Το οικόπεδο, έκτασης 2 στρεμμάτων, βρίσκεται στην Ιξιά, μια αραιοδομημένη οικιστική περιοχή κοντά στην πόλη της Ρόδου. Χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση του εδάφους και τη βορινή θέα προς τη θάλασσα.
Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες. Η πρόσβαση γίνεται από την ανώτερη στάθμη, στον όροφο, όπου βρίσκονται επίσης ένα γραφείο και το κύριο υπνοδωμάτιο. Στη μεσαία στάθμη αναπτύσσονται το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα και άλλοι βοηθητικοί χώροι, ενώ στην πρώτη στάθμη βρίσκονται ένας ξενώνας, το καθημερινό και χώροι για την εξυπηρέτηση της πισίνας.
Όλες οι λειτουργικές ενότητες οργανώνονται γύρω από ένα ανοικτό αίθριο, που αποτελεί το κυρίαρχο κατακόρυφο οργανωτικό στοιχείο της σύνθεσης. Η πισίνα οργανώνεται κάθετα προς την όψη και διεισδύει στον όγκο της κατοικίας, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο την κάτω επιφάνεια του αίθριου.
Η όλη σύνθεση ισορροπεί ανάμεσα στην εξωστρέφεια, που δηλώνεται με την αναφορά στη θέα και την εσωστρέφεια, που τονίζεται με την ύπαρξη του κεντρικού αίθριου.
Το αίθριο, ως κενό χωρίς χρήση στο βαθύτερο σημείο της κατοικίας, αναλαμβάνει το ρόλο ενός φωτεινού χώρου (με φυσικό φως την ημέρα και τεχνητό φως από την πισίνα τη νύχτα), που επιχειρεί να επανεστιάσει την αίσθηση της οικειότητας μέσω της διαφάνειας.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης
Στατική μελέτη: Κυριακή Καλατζή
Η/Μ Μελέτη: Μαλαματένια Κατσαράκη, Νίκος Κοντουλάκος
Μελέτη φύτευσης: Κάρολος  Χανικιάν
Ιδιοκτήτης: Φώτης Γαρδούνης
Τοποθεσία: Ιξιά, Ρόδος
Συνολική επιφάνεια: 300 m²
Μελέτη: 2002 - 2004
Κατασκευή: 2004 – 2007
Φωτογραφίες: Μπάμπης Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μικρή κατοικία στην Ποτίδαια

Μικρή κατοικία στην Ποτίδαια

H κατοικία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του προσφυγικού οικισμού, που κτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ποτίδαιας. Έχει μοναδική θέα προς τη θάλασσα, η οποία εκτείνεται από τον πύργο της…
Κατοικία  στην Πεντέλη

Κατοικία στην Πεντέλη

Σε οικόπεδο με υψομετρική διαφορά 13,50 m, στην Πεντέλη ζητήθηκε να επανασχεδιαστεί κατοικία εμβαδού 473,20 m² σε υφιστάμενο φορέα οπλισμένου σκυροδέματος.Ζητούμενα από τους ιδιοκτήτες ήταν τα εξής:• Η πλήρης λειτουργική…
Κατοικία στο Πανόραμα

Κατοικία στο Πανόραμα

Η αρχιτεκτονική σύνθεση ακολουθεί διαχρονικές συνθετικές αρχές, θεμελιωμένες από το μοντέρνο κίνημα. Καθαροί, αλληλοτεμνόμενοι γεωμετρικοί όγκοι, αναφορές σε θεμελιώδη γεωμετρικά σχήματα, είναι τα βασικά εργαλεία της σύνθεσης. Η κατοικία διαμορφώνεται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.