Η κατοικία βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην κορυφή του ακρωτηρίου της Ζωγεριάς Σπετσών, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ιδιωτικό δάσος που καταλήγει σε μικρό παραθαλάσσιο όρμο. Η φυσική ομορφιά και αρμονία των στοιχείων της φύσης μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της ιστορικότητας της περιοχής οδήγησαν στη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής σύλληψης που το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα κτίριο που φαίνεται σαν "να ήταν πάντα εκεί".
Το αρχικό κτιριολογικό πρόγραμμα προέβλεπε 850 m² ωφέλιμου χώρου.
Ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσε το γεγονός ότι ο κτιριολογικός όγκος έπρεπε να τοποθετηθεί στην πιο εξέχουσα θέση της χερσονήσου (εξαιτίας των περιορισμών της δασικής έκτασης) καθώς και η απουσία κάθε γειτονικού κτίσματος που θα υπονοούσε κάποια πολεοδομική συνοχή.
Έτσι, αναπτύχθηκε η ιδέα του οικιστικού πυρήνα, που ήταν άλλωστε και πιο φυσικά συμβατός με το δεδομένο κτιριολογικό πρόγραμμα. Επιλέχθηκε η δημιουργία ενός σύνθετου σχήματος το οποίο συντίθεται από επιμέρους στοιχεία, που πηγάζουν από τη Σπετσιώτικη τυπολογία και παραπέμπουν περισσότερο σε σύνολο μικρών σπιτιών, παρά σε ένα σπίτι. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα για εναλλαγές στα ύψη ώστε να γίνει πιο ομαλή η ένταξη στο τοπίο, για τη διάσπαση της κλίμακας και για την παρουσίαση ενός ογκοπλαστικού διαλόγου ανάμεσα στο σύνολο και στα μέρη.
Η κύρια είσοδος της κατοικίας βρίσκεται στο ισόγειο και ανοίγεται προς τους χώρους υποδοχής, τραπεζαρία και καθιστικό οι οποίοι περιβάλλουν ένα ανοικτό αίθριο με δυτικό προσανατολισμό και θέα προς το πέλαγος. Στην αντίθετη πλευρά, με θέα στην ανατολή, πάντα στο ισόγειο, χωροθετούνται η κουζίνα και ένα καθημερινό καθιστικό, καθώς και τα παιδικά υπνοδωμάτια.
Μια εντυπωσιακή πέτρινη σκάλα που ξεκινά από το καθιστικό οδηγεί στον όροφο σε ένα γραφείο ανοικτό προς τον κάτω χώρο. Στη συνέχειά του βρίσκεται το υπνοδωμάτιο του ζεύγους. Το κτιριακό συγκρότημα πλαισιώνεται από ξενώνες, σε ισόγειο και όροφο είτε με ανεξάρτητες εισόδους.
Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από τη διάσπαση σε τρεις επιμέρους διώροφους όγκους που μοιράζονται έναν κοινό ισόγειο χώρο επιφάνειας 525 m².

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ε. Νικολουδάκη-Κοκορέλια & συνεργάτες αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: ΕΤΕΣΜ Γκίκας Θεοδοσίου
Η/Μ μελέτη: Π. Καμαρινός
Επίβλεψη: Ε. Νικολουδάκη-Κοκορέλια
Συνεργάτες: ηρώ Μπερτάκη (προμελέτη)
Κατασκευή: Μ. Γουζέλης
Χρόνος Κατασκευής: 2002-2004
Φωτογραφίες: Κώστας Κοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία  στη Μονεμβασιά

Εξοχική κατοικία στη Μονεμβασιά

Η κατοικία είναι χτισμένη σε οικόπεδο με έντονη κλίση και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα. Μια από τις βασικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ήταν κάθε κύριος χώρος της κατοικίας να έχει…
Συγκρότημα 5 κατοικιών στην Κάτω Κηφισιά

Συγκρότημα 5 κατοικιών στην Κάτω Κηφισιά

Πρόκειται για την ανέγερση πέντε ανεξάρτητων κατοικίων με υπόγειο στην Κάτω Κηφισιά. Το εμβαδό του οικοπέδου είναι 1990 m² και η πραγματοποιούμενη κάλυψη περίπου 800 m². Λόγω του σχήματος του…
Μονοκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Μονοκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Μεσαμπελιές σε οικόπεδο 520 m2.  Η συνθετική δομή του κτιρίου είναι ένα μονολιθικό κέλυφος λευκού όγκου και επένδυση πετρώματος έως το ύψος του ισογείου,  με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.