Κατοικία & φροντιστήριο στη Λευκωσία

Το οικόπεδο βρίσκεται σε νέα οικιστική περιοχή της Αγλαντζιάς στη Λευκωσία. Το κτίσμα ανεγέρθηκε για να φιλοξενήσει τις στεγαστικές ανάγκες μιας οικογένειας και περιλαμβάνει μία ισόγεια κατοικία, δύο διαμερίσματα στον όροφο και μικρό χώρο φροντιστηρίου στον ημιυπόγειο χώρο.
Ο περιβάλλων χώρος με τη σύγχρονη ανομοιογενή δόμηση σε ασφυκτική απόσταση αναπνοής του ενός κτίσματος από το άλλο, σε συνδυασμό με το χαρακτήρα και τις ανάγκες της ιδιοκτήτριας, ώθησαν στην ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας: τη δυνατότητα εσωστρεφούς λειτουργίας των χώρων σαν μετεξέλιξη της ιδέας των κεντρικών αυλών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.  
Έτσι, οι λειτουργίες περιβάλλονται από ενιαίο κέλυφος από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κύρια οικοδομή υψώνεται από το κεκλιμένο οικόπεδο και λειτουργεί ως ένας αιωρούμενος "κύβος". Ο "κύβος" σμιλεύεται σαν γλυπτό με εγκοπές (ανοίγματα), οι οποίες αντανακλούν τις βεράντες. Όλα τα ανοίγματα μπορούν να κλείνουν με σκιάδια που σύρονται εξωτερικά, δημιουργώντας έτσι μικρές εσωτερικές αυλές, που συμπληρώνουν τον "κύβο". Οι εσωτερικές αυλές αποτελούν την επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Η αλληλοδιαδοχή των εσωτερικών κλειστών χώρων και των εγκοπών  εξασφαλίζει ομοιόμορφο φυσικό φωτισμό και διαμπερή
αερισμό.
Στον ισόγειο χώρο χωροθετείται μια κατοικία τριών υπνοδωματίων. Οι κοινόχρηστοι χώροι (είσοδος, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία, γραφείο) διατάσσονται σε σχήμα Π γύρω από εσωτερική αυλή. Το κεντρικό τμήμα της εσωτερικής αυλής είναι ακάλυπτο και διώροφο. Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, οι πόρτες  σύρονται / εξαφανίζονται έξω από το κέλυφος του κτιρίου. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι ενοποιούνται και μαζί με την εσωτερική αυλή εξελίσσονται σε μια ημιυπαίθρια κατοικία.
Μια εσωτερική σκάλα οδηγεί στη χαμηλότερη στάθμη στην οποία οργανώνονται οι χώροι στάθμευσης, δύο χώροι φροντιστηρίου, αποθήκες και μηχανοστάσιο.
Στον όροφο χωροθετήθηκαν δύο διαμερίσματα, που έχουν από δύο υπνοδωμάτια το καθένα. Σταθερά σκιάδια επιτρέπουν το φυσικό διαμπερή αερισμό και φωτισμό, ενώ παράλληλα εμποδίζουν τη θέαση προς την εσωτερική αυλή της ισόγειας κατοικίας. Οι καθιστικοί χώροι του ορόφου απολαμβάνουν τη βορινή θέα προς τα βουνά του Πενταδάκτυλου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιώργος Χατζηχρίστου, Πέτρος Κωνσταντίνου
Στατική μελέτη: Hyperstatic Engineering Design, Άντρος Αχιλλέως
Μηχανολογική μελέτη: Ανδρέας Φλωρίδης, Κυριάκος Αθηενίτης
Ηλεκτρολογική μελέτη: Δημήτρης Τσαγγαρίδης, Λουκιανός Ράφτης
Εργολάβος έργου: Ηouse masters ltd, Χρίστος Αποστόλου
Τοποθεσία: Πουμπάρτα, Δήμος Αγλαντζιάς, Λευκωσία, Κύπρος
Φωτογράφος: Χρήστος Παπαντωνίου

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Χαλάνδρι

Κατοικία στο Χαλάνδρι

Σε οικόπεδο εμβαδού 411,00 m², στο Πάτημα Χαλανδρίου, ζητήθηκαν να μελετηθούν δύο κατοικίες συνολικού εμβαδού περίπου 615,00 m². Η μία κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, καταλαμβάνοντας το ισόγειο και τον…
Ένα έξυπνο διαμέρισμα στη Γλυφάδα

Ένα έξυπνο διαμέρισμα στη Γλυφάδα "STAR-BOY"

Η σχεδιαστική προσέγγιση απορρέει από μια χορογραφία απολλώνιων και διονυσιακών καλλιτεχνικών ενορμήσεων, συνδυασμένων με μια αντικειμενοστρεφή φιλοσοφική στάση (OOO,Object Oriented Ontology), βάση της οποίας τα αντικείμενα τοποθετούνται στο επίκεντρο της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.