Η μονοκατοικία αναπτύσσεται σε ένα ιδιαίτερα επικλινές οικόπεδο στο Διόνυσο. Η επιθυμία για ενιαίους λειτουργικά χώρους στη βασική στάθμη της κατοικίας με συνέχεια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του εδάφους, οδήγησε στη δημιουργία ενός και μόνο όγκου, τοποθετημένου κεντροβαρικά στο οικόπεδο. Το κτίριο αναπτύσσεται σε δύο κύριες στάθμες και μια υπόγεια. Η κύρια μεσαία στάθμη, η στάθμη της εισόδου, ανοίγει προς τον πίσω κήπο, όπου δημιουργείται ο βασικός χώρος εκτόνωσης της κατοικίας, διαφυλάσσοντας μ' αυτό τον τρόπο την ιδιωτικότητα που επιθυμούσε η οικογένεια. Οι χώροι της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του καθιστικού, που χωροθετούνται σ' αυτή τη στάθμη, έχουν πλήρη διαφάνεια προς την πισίνα και την αυλή που διαμορφώνονται στο πίσω μέρος του οικοπέδου. Στο εσωτερικό αυτής της στάθμης οι διαφορετικές λειτουργικά περιοχές, χωρίζονται μόνο από δύο πετάσματα, επενδυμένα με μαύρη ταπετσαρία, που δεν εφάπτονται στην οροφή. Το ένα ορίζει την περιοχή της κουζίνας και το άλλο διαχωρίζει το καθιστικό από το γραφείο και το WC. Η αίσθηση της διαφάνειας και του διαμπερούς τονίζεται και στο τζάκι, που είναι ειδικά σχεδιασμένο ως σχισμή σε επιφάνεια μαύρου γρανίτη, ενώ ως διαχωριστικό με τον εξωτερικό χώρο υπάρχει μόνο ένα διάφανο γυαλί μήκους 4 μέτρων.
Στον όροφο αναπτύσσονται οι ιδιωτικοί χώροι: το υπνοδωμάτιο του ζευγαριού, ένα δίχωρο παιδικό δωμάτιο και ένας μικρός ξενώνας. Και εδώ ακολουθείται ο σχεδιαστικός χαρακτήρας του ισογείου, στο οποίο κυριαρχεί το λευκό και η ζεστασιά του ξύλου. Η διακόσμηση, καθώς και ο σχεδιασμός όλων των επίπλων που είναι ιδιοκατασκευή έγινε από τους αρχιτέκτονες.
Εξωτερικά το κτίριο επενδύεται με πέτρα σε γήινες αποχρώσεις στη βάση του, στη ζώνη του υπογείου, ενώ η ανωδομή φέρει αποκλειστικά δύο χρώματα, γκρι ανοιχτό και λευκό. Οι στεγασμένοι εξώστες που συναντώνται στις όψεις του κτιρίου, διαμορφώνουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα, αγκαλιάζοντας τον γκρι στιβαρό διώροφο όγκο. Οι γυάλινες κουπαστές και τα επί μέρους στοιχεία από ξύλο, όπως η πέργκολα της εισόδου και το ξύλινο διάτρητο πέτασμα της πρόσοψης, συμπληρώνουν την αισθητική του κτιρίου. Στην πίσω πλευρά ένας στεγασμένοΣ εξωτερικός χώρος έχει δημιουργηθεί ακριβώς δίπλα στην πισίνα, ο οποίος φιλοξενεί την υπαίθρια τραπεζαρία. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: gfra architecture
Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Εντυ Ρόμπερτς, Νότα Τσάλτα, Φωτεινή Αναγνώστου
Στατική μελέτη: Φίλιππος Γαβαλάς, πολιτικός μηχ.
Η/Μ μελέτη: Technomech - Χ. Μηλιώνης, Z. Τσιάτσικας
Αρχιτεκτονική τοπίου: Greenways
Κατασκευή: Evedron S.A.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης, Φώτης Τραγανουδάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Το κτίριο, που έχει συνολικό εμβαδό 250 m², διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα, καθένα από τα οποία έχει πρόσβαση σε εξωτερική “αυλή”. Στη διάταξη αυτή βοήθησε η μορφολογία του οικοπέδου με…
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Χαλάνδρι

Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Χαλάνδρι

Οι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν τη μετατροπή ενός εκλεκτικιστικά διακοσμημένου διαμερίσματος εμβαδού 190 m2 σε ένα χώρο που να αποπνέει αισθητική ηρεμία και γαλήνη και να αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα και τον τρόπο…
Ανασχεδιασμός διώροφης κατοικίας στην Κηφισιά

Ανασχεδιασμός διώροφης κατοικίας στην Κηφισιά

Στη μέση επιμήκους οικοπέδου αναλογίας 1:4, τοποθετήθηκε πριν από 30 χρόνια αυτή η τυπική διώροφη μονοκατοικία. Εγκλωβισμένη μεταξύ ενός όμορου κτιρίου (τυφλή νότια όψη) και μιας πολυκατοικίας, διατηρούσε μια σχεδόν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.