Κατοικία στο Σχοινιά

Η κατοικία που παρουσιάζεται βρίσκεται στο Σχοινιά Μαραθώνα και σχεδιάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια. Η πλεονεκτική θέα του οικοπέδου, που έχει εμβαδό 1010 m², οδήγησε στη σύλληψη της ιδέας της δημιουργίας μιας κατοικίας - παρατηρητηρίου. Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδό 250 m² και βρίσκεται σε επικλινές έδαφος. Ωστόσο δεν ακολουθεί την κλίση του φυσικού εδάφους, αλλά είναι στραμμένο προς την ευνοϊκότερη θέα (νοτιοδυτική), αποκλίνοντας από τη διεύθυνση των ισοϋψών κατά 30 μοίρες.
Η πρόσβαση στο κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση από το ανάγλυφο του εδάφους, γίνεται μέσω μιας ξύλινης γέφυρας με μεταλλικό σκελετό. Στο παρατηρητήριο τοποθετούνται το χειμερινό καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα και ένα γραφείο.
Ο όγκος του ορόφου μοιάζει με ένα κουτί, το οποίο στηρίζεται εσωτερικά από δύο ισχυρούς πυρήνες. Στον πρώτο χωροθετείται η κατακόρυφη κίνηση και στο δεύτερο οι εστίες φωτιάς. Όλοι οι χώροι έχουν απρόσκοπτη θέα που εξασφαλίζεται μέσω του ενιαίου υαλοστασίου, το οποίο προστατεύεται από τις ηλιακές ακτίνες με τη βοήθεια περσίδων σταθερής κλίσης.
Ο υποκείμενος του παρατηρητηρίου όροφος φιλοξενεί το κυρίως υπνοδωμάτιο με τους βοηθητικούς του χώρους, έναν ανεξάρτητο ξενώνα και το θερινό καθιστικό. Το κυρίως υΙνοδωμάτιο βρίσκεται δίπλα στον άξονα κατακόρυφης κυκλοφορίας, έτσι ώστε να έχει άμεση σχέση τόσο με το χειμερινό όσο και με το θερινό καθιστικό. Μέρος του θερινού καθιστικού βρίσκεται σε στεγασμένο χώρο, είναι στραμμένο προς τη θέα και είναι διαμπερές, με αυλή σε επικλινές έδαφος στην πίσω πλευρά του.
Στον τελευταίο όροφο βρίσκονται δύο ανεξάρτητα studios για τα δυο νεότερα μέλη της οικογένειας και κάποιες βοηθητικές χρήσεις, καθώς στη βόρεια πλευρά το κτίριο είναι πλέον κάτω από το έδαφος.
Η αίσθηση δημιουργίας ενός κουτιού - παρατηρητηρίου εντείνεται με τη χρωματική διαφοροποίηση του υψηλότερου ορόφου, που αποκολλάται από τον υπόλοιπο όγκο του σπιτιού με τη δημιουργία φεγγιτών.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη-επίβλεψη: Χάρης Γκίκας
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Λιόντος
Η/Μ μελέτη: Τηλέμαχος Πολίτης
Συνεργάτης: Ευαγγελία Φίλτσου
Κατασκευή: Κώστας Χατζηιωαννίδης
Χρόνος μελέτης: 2001
Χρόνος κατασκευής: 2003
Φωτογραφίες: Kώστας Kοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία στο Κεφαλάρι Αττικής

Kατοικία στο Κεφαλάρι Αττικής

Η επαφή των εσωτερικών χώρων με το διαμορφωμένο και φυσικό υπαίθριο χώρο, καθώς και η διάταξή τους γύρω από ένα εσωτερικό κλειστό αίθριο, αποτέλεσαν τη βασική συνθετική δομή, επάνω στην…
Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Oι αρχιτεκτονικές και μορφολογικές επιλογές της κατοικίας στηρίχτηκαν στις αρχετυπικές μορφές των παραδοσιακών βιοτεχνικών και γεωργικών αποθηκών του Πηλίου. Αυτή η νέα εικόνα της γεωργικής αποθήκης δάνεισε τα μορφολογικά της χαρακτηριστικά…

"Villa caeli" μονοκατοικία στη Θάσο

Στον όρμο του Πρίνου, στο νησί της Θάσου βρίσκεται η μονοκατοικία Caeli. Σε απόσταση 200 m από τη θάλασσα, η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, τα οποία οργανώνονται εκατέρωθεν ενός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.