρώσει το όνειρο του ιδιοκτήτη της. Το όνειρο για ένα σπίτι που θα καλύπτει όλες τις λειτουργικές του ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα…
Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Το "LAM House" βρίσκεται στη Λευκωσία και αποτελεί παράδειγμα κτιρίου σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το οποίο προσαρμόζεται στα δεδομένα του τόπου, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έχοντας μια σαφή φιλοσοφία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.