Κατοικία στον Κάμπο της Πάρου

Ευρισκόμενη εντός των ορίων του οικισμού Κάμπος της Πάρου, η φυσική παρουσία της κατοικίας ενισχύεται από το υπέροχο αγροτικό τοπίο που την περιβάλλει, αποτελούμενο από χωράφια σιτηρών, μικρούς αμπελώνες και ελαιόδεντρα.
Κατά τη φάση του σχεδιασμού, δόθηκε βαρύτητα στην αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών και συνθηκών, όπως είναι η καθημερινή επαφή με τη φύση και ο υπαίθριος τρόπος διαβίωσης, το ισχυρό φως των Κυκλάδων και ο άνεμος. Αυτά συντέλεσαν κατά ένα μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της κατοικίας, η αισθητική επεξεργασία της οποίας έγινε μέσα από μια μοντέρνα και λιτή προσέγγιση.
Σε αυτή θα διαμένει μια 5-μελής οικογένεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η σύνθεση συνίσταται μορφολογικά στην αποδόμηση ενός ορθογώνιου πρίσματος (αρχέτυπη μορφή κατοίκησης του νησιού), ως σημείου εκκίνησης και σχηματισμός ενός κενού χώρου (βεράντα), προστατευμένου από τους βόρειους ανέμους.
To αποσπασμένο τμήμα, τοποθετείται στο δώμα ως ανεξάρτητος χώρος χαλάρωσης ή φιλοξενίας, έχοντας απρόσκοπτη θέα προς τον οικισμό, την Πούντα και την Αντίπαρο.
Τα δύο ορθογώνια σχήματα του ισογείου, ολισθαίνουν ελαφρώς το ένα σε σχέση με το άλλο, για να αποκαλύψουν μέρος της βεράντας, οδηγώντας στην είσοδο. Αυτοί οι δύο όγκοι αποτελούν τον κορμό της κατοικίας και φιλοξενούν ο πρώτος τους χώρους διημέρευσης και ο δεύτερος τους ιδιωτικούς, υπνοδωμάτια της οικογένειας και λουτρό, με τους βοηθητικούς να παίζουν το ρόλο του συνδετήριου τμήματος.
Ο προσανατολισμός του κτιρίου, η διάπλαση των όγκων, το στρατηγικά τοποθετημένο μοναδικό μικρό άνοιγμα στην βορινή πλευρά, η εφαρμογή συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, η χρήση ξύλινων κουφωμάτων υψηλής ποιότητας, αλλά και η προσθήκη στοιχείων όπως οι πέργκολες, συμβάλλουν τα πλείστα στην ενεργειακή απόδοση, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τοπικές συνθήκες.
Κατασκευή
Ο φέρον οργανισμός του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, εδράζει σε πλάκα ενιαίας σκυροδέτησης πάχους 0,40 m και περικλείει ανεξάρτητη δεξαμενή συλλογής ομβρύων υδάτων 20 m³, όπως υπαγορεύουν οι τοπικοί κανονισμοί. Τη χαμηλού βάθους εκσκαφή, καθώς η κατοικία δεν διαθέτει υπόγειο, ακολούθησε διάστρωση με συμπυκνωμένα σκύρα για την εξυγίανση του εδάφους. Η πλήρωση των περιμετρικών τοιχοποιιών έγινε με τη χρήση κισσηρόλιθων (Paros Block) με συντελεστή θερμοπερατότητας μικρότερο των 0,73 W/(m²·K), ενώ οι εσωτερικές τοιχοποιίες κατασκευάστηκαν από μονή δρομική οπτοπλινθοδομή. Τη θερμομονωτική ικανότητα όλων των εξωτερικών κατακόρυφων επιφανειών ενίσχυσε η εφαρμογή συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης πάχους 50 mm, τελικής επιφανείας ακρυλικού έγχρωμου οργανικού επιχρίσματος με κοκομετρία 1,5 mm. Στην κατοικία τοποθετήθηκαν ξύλινα εξωτερικά κουφώματα ιταλικού εργοστασίου και ενεργειακά τρίπλεξ κρύσταλλα με συντελεστή θερμοπερατότητας Ug=1,1 W/(m²·K) και συντελεστή ηχομόνωσης 36 db. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην τοποθέτηση των κουφωμάτων και στην περιμετρική σφράγισή τους με το "σώμα" του κτιρίου, για την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών. Η θέρμανση και ψύξη γίνεται μέσω ενδοδαπέδιου συστήματος που τροφοδοτείται από αντλία θερμότητας, το οποίο συνδέεται με κατακόρυφο θερμοδοχείο (boiler). Μελλοντικά το όλο κύκλωμα θα ενισχύεται από φωτοβολταϊκά πετάσματα.
Στο εσωτερικό η κατοικία διαστρώθηκε σε όλη την επιφάνειά της με γρανιτόπλακες 900 x 900 (mm), καθώς τεχνικά ήταν δύσκολη η συνύπαρξη συστήματος ενδοδαπέδιας και πατητού τσιμεντοκονιάματος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Lantavos Projects
Στατική μελέτη: Κωστής Αναγνωστόπουλος
H/M μελέτη: Civilco, (Φ. Γραμμάτης & Ε. Ταυλάκη Ο.Ε.)
Eπίβλεψη: Ευάγγελος Λάνταβος
Τοπκός συνεργάτης: Γιάννης Ραγκούσης, πολιτικός μηχανικός
Tοποθεσία: Οικισμός Κάμπος, Παροικιά, Πάρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 141,60 m²
Xρόνος μελέτης: 2012
Xρόνος κατασκευής: 2015 - 2016
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Αθήνα

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Αθήνα

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο όροφο πολυκατοικίας του 1950, σε κεντρικό σημείο του Κολωνακίου. Η κάτοψη είναι σχεδόν τριγωνική, με βεράντες κατά μήκος των δύο πλευρών, καλύπτοντας ευρύ φάσμα προσανατολισμού:…
Συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στη Σάνη Χαλκιδικής

Συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στη Σάνη Χαλκιδικής

Το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών κατασκευάστηκε σε γήπεδο 10 στρεμμάτων στο Αγρόκτημα Κασσάνδρας, σε απόσταση 800 m από τη θάλασσα. Η παράλληλη χωροθέτηση και η ορθογώνια κάτοψη των κτιρίων προσδιορίστηκε από…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.