Κατοικία D3 στο Ισραήλ

Η κατοικία βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον. Η πρόσοψη της αποτελεί ένα είδος "σφραγισμένου κουτιού", που αποτελείται από δύο μεγάλους όγκους. Ο κατώτερος οριζόντιος όγκος στο ισόγειο αποτελείται από μια λευκή επιδερμίδα αλουμινίου, με ένα επαναλαμβανόμενο γραφιστικό μοτίβο, στο οποίο τα ανοίγματα αποκοπής σε διάφορα σημεία, με φαινομενικά τυχαίο τρόπο, επιτρέπουν ακτίνες φωτός να μπαίνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας και φιλτράρουν το τεχνητό φως τη νύχτα. Ο ανώτερος όγκος κατασκευάζεται από εμφανές αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα για να δημιουργήσει αντίθεση με τον χαμηλό όγκο. Σχεδιασμένος σαν να ίπταται, είναι τοποθετημένος διαγωνίως και τονίζει την αντίθεση του με τη διάτρητη λευκή αλουμινένια πρόσοψη. Το κέλυφος προς το δρόμο σχηματίζει ένα μινιμαλιστικό και στιλβωμένο αντικείμενο, που τονώνει τη μοναστική και συμπυκνωμένη γλώσσα που επιλέγει ο σχεδιαστής. Η πρόσοψη που βλέπει στο δρόμο ξεχωρίζει λόγω του περιορισμού της, επιτυγχάνοντας το σκοπό της να δημιουργήσει μια ακριβή και κομψή εμφάνιση.
Η διάτρηση στο λευκό περίβλημα από αλουμίνιο επιτρέπει την αναπαραγωγή του φωτός και της σκιάς, δημιουργώντας σε έναν ήρεμο κατά τα άλλα χώρο μια λυρική και αρμονική κίνηση, που φαινομενικά "χορεύει" και αποπνέει  ζωή στους σιωπηρούς τοίχους. Το σχήμα των τριγώνων και η φαινομενικά τυχαία απόσταση τους, συνθέτουν το ρυθμό της κίνησης του φωτός. Ο αρχιτέκτονας έκανε περαιτέρω χρήση αυτού του σχεδίου, που μερικές φορές εμφανίζεται σε δισδιάστατες γωνίες σχεδόν σαν ένα γραφικό λογότυπο, η στον πέτρινο τοίχο στην είσοδο, που χρησιμεύει ως διαχωριστικό ανάμεσα στην είσοδο και στην κουζίνα. Αυτός ο συμπαγής τοίχος, στο σύνολό του, είναι κατασκευασμένος από ένα καλλιτεχνικό μίγμα σιδήρου και φυσικής πέτρας και μεταφέρει το θέμα του σχεδιασμού από το εξωτερικό στο σπίτι.
Οι άλλες προσόψεις είναι χτισμένες από τεράστια υαλοστάσια, που επιτρέπουν σε ολόκληρο τον κήπο να διεισδύσει στους χώρους του σπιτιού. Η διαφάνεια στο ισόγειο ενισχύει την αντίθεση με την κεκλιμένης μάζας σκυροδέματος στον δεύτερο όροφο. Ένα μεγάλο αίθριο στο κέντρο του σπιτιού αποτελεί ένα ενδιαφέρον σημείο συνάντησης μεταξύ των εσωτερικών χώρων και του εξωτερικών, του σπιτιού και της αυλής.
Η προσεγμένη στίλβωση, η ακρίβεια στη λεπτομέρεια και οι συναρμογές των υλικών, η σχολαστικά αλλά προσεκτικά διατυπωμένη μοναστική γλώσσα μας δίνουν, για μια στιγμή, την αίσθηση ότι κοιτάζουμε μια επίπεδη και σχεδόν δισδιάστατη γραφική σκηνή. Τα ποικίλα και συνεχή επίπεδα των λευκών τόνων και ο συνδυασμός της γεωμετρικής απόδοσης του φωτός με τις οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες, δίνουν στην ήρεμη εικόνα μια αίσθηση χώρου και βάθους.
Σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιήθηκε μια πλουσιότερη και πιο ποικίλη γλώσσα στην επιλογή των επίπλων. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε ένα κεντρικό κομμάτι στην τραπεζαρία, για το οποίο σχεδιάστηκε μια διακοσμητική βιβλιοθήκη από ορείχαλκο και όνυχα από το εμπορικό σήμα της εταιρείας Object, σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα Irene Goldberg. Ο περιβάλλων κήπος χρησιμοποιεί επίσης μια ευρύτερη παλέτα χρώματος για να δημιουργήσει ενδιαφέρον και αντίθεση μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Pitsou Kedem Architects
Αρχιτέκτονες: Irene Goldberg and Pitsou Kedem
Υπεύθυνος έργου: Raz Melamed
Μελέτη φωτισμού: Orly Avron Alkabes
Τοποθεσία: Hertsliya, Israel
Εμβαδό: 670.0 m²
Oλοκλήρωση: 2018
Styling φωτογράφισης: Eti Buskila
Φωτογραφίες: Amit Geron

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Plane house", Κατοικία στις Σποράδες

Τα ελληνικά καλοκαίρια χαρακτηρίζονται από διάθεση για ζωή στην ύπαιθρο. Πρωταρχικό στόχο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης γι’ αυτό το λόγο, αποτέλεσε ο σχεδιασμός χωρίς διακριτά όρια. μεταξύ των εσωτερικών και ημιυπαίθριων…
Μονοκατοικία στο Ελληνικό

Μονοκατοικία στο Ελληνικό

Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται σε επαφή με το αεροδρόμιο του Ελληνικού και μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε μέρος των δραστηριοτήτων ενός γειτονικού ιππικού ομίλου. Η προσέγγιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής αποτέλεσε…
Πολυκατοικία στο Γκάζι

Πολυκατοικία στο Γκάζι

Η πολυκατοικία βρίσκεται στην περιοχή του Γκαζιού, που γειτνιάζει με τον Κεραμεικό. Η πρόταση γεννήθηκε από τη διάλυση των ισχυρών ορίων του στοιχειώδους κατοικήσιμου "κουτιού" και τη συγκρότηση μιας ανοιχτής,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.