Κατοικία στο Πανόραμα

Η αρχιτεκτονική σύνθεση ακολουθεί διαχρονικές συνθετικές αρχές, θεμελιωμένες από το μοντέρνο κίνημα. Καθαροί, αλληλοτεμνόμενοι γεωμετρικοί όγκοι, αναφορές σε θεμελιώδη γεωμετρικά σχήματα, είναι τα βασικά εργαλεία της σύνθεσης. Η κατοικία διαμορφώνεται σε πέντε επίπεδα, για την καλύτερη ενσωμάτωση στο έντονα κεκλιμένο έδαφός, αλλά και την εκμετάλλευση της θέας προς τη Θεσσαλονίκη και το Θερμαϊκό κόλπο.
Η είσοδος βρίσκεται στο κέντρο του τέταρτου επιπέδου. Από την είσοδο ακόμα, έχει κανείς τη δυνατότητα της διαμπερούς θέας, που επιτρέπουν τα μεγάλα ανοίγματα και η διάταξη των επιπέδων. Στην ίδια στάθμη διαμορφώνονται ο χώρος της τραπεζαρίας, τα παιδικά δωμάτια και λουτρά.
Μία χαρακτηριστική κλίμακα, με ανοξείδωτα inox στοιχεία οδηγεί στο ανώτερο επίπεδο, όπου διαμορφώνεται το υπνοδωμάτιο των ιδιοκτητών, με βεστιάριο και λουτρό.
Σε δύο υποβαθμισμένα, ως προς τη στάθμη της εισόδου, μεσοεπίπεδα, διατάσσονται χώροι καθιστικών, με μεγάλα γωνιακά ανοίγματα και πανοραμικές φυγές. Το χαμηλότερο από τα δύο εξυπηρετεί την ανάγκη του καθημερινού χώρου διημέρευσης, τμήμα του οποίου διαμορφώνεται σε μπαρ.
Στο κατώτερο επίπεδο υπάρχει κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, χώρος γραφείου, ξενώνας με λουτρό, γυμναστήριο και σάουνα, στεγασμένος χώρος στάθμευσης, καθώς και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών.
Σε επαφή με τους κύριους χώρους διημέρευσης, ως επέκταση του κατωτέρου επιπέδου, διαμορφώνονται οι υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι, ο χώρος της πισίνας και το μπαρ. Ο υπαίθριος χώρος οριοθετείται από βοηθητικούς αναλημματικούς τοίχους, που εξυπηρετούν ταυτόχρονα τις κατακόρυφες προσπελάσεις. Τα στοιχεία αυτά, καμπύλα και ευθύγραμμα, δημιουργούν μια «αγκαλιά» γύρω από το χώρο της πισίνας, με θέα τη Θεσσαλονίκη. Ο σχεδιασμός του κήπου, έγινε σε συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα αρχιτεκτόνων τοπίου, και ακολουθεί την κλίση του οικοπέδου, σε συνδυασμό με τα νέα επίπεδα της κατοικίας.
Στο εσωτερικό, χαρακτηριστικά στοιχεία αποτελούν η κλίμακα, που οδηγεί από το χώρο της εισόδου στο υπερυψωμένο επίπεδο, το τζάκι, που αποκαθιστά μια ιδιαίτερη σχέση του εσωτερικού με το ανατολικό τμήμα του κήπου. Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου έγινε με τη συνεργασία αρχιτεκτόνων – διακοσμητών, υπό την καθοδήγηση και συμβολή της ιδιοκτήτριας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χρήστος Κουλουκούρης & Συνεργάτες
Στατική μελέτη: Τροπαλίς Ε.Τ.Ε.
Επίβλεψη: Χρήστος Κουλουκούρης & Συνεργάτες
Αρχιτέκτων τοπίου: Ι.Α. Τσαλικίδης
Κατασκευαστής: Α’ ΦΑΣΗΣ, Π. Σταυράκμπεης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 400 m²
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 2000
Χρόνος κατασκευής έργου: 2000-2001
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Βιντσέντε Ζάχος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

Κατοικία στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

H κατοικία βρίσκεται στη λοφώδη τοποθεσία “Xεροβούνι” και έχει θέα προς το Πόρτο Pάφτη. Tα τελευταία χρόνια επικρατεί έντονη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, ιδίως μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου…
Κατοικία με βιοκλιματική λογική στην Πάρο

Κατοικία με βιοκλιματική λογική στην Πάρο

Το οικόπεδο έχει έντονη κατωφέρεια με προσανατολισμό από Νότο προς Βορρά. Η βλάστηση είναι άγρια και ξερική, κυριαρχούν τα αρωματικά βότανα και η παρουσία ενός επιβλητικού κέδρου. Ένας μικρός ελαιώνας…
Κατοικία Erosantorini, στη Σαντορίνη

Κατοικία Erosantorini, στη Σαντορίνη

Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα Φηρά, στην περιοχή της Μεσαριάς, σε μία έκταση οκτώ στρεμμάτων, βρίσκεται η κατοικία EROSANTORINI. Από το σημείο αυτό -σε υψόμετρο 200m περίπου πάνω από…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.