Το οικόπεδο, έκτασης 2 στρεμμάτων, βρίσκεται στην Ιξιά, μια αραιοδομημένη οικιστική περιοχή κοντά στην πόλη της Ρόδου. Χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση του εδάφους και τη βορινή θέα προς τη θάλασσα.
Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες. Η πρόσβαση γίνεται από την ανώτερη στάθμη, στον όροφο, όπου βρίσκονται επίσης ένα γραφείο και το κύριο υπνοδωμάτιο. Στη μεσαία στάθμη αναπτύσσονται το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα και άλλοι βοηθητικοί χώροι, ενώ στην πρώτη στάθμη βρίσκονται ένας ξενώνας, το καθημερινό και χώροι για την εξυπηρέτηση της πισίνας.
Όλες οι λειτουργικές ενότητες οργανώνονται γύρω από ένα ανοικτό αίθριο, που αποτελεί το κυρίαρχο κατακόρυφο οργανωτικό στοιχείο της σύνθεσης. Η πισίνα οργανώνεται κάθετα προς την όψη και διεισδύει στον όγκο της κατοικίας, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο την κάτω επιφάνεια του αίθριου.
Η όλη σύνθεση ισορροπεί ανάμεσα στην εξωστρέφεια, που δηλώνεται με την αναφορά στη θέα και την εσωστρέφεια, που τονίζεται με την ύπαρξη του κεντρικού αίθριου.
Το αίθριο, ως κενό χωρίς χρήση στο βαθύτερο σημείο της κατοικίας, αναλαμβάνει το ρόλο ενός φωτεινού χώρου (με φυσικό φως την ημέρα και τεχνητό φως από την πισίνα τη νύχτα), που επιχειρεί να επανεστιάσει την αίσθηση της οικειότητας μέσω της διαφάνειας.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη, Κωστής Πανηγύρης
Στατική μελέτη: Κυριακή Καλατζή
Η/Μ Μελέτη: Μαλαματένια Κατσαράκη, Νίκος Κοντουλάκος
Μελέτη φύτευσης: Κάρολος  Χανικιάν
Ιδιοκτήτης: Φώτης Γαρδούνης
Τοποθεσία: Ιξιά, Ρόδος
Συνολική επιφάνεια: 300 m²
Μελέτη: 2002 - 2004
Κατασκευή: 2004 – 2007
Φωτογραφίες: Μπάμπης Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το Σπίτι-Κουτί, κατοικία και χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Κουκάκι

Το Σπίτι-Κουτί, κατοικία και χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Κουκάκι

Η κατοικία βρίσκεται σε μια αθηναϊκή γειτονιά ιδιαίτερου χαρακτήρα, στις παρυφές του λόφου του Φιλοπάππου. Εντάσσεται σε ένα  μικρών διαστάσεων οικόπεδο, ανάμεσα σε δύο μεσοτοιχίες, με κύρια όψη προς το…
Μονοκατοικία στη Κηφισιά

Μονοκατοικία στη Κηφισιά

Σε  ένα μικρό οικόπεδο στην Κηφισιά με αναλογίες μεγάλου βάθους, στενού σχετικά πλάτους και ταυτόχρονα μικρό συντελεστή κάλυψης, οι μελετητές καλούνται να σχεδιάσουν μία μονοκατοικία με υπαίθρια πισίνα.   Η κατανομή…

"Villa Pm" στα προάστια του Ηρακλείου

Ανάμεσα στο πανέμορφο τοπίο των προαστίων του Ηρακλείου, βρίσκεται η Villa PM. Η κάτοψη σε σχήμα V είναι προσανατολισμένη με το άνοιγμα να "βλέπει" στο τοπίο. Με αυτήν τη διάταξη,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.