Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό

Κτισμένη σε στενό, επίπεδο οικόπεδο, χωρίς καθόλου θέα, η κατοικία αποτελεί μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού ορισμένων βασικών τυπολογικών χαρακτηριστικών της παραδοσιακής ελληνικής κατοικίας, χρησιμοποιώντας σύγχρονο λεξιλόγιο.
Οι χώροι της κατοικίας διατάσσονται γύρω από μία προστατευμένη εσωτερική αυλή, ένα αίθριο, το οποίο προσδίδει στη σύνθεση εσωστρέφεια και εξασφαλίζει στην καθημερινή ζωή τον απαιτούμενο βαθμό ιδιωτικότητας.
Το βασικό χαρακτηριστικό της κατοικίας είναι η τοποθέτηση της πισίνας, η οποία δεν καταλαμβάνει απλά το μεγαλύτερο μέρος της αυλής, αλλά συνεχίζεται και κάτω από μέρος του χώρου υποδοχής. Μία γυάλινη γέφυρα, η οποία συνδέει τις δύο βασικές ενότητες της κατοικίας, αποκαλύπτει την παρουσία του νερού μέσα στην κατοικία.
Κατασκευή - υλικά
Το διώροφο καθιστικό και η θέση του τζακιού δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα διαλεκτική αντιθετικών στοιχείων: νερό - φωτιά, οριζόντιο - κατακόρυφο.
Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν η ενοποίηση των εσωτερικών χώρων διαβίωσης με τους υπαίθριους.
Για το σκοπό αυτό δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των υλικών και στην κατασκευή. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε το ίδιο ξύλινο δάπεδο τόσο στους εσωτερικούς χώρους, όσο και στην αυλή, γύρω από την πισίνα και το μπάρμπεκιου.
Η χρήση συρόμενων υαλοστασίων, ηλεκτρικών τεντών και κουρτινών, καθώς επίσης και συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης, συντελούν στη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου διαβίωσης, αναιρώντας τα όρια εσωτερικού - εξωτερικού.

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: ISV IΩANNOY -ΣΩTHPOΠOYΛOΣ - VAN GILDER
Tοποθεσία: Σισμανόγλου 6, Παλαιό Ψυχικό
Xρόνος μελέτης: 1994
Xρόνος κατασκευής: 1998
Φωτογραφίες: K. Θωμόπουλος, E. Aτάλη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Γέρακα

Μονοκατοικία στο Γέρακα

Με δεδομένη τη μορφή του οικοπέδου "στενό πρόσωπο - μεγάλο βάθος" και τη θέα αποκλειστικά προς το πάρκο, ο όγκος της κατοικίας να ακούμπησε και στα δύο όμορα οικόπεδα. Στο…
Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σε νεότευκτη πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη συνενώθηκαν δύο διαμερίσματα: το οροφοδιαμέρισμα του 9ου και τελευταίου ορόφου και ένα μικρότερο, υποκείμενο διαμέρισμα, του 8ου ορόφου, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν…
Native Beach Villa στα Λιβάδια Χανίων

Native Beach Villa στα Λιβάδια Χανίων

Ένα καθαρό ορθογώνιο, ένα κουτί με πλήρη και κενά είναι ο βασικός όγκος αυτού του μικρού σπιτιού. Τρία αρμυρίκια, σημείο ανάσας και σκιάς, είναι το υπερυψωμένο όριο του γηπέδου με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.