Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό

Κτισμένη σε στενό, επίπεδο οικόπεδο, χωρίς καθόλου θέα, η κατοικία αποτελεί μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού ορισμένων βασικών τυπολογικών χαρακτηριστικών της παραδοσιακής ελληνικής κατοικίας, χρησιμοποιώντας σύγχρονο λεξιλόγιο.
Οι χώροι της κατοικίας διατάσσονται γύρω από μία προστατευμένη εσωτερική αυλή, ένα αίθριο, το οποίο προσδίδει στη σύνθεση εσωστρέφεια και εξασφαλίζει στην καθημερινή ζωή τον απαιτούμενο βαθμό ιδιωτικότητας.
Το βασικό χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι η τοποθέτηση της πισίνας, η οποία δεν καταλαμβάνει απλά το μεγαλύτερο μέρος της αυλής, αλλά συνεχίζεται και κάτω από μέρος του χώρου υποδοχής. Μία γυάλινη γέφυρα, η οποία συνδέει τις δύο βασικές ενότητες της κατοικίας, αποκαλύπτει την παρουσία του νερού μέσα στην κατοικία.
Κατασκευή - υλικά
Το διώροφο καθιστικό και η θέση του τζακιού δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα διαλεκτική αντιθετικών στοιχείων: νερό - φωτιά, οριζόντιο - κατακόρυφο.
Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν η ενοποίηση των εσωτερικών χώρων διαβίωσης με τους υπαίθριους.
Για το σκοπό αυτό δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των υλικών και στην κατασκευή. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε το ίδιο ξύλινο δάπεδο τόσο στους εσωτερικούς χώρους, όσο και στην αυλή, γύρω από την πισίνα και το μπάρμπεκιου.
Η χρήση συρόμενων υαλοστασίων, ηλεκτρικών τεντών και κουρτινών, καθώς επίσης και συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης, συντελούν στη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου διαβίωσης, αναιρώντας τα όρια εσωτερικού - εξωτερικού.

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: ISV IΩANNOY -ΣΩTHPOΠOYΛOΣ - VAN GILDER
Tοποθεσία: Σισμανόγλου 6, Παλαιό Ψυχικό
Xρόνος μελέτης: 1994
Xρόνος κατασκευής: 1998
Φωτογραφίες: K. Θωμόπουλος, E. Aτάλη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία στην Εκάλη

Kατοικία στην Εκάλη

Η διώροφη μονοκατοικία αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης (σε δύο επίπεδα με μικρή υψομετρική διαφορά) και στον όροφο οι χώροι ύπνου. Λόγω της κλίσης του…
Κατοικία στην Αίγινα

Κατοικία στην Αίγινα

Η τοποθέτηση του κτιρίου στο χώρο υπαγορεύεται κυρίως από το σχήμα του οικοπέδου και από τη σχέση του κτιρίου με τον ήλιο το χειμώνα και το καλοκαίρι, καθώς δεν υπάρχουν…
Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Αυτή η διπλοκατοικία βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μία περιοχή αμιγώς οικιστική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι οι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.