Κατοικία στη Λεμεσό - Συμπαγείς όγκοι σε πλαίσιο από εμφανές σκυρόδεμα

Έναυσμα για το σχεδιασμό αυτής της βιοκλιματικής κατοικίας στη Λεμεσό, αποτέλεσε η θέληση της δημιουργίας μίας συμπαγούς μορφής, η οποία να χαρακτηρίζει το κτίριο μορφολογικά. Έτσι, οι λειτουργίες και οι χώροι μεταφράστηκαν σε συμπαγείς όγκους, οι οποίοι δημιούργησαν μία σύνθεση, που πλαισιώθηκε από μία επιφάνεια εμφανούς σκυροδέματος. Το πλαίσιο αυτό έχει διττό ρόλο, αφού πέραν της μορφολογικής σηματοδότησης του έργου, λειτουργεί και ως συσκευή παθητικής ηλιοπροστασίας της οικίας.
Γενικότερα, ο σχεδιασμός κινείται με απλές γεωμετρίες αγγίζοντας τις σύγχρονες μινιμαλιστικές τάσεις. Αυτή η λογική οδήγησε στη χρήση του ειλικρινούς εμφανούς σκυροδέματος, των μεγάλων ξύλινων επιφανειών και του ουδέτερου λευκού και γκρίζου χρώματος. Η διαφοροποίηση στο υλικό και χρωματισμό κάθε όγκου, ακολουθεί τη διαφοροποίηση στην εσωτερική του λειτουργία, ακολουθώντας τη θεμελιώδη ρήση του μοντερνισμού "form follows function".
Το κτιριολογικό πρόγραμμα είχε αυξημένες απαιτήσεις, αφού πέραν των τριών υπνοδωματίων, στο μικρό εμβαδόν της οικίας τοποθετήθηκαν και δύο γραφεία, τα οποία λειτουργούν ως ανεξάρτητοι χώροι εργασίας στο σπίτι. Αυτοί οι χώροι εργασίας τοποθετήθηκαν στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, προς την πλευρά του δρόμου εξασφαλίζοντας έτσι σταθερό φωτισμό για αυτούς (ήταν ένα από τα ζητούμενα), ενώ παράλληλα αυτή η διάταξη παρέχει ιδιωτικότητα στους χώρους διημέρευσης της οικίας. Την ίδια στιγμή, αυτή η διάταξη επέτρεψε το άνοιγμα των χώρων διημέρευσης προς το νότο για πλήρη παθητική εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και της ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη χωροθέτηση των χρήσεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές και με πλήρη εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών συνθηκών για εξοικονόμηση ενέργειας και επίτευξη θερμικής άνεσης για τους χρήστες.
Τέλος, σχετικά με το τεχνικό κομμάτι της οικοδομής, χρησιμοποιήθηκε μεταλλικός στατικός φορέας. Αυτή η κίνηση έγινε για να μπορέσει η οικοδομή να ολοκληρωθεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και να μπορέσουν να δημιουργηθούν μεγάλα ανοίγματα χωρίς την παρεμβολή υποστηλωμάτων, επιτρέποντας έτσι μία ευελιξία στην επίτευξη μίας λειτουργικής λύσης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Βασιλειάδης Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Crosswise Ltd
H/M μελέτη: Mpec (Engineering Consultants)
Eπίβλεψη: Γιώργος Βασιλειάδης, Στάλλη Ταλέα
Τεχνική εταιρία κατασκευής: Crosswise Ltd
Ιδιοκτήτης: Γιώργος & Κυριακή Σύννου
Τοποθεσία: Λεμεσός
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 175 m²
Χρόνος μελέτης: 2015
Χρόνος κατασκευής: 2016-2017
Παρουσίαση κτιρίου: Κωνσταντίνο Βασιλειάδη
Φωτογράφος: Άλκηστις Κάρτσιου, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

Κατοικία στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

H κατοικία βρίσκεται στη λοφώδη τοποθεσία “Xεροβούνι” και έχει θέα προς το Πόρτο Pάφτη. Tα τελευταία χρόνια επικρατεί έντονη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, ιδίως μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου…
Κατοικία στη Δροσιά Αττικής

Κατοικία στη Δροσιά Αττικής

Ένας κτιριακός όγκος, τοποθετημένος στο βάθος ενός οικοπέδου μήκους σχεδόν 100 μέτρων, με διαδρομή προς την κατοικία μέσω του περιβάλλοντος χώρου να αποκτά κυρίαρχη θέση στην αρχιτεκτονική επίλυση.Από την εσοχή…
Εξοχική κατοικία στην Ορεινή Αιγιαλεία

Εξοχική κατοικία στην Ορεινή Αιγιαλεία

Το κτίριο χρησιμοποιείται σαν εξοχική κατοικία τριμελούς οικογένειας με την προοπτική μελλοντικής μόνιμης εγκατάστασης και βρίσκεται σε έναν ορεινό οικισμό της Αιγιαλείας στο Παναχαϊκό όρος και σε υψόμετρο 700 m.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.