Προυπάρχοντες όγκοι στο οικόπεδο "αγκάλιαζαν" την πλαγιά του λόφου και διατάσσονταν γύρω από φυσικούς πέτρινους σχηματισμούς. Οι βράχοι προστατεύονται στη Μύκονο -όπως θα έπρεπε-, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι βράχοι "προστατεύουν" την κατοικία.
Κάθε χώρος της κατοικίας χωροθετείται ανάλογα με τη σχέση του με τη γεωλογία του σημείου και τις οπτικές φυγές. Η κάτοψη διαμορφώνεται ως μια ακανόνιστη διάταξη από επί μέρους χώρους, οι οποίοι "σκαρφαλώνουν" στην πλαγιά.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα με τους κύριους χώρους διημέρευσης, οι οποίοι διαμορφώνονται ως χώροι ανοιχτής διάταξης, και τα περισσότερα υπνοδωμάτια στα κατώτερα επίπεδα. Το κυρίως υπνοδωμάτιο χωροθετείται στο υψηλότερο επίπεδο.

Κατά το σχεδιασμό δόθηκε έμφαση στην επιλογή φυσικών υλικών, δημιουργώντας χώρους που διακατέχονται από μια ζεστή και ήρεμη ατμόσφαιρα, η οποία αποπνέει άνεση και απλότητα. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, στο βαθμό που ήταν εφικτό, προέρχονται από το νησί και η επεξεργασία τους έγινε επίσης τοπικά. Τα υλικά που κυριαρχούν στην κατοικία είναι ο γρανίτης, το λευκό επίχρισμα στους τοίχους, τα δάπεδα από πατητό τσιμεντοκονίαμα και η επίπλωση από ξύλο δρυός. Οι οροφές επενδύθηκαν εσωτερικά με ακατέργαστες ξύλινες σανίδες, οι οποίες ενσωματώνουν τα φωτιστικά στοιχεία και "διασπούν" τις επιφάνειες.

Αυτή η διαμόρφωση των οροφών δημιουργεί μια υπερβολική αίσθηση του ύψους και του χώρου και προκαλεί την εντύπωση ότι κανείς στέκεται κάτω από μια πέργκολα. Όλοι οι χώροι χαρακτηρίζονται από καθαρές και λιτές γραμμές, σε αντιστοιχία με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με ιδιαίτερα επεξεργασμένα στοιχεία επίπλωσης.

Η ντουλάπα, καθώς και άλλα έπιπλα σχεδιάστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη κατοικία από τους αρχιτέκτονες και κατασκευάστηκαν στο χέρι στην Αθήνα.
Στο κτιριακό κέλυφος διαμορφώθηκαν εκτεταμένα ανοίγματα, σε σχέση με την προηγούμενη διαρρύθμιση, επιτρέποντας το φυσικό φως να "ρέει" στα δωμάτια και εξασφαλίζοντας διαρκή οπτική επαφή με τη βεράντα και τη θάλασσα στο βάθος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: k-studio
Διαμόρφωση εσωτερικών χώρων: k-studio
Στατική μελέτη: ΧΩΡΟγράφοι
Η/Μ μελέτη: Αρτέμης Νάζος
Τοπογραφική μελέτη: Παναγιώτης Στάθης
Μελέτη περιβάλλοντος χώρου: Πουλημένος
Μελέτη φωτισμού: Apleton
Κατασκευή: Νικόλαος Σαντοριναίος
Τοποθεσία: Μύκονος
Εμβαδόν: 700 m2
Ολοκλήρωση κατασκευής: Ιούλιος 2015
Παρουσίαση: k-studio
Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματική κατοικία στην Παιανία

Βιοκλιματική κατοικία στην Παιανία

Το οικόπεδο βρίσκεται σε μια περιοχή της Παιανίας που αλλάζει από βιομηχανική - βιοτεχνική σε περιοχή κατοικίας. Το κτίριο σχεδιάζεται με βιοκλιματικές αρχές και εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης. Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου…
Κατοικία στο Καβούρι (Α)

Κατοικία στο Καβούρι (Α)

Ένα επίπεδο επάνω σε ένα πευκόφυτο λόφο, η δημιουργία σκιάς και τρία πλαίσια από σκυρόδεμα οργανώνουν τη θέα προς τη θάλασσα, σε ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο.Πρόκειται για μια κατοικία, στα…
Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό

Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό

Κτισμένη σε στενό, επίπεδο οικόπεδο, χωρίς καθόλου θέα, η κατοικία αποτελεί μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού ορισμένων βασικών τυπολογικών χαρακτηριστικών της παραδοσιακής ελληνικής κατοικίας, χρησιμοποιώντας σύγχρονο λεξιλόγιο.Οι χώροι της κατοικίας διατάσσονται γύρω…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.