Κατοικία στο Πανόραμα

Η αρχιτεκτονική σύνθεση ακολουθεί διαχρονικές συνθετικές αρχές, θεμελιωμένες από το μοντέρνο κίνημα. Καθαροί, αλληλοτεμνόμενοι γεωμετρικοί όγκοι, αναφορές σε θεμελιώδη γεωμετρικά σχήματα, είναι τα βασικά εργαλεία της σύνθεσης. Η κατοικία διαμορφώνεται σε πέντε επίπεδα, για την καλύτερη ενσωμάτωση στο έντονα κεκλιμένο έδαφός, αλλά και την εκμετάλλευση της θέας προς τη Θεσσαλονίκη και το Θερμαϊκό κόλπο.
Η είσοδος βρίσκεται στο κέντρο του τέταρτου επιπέδου. Από την είσοδο ακόμα, έχει κανείς τη δυνατότητα της διαμπερούς θέας, που επιτρέπουν τα μεγάλα ανοίγματα και η διάταξη των επιπέδων. Στην ίδια στάθμη διαμορφώνονται ο χώρος της τραπεζαρίας, τα παιδικά δωμάτια και λουτρά.
Μία χαρακτηριστική κλίμακα, με ανοξείδωτα inox στοιχεία οδηγεί στο ανώτερο επίπεδο, όπου διαμορφώνεται το υπνοδωμάτιο των ιδιοκτητών, με βεστιάριο και λουτρό.
Σε δύο υποβαθμισμένα, ως προς τη στάθμη της εισόδου, μεσοεπίπεδα, διατάσσονται χώροι καθιστικών, με μεγάλα γωνιακά ανοίγματα και πανοραμικές φυγές. Το χαμηλότερο από τα δύο εξυπηρετεί την ανάγκη του καθημερινού χώρου διημέρευσης, τμήμα του οποίου διαμορφώνεται σε μπαρ.
Στο κατώτερο επίπεδο υπάρχει κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, χώρος γραφείου, ξενώνας με λουτρό, γυμναστήριο και σάουνα, στεγασμένος χώρος στάθμευσης, καθώς και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών.
Σε επαφή με τους κύριους χώρους διημέρευσης, ως επέκταση του κατωτέρου επιπέδου, διαμορφώνονται οι υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, ο χώρος της πισίνας και το μπαρ. Ο υπαίθριος χώρος οριοθετείται από βοηθητικούς αναλημματικούς τοίχους, που εξυπηρετούν ταυτόχρονα τις κατακόρυφες προσπελάσεις. Τα στοιχεία αυτά, καμπύλα και ευθύγραμμα, δημιουργούν μια «αγκαλιά» γύρω από το χώρο της πισίνας, με θέα τη Θεσσαλονίκη. Ο σχεδιασμός του κήπου, έγινε σε συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα αρχιτεκτόνων τοπίου, και ακολουθεί την κλίση του οικοπέδου, σε συνδυασμό με τα νέα επίπεδα της κατοικίας.
Στο εσωτερικό, χαρακτηριστικά στοιχεία αποτελούν η κλίμακα, που οδηγεί από το χώρο της εισόδου στο υπερυψωμένο επίπεδο, το τζάκι, που αποκαθιστά μια ιδιαίτερη σχέση του εσωτερικού με το ανατολικό τμήμα του κήπου. Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου έγινε με τη συνεργασία αρχιτεκτόνων – διακοσμητών, υπό την καθοδήγηση και συμβολή της ιδιοκτήτριας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χρήστος Κουλουκούρης & Συνεργάτες
Στατική μελέτη: Τροπαλίς Ε.Τ.Ε.
Επίβλεψη: Χρήστος Κουλουκούρης & Συνεργάτες
Αρχιτέκτων τοπίου: Ι.Α. Τσαλικίδης
Κατασκευαστής: Α’ ΦΑΣΗΣ, Π. Σταυράκμπεης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 400 m²
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 2000
Χρόνος κατασκευής έργου: 2000-2001
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Βιντσέντε Ζάχος

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Σε έκταση 7 στρεμμάτων στη Μύκονο, σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα προς τη θάλασσα και τη Δήλο κατασκευάστηκε η εξοχική κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια και τους φιλοξενούμενούς της.Ανατολικά το…
Κατοικία

Κατοικία "Rock House" στη Μύκονο

Προυπάρχοντες όγκοι στο οικόπεδο "αγκάλιαζαν" την πλαγιά του λόφου και διατάσσονταν γύρω από φυσικούς πέτρινους σχηματισμούς. Οι βράχοι προστατεύονται στη Μύκονο -όπως θα έπρεπε-, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι βράχοι…

"The Nippon Apartment" διαμέρισμα στο Παρίσι

Το διαμέρισμα βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα στο Παρίσι, στο ιστορικό κτίριο του Auguste Perret, στην οδό Benjamin Franklin. Η ιστορικότητα του κτιρίου αφορά την κατασκευή του από οπλισμένο σκυρόδεμα, και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.