Κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Η κατοικία εξελίσσεται σε τρία επίπεδα και χαρακτηρίζεται από την καθαρή γεωμετρία των χώρων και τις σαφείς χαράξεις. Πρόκειται για ένα περιβάλλον "ήρεμο", χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως φαίνεται από τη λιτότητα των εκφραστικών μέσων, το διακριτικό σχεδιασμό αλλά και το επίπεδο της αντιληπτικής οργάνωσης και τελικής αίσθησης του χώρου.
Οι αρχιτέκτονες απέφυγαν τη χρήση περιττών στοιχείων, ώστε να αποφύγουν παραπομπές σε εικόνες που κατακλύζουν το αστικό περιβάλλον. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας χώρος όπου υπάρχει η δυνατότητα τα αντικείμενα που εισάγονται να καθορίσουν το "στιλ" που θα επιλεγεί. Ο χώρος λειτουργεί σαν "ουδέτερο" κέλυφος που μπορεί να παραλάβει την αισθητική - γούστο του χρήστη, σε όποια κατεύθυνση και αν κινείται.
Η διάχυση των ορίων επιτυγχάνεται με επενδύσεις που παραλαμβάνουν σταθερά τμήματα, ανοιγόμενα φύλλα και πόρτες. Η ακαταστασία οργανώνεται με κοινούς χειρισμούς, χωρίς να απαιτούνται "διακοσμητικές" επεμβάσεις, καθώς όλα υπακούουν σ' ένα κοινό σύστημα. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε κατασκευαστικές λεπτομέρεις και στις είδικές κατασκευές και επιμέρους "κατά παραγγελία" επιλύσεις. Η οργάνωση των χώρων είναι παρόμοια με αυτή που συνηθίζεται σε μονοκατοικίες: στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι της εισόδου, της τραπεζαρίας, της κουζίνας και του καθιστικού, οι οποίοι αν και ενιαίοι, μπορούν να χωριστούν με συρόμενες πόρτες, ώστε να επιτρέπουν την απομόνωση και την ιδιωτικότητα των χρηστών. Στον όροφο βρίσκεται το κυρίως υπνοδωμάτιο με το λουτρό του, το παιδικό δωμάτιο με το λουτρό του καθώς και ένα dressing room. O ξενώνας με το μπάνιο του διαθέτει αυτόνομη πρόσβαση και μαζί με το δεύτερο καθιστικό, μια μικρότερη κουζίνα, το γραφείο και τους βοηθητικούς χώρους αποτελούν το υπόγειο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη- επίβλεψη: ΑRΚΤΕΑΜ Αρχιτέκτονες - Ν. Μπογδάνος, Β. Καραλάζος
Eμβαδό κτιρίου: 320 m²
Xρόνος μελέτης: 2004
Xρόνος κατασκευής: 2006
Φωτογραφίες: Studio V.D. Bαβδινούδης - Δημητρίου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στου Παπάγου, Αθήνα

Διπλοκατοικία στου Παπάγου, Αθήνα

Το κτίριο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κύπρου στην περιοχή του Παπάγου. Οι απόλυτοι γεωμετρικοί του όγκοι και η χρήση του ανεπίχρηστου σκυροδέματος το προτάσσουν ως παρουσία φυσική μέσα στο αστικό του…
Ανακαίνιση εξοχικής σοφίτας

Ανακαίνιση εξοχικής σοφίτας

Η ριζική ανακαίνιση της μικρής αυτής εξοχικής σοφίτας στην Κεφαλονιά καθορίστηκε από δύο βασικούς περιορισμούς: από τη μία η δημιουργική επανάχρηση τοπικά διαθέσιμων υλικών και τεχνογνωσίας λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.