Κατοικία στη Λάρνακα

Η κατοικία βρίσκεται σε οικιστική περιοχή, στο νοτιοδυτικό όριο της πόλης της Λάρνακας και βόρεια των αλυκών που εκτείνονται σε όλο το νότιο τμήμα της πόλης. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια με μονοκατοικίες και μικρά συγκροτήματα κατοικιών. Το οικόπεδο 600 m² έχει πρόσβαση από δημόσιο δρόμο στη νότια πλευρά του και το έδαφος του παρουσιάζει υψομετρική διαφορά 1,5 m μέχρι το βόρειο σύνορο. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κλειστό χώρο στάθμευσης δύο οχημάτων στο υπόγειο, σαλόνι, τραπεζαρία, καθημερινό, κουζίνα, αποθήκη, γραφείο, WC ξένων στο ισόγειο και κυρίως υπνοδωμάτιο με γκαρνταρόμπα και λουτρό, δύο παιδικά υπνοδωμάτια, λουτρό, ξενώνα και πλυσταριό στον όροφο.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και την επιθυμία των ιδιοκτητών για προστασία της ιδιωτικότητας από το δημόσιο δρόμο, η κατοικία οργανώνεται σε διακριτές λειτουργικές ενότητες σε διάταξη Γ γύρω από την αυλή, στην οποία ανοίγονται όλοι οι εσωτερικοί χώροι του σπιτιού. Η πρόσβαση προς την είσοδο του σπιτιού, που τοποθετείται κεντρικά στη δυτική όψη, οργανώνεται από συνεχή πλήρη στοιχεία με επένδυση πέτρας που κυριαρχούν στο ισόγειο, αποτελώντας και οπτικά τη βάση του κτιρίου.
Γύρω από το διώροφο κεντρικό χώρο της εισόδου με το μεταλλικό κλιμακοστάσιο οργανώνονται όλοι οι χώροι της κατοικίας σε επί μέρους ενότητες για κάθε όροφο. Σαλόνι - τραπεζαρία και καθημερινό - κουζίνα στο ισόγειο, κυρίως υπνοδωμάτιο με παιδικά υπνοδωμάτια και ξενώνα στον όροφο. Οι χώροι εκτονώνονται με συνεχή υαλοστάσια προς την αυλή, κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης, ενώ τα ανοίγματα προς το δρόμο φιλτράρονται από ξύλινες σταθερές περσίδες. Στον όροφο, ενοποιητικό στοιχείο εκτός από το κλιμακοστάσιο αποτελεί η υπαίθρια προστατευμένη βεράντα - δώμα στην οποία βλέπει το λουτρό του κυρίως υπνοδωματίου.
Η υψομετρική διαφορά που παρουσιάζει το οικόπεδο ευνόησε την τοποθέτηση των χώρων στάθμευσης στο υπόγειο, αφήνοντας περισσότερο χώρο για αυλή στο ισόγειο.
Η εσωτερική λειτουργία του κτιρίου και ο σαφής διαχωρισμός των ενοτήτων προβάλλονται και στις όψεις με τους καθαρούς γεωμετρικούς όγκους που τις διαμορφώνουν. Η χρήση φυσικών υλικών, όπως η πέτρα και το ξύλο, σε συνδυασμό με τα ουδέτερα χρώματα των επιχρισμένων επιφανειών, των κουφωμάτων και των δαπέδων δημιουργούν ένα γαλήνιο περιβάλλον, που ενισχύεται με την κατάλληλη τοπιοτέχνηση του περιβάλλοντος χώρου. Έχουν τοποθετηθεί δέντρα και θάμνοι της Μεσογείου, όπως ελιές, κυπαρίσσια, δάφνες, λεβάντες και δεντρολίβανα.
Εσωτερικά η χρωματική ισορροπία επιτυγχάνεται με τη χρήση ξύλινων επιφανειών από δρυ σε συνδυασμό με ανοιχτές και σκούρες αποχρώσεις του γκρίζου. Η επίπλωση είναι λιτή, χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία, σε απόλυτη αρμονία με τις γραμμές του κτιρίου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιοκλιματική συμπεριφορά της κατοικίας με κύριο μέλημα την προστασία των υαλοστασίων από την υπερθέρμανση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση μικρών προβόλων, ηλεκτροκίνητων περσίδων αλουμινίου, ξύλινων σταθερών περσίδων και κατάλληλης φύτευσης. Επίσης με τη διευκόλυνση της κίνησης των ρευμάτων του αέρα από το υπόγειο μέσω του διώροφου χώρου μέχρι τον όροφο επιτυγχάνεται ο φυσικός δροσισμός και αερισμός όλων των χώρων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: amsa - Νεκτάριος Αυξεντίου,  Ανάργυρος Μουγιάκος, Ζωή Στασινοπούλου, www.amsa.com.cy
Στατική μελέτη: Λεωνίδας Ιωάννου
Eπίβλεψη: Νεκτάριος Αυξεντίου
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Κώστας Παναγή
Tοποθεσία: Λάρνακα, Κύπρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 290 m²
Xρόνος κατασκευής: 2009
Φωτογραφίες: Ανάργυρος Μουγιάκος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Η πολυκατοικία βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, σε ένα οικόπεδο σε ύψωμα, από όπου υπάρχει θέαση ολόκληρης της πόλης. Στην περιοχή κυριαρχούν οι…
Μονοκατοικία στο Ελληνικό

Μονοκατοικία στο Ελληνικό

Το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται σε επαφή με το αεροδρόμιο του Ελληνικού και μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε μέρος των δραστηριοτήτων ενός γειτονικού ιππικού ομίλου. Η προσέγγιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής αποτέλεσε…
Κατοικία

Κατοικία "Ζ7" στο Παλαιό Ψυχικό

Η ιδιωτική κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό διαρθρώνεται σε 3 επίπεδα που συνολικά καταλαμβάνουν 630 m². Η αρχιτεκτονική της μετεωρίζεται ανάμεσα στον αστικό χαρακτήρα της και την αισθητική προσέγγιση μιας πολυτελούς…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.