Κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Οι επιθυμίες των πελατών για αυτή την μικρή θερινή κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής ήταν για ένα σπίτι διακοπών με χαμηλές απαιτήσεις για συντήρηση, σε οικόπεδο με ελαιώνα και  θέα προς τη θάλασσα και το Άγιο Όρος.

Στο σχεδιασμό και την κατασκευή χρησιμοποιήθηκε ψηφιακή τεχνολογία αιχμής CAD/CAM με πρωτοποριακό τρόπο. Τα στοιχεία της κατασκευής είναι προκατασκευασμένα, παρόλα αυτά, στο σχεδιασμό του κτίσματος λήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπόψη η θέση του ηλίου για τη σκίαση των χώρων και την θέα. Η κάτοψη διαστάσεων 3μ επί 7μ αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής – δύσης και υποδιαιρείται σε μικρότερους χώρους. Ένας κεντρικός διάδρομος ενώνει τους χώρους ενώ ευθυγραμμίζεται με τα ελαιόδεντρα, τα οποία έτσι αποτελούν μέρος της οργάνωσης της κάτοψης.

Το εξωτερικό περίβλημα αποτελείται από ελαφριά μεταλλική επιφάνεια που τυλίγεται και είναι κινητή, ώστε να προσφέρει μεταβλητότητα. Ο σχεδιασμός του περιβλήματος με το διάτρητο σχέδιο που θυμίζει ύφασμα εμπνεύστηκε από τη φυλλωσιά και τη σκιά των ελαιόδεντρων. Με την κίνηση του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εσωτερικοί χώροι γεμίζουν με εναλλασσόμενες σκιάσεις.

Το έργο έχει αποσπάσει το βραβείο 2017 Architizer A+ Award (Νέα Υόρκη) στην κατηγορία Αρχιτεκτονική και Φως. Στα Βραβεία Δομές 2017 (Αθήνα) βραβεύτηκε ως το Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα 2012-2016. Έλαβε το βραβείο 2016 Surface Design Award (Λονδίνο) στην κατηγορία Φως & Εξωτερική Επιφάνεια, ενώ ήταν προτεινόμενο και στην κατηγορία Εξωτερικής Επιφάνειας Κατοικίας.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Εύα Σοπέογλου 
Μεταλλική κατασκευή: METALSO 
Τοποθεσία: Σιθωνία Χαλκιδικής
Φωτογραφίες:Μαριάνα Μπίστη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στη Μύκονο

Δύο κατοικίες στη Μύκονο

Στη Μύκονο, το νησί των ανέμων υλοποιήθηκε το όραμα της οικογένειας, για ένα συγκρότημα δυο κατοικιών, που χτίστηκαν πάνω στον βράχο του ξερού νησιού, με απίστευτη θέα στο Αιγαίο πέλαγος…
Δύο κατοικίες στη Βυζίτσα Πηλίου

Δύο κατοικίες στη Βυζίτσα Πηλίου

Η επιτυχημένη ένταξη ενός κτιρίου σε ιστορικό περιβάλλον στηρίζεται στο τρίπτυχο: σχήμα - όγκος - μορφή. Τα καθαρά σχήματα των πηλιορείτικων σπιτιών, που φέρουν τετράριχτες στέγες με έντονα γείσα, αρκούν…
Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος στη Βούλα

Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος στη Βούλα

Το διαμέρισμα βρίσκεται στη Βούλα, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1990. Οι ιδιοκτήτες, ένα νέο ζευγάρι με παιδί, δεν ένιωθαν οτι ο χώρος τους αντιπροσωπεύει. Άνθρωποι με αντίληψη αισθητική,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.