Ζητήθηκε εσωστρεφής κατοικία, με εσωτερική αυλή όπου το υγρό στοιχείο θα αποτελούσε το κυρίαρχο του χώρου αλλά και ολόκληρου του έργου. Αξιοποίηση κατά το δυνατό των φυσικών παραμέτρων, νοτιοανατολικός ήλιος - δυτικός αέρας, οι χώροι να έχουν ύψος και φως αλλά και να είναι λιτοί - φιλόξενοι στα έργα τέχνης της συλλογής του ιδιοκτήτη.
Η αναφορά στο δυτικά γειτονικό άλσος κρίθηκε ότι θα έπρεπε, εκτός από το να είναι άμεση, να παρεμβαίνει καθοριστικά στην μορφοποίηση του έργου.
Εξ’ ου και η συμπαγής φλούδα, που περικλείει την κατοικία εγκιβωτίζοντας τον υπαίθριο χώρο, αποκαλύπτεται στα δυτικά. Το φυσικό εισχωρεί εντός της βαθμιδωτά, εναλλασσόμενο μονοχρωματικά και φιλτράρεται στην κορύφωση του όγκου της. Το δε νερό, ελεύθερο και διαβρωτικό, την διανοίγει σημειακά προς το νότο. 
Η πρόσβαση εφάπτεται της καμπυλότητας και οι χώροι βαίνουν στο εσωτερικό, ενώ ο "δημόσιος" χώρος του καθιστικού, διαμπερής, βλέπει και προς τα έξω με θέα στο άλσος. Η εσωτερική κίνηση στο ισόγειο οργανώνει,  διαχωρίζει και ενοποιεί το μέσα με το έξω, ενώ στον όροφο υποχωρεί αφήνοντας τους χώρους σε ελεύθερη οπτική προς την αυλή. Οι φυτεύσεις εκτός, επιμερίζονται σε ελεύθερες και μη, μέχρι τα όρια του γηπέδου.
Τα ανοίγματα στα βόρεια περιορίζονται σε σχισμές στην επιδερμίδα του όγκου, για να αναχαιτίσουν το βοριά, ενώ στα νότια και στα δυτικά καταλαμβάνουν όλο το πρόσωπο των χώρων. Οι κινητές περσίδες προστατεύουν από τον δυτικό ήλιο και φιλτράρουν το φως και τη θέαση προς το εσωτερικό της κατοικίας. Τα νότια ανοίγματα καλύπτονται από προεξοχές για την καλοκαιρινή σκίαση.
Στην εσωτερική αυλή, η ελιά και η σκάλα που σε οδηγεί στο δώμα του καθιστικού προσφέρουν μνήμες από την παράδοση.                                 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελευθερία Σεργίδου, Βασίλης Πασιουρτίδης
Στατική μελέτη: Νίκος Καλαθάς, Γιώργος Δημητριάδης
H/M μελέτη: Γιάννος Ζεμπύλας
Χρόνος μελέτης: 2002
Χρόνος κατασκευής: 2007
Εμβαδό οικοπέδου: 1080 m²
Εμβαδό κτιρίου: 700 m²
Κόστος κατασκευής: € 500.000.00

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Πάρο

Κατοικία στην Πάρο

Το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση Φάραγγας της Πάρου. Στη μεγάλη πλευρά έχει προσανατολισμό νοτιοδυτικό με θέα προς τη θάλασσα. Η κατοικία, με δύο ξενώνες και κολυμβητική δεξαμενή, τοποθετείται έτσι ώστε να…
Συγκρότημα 3 κατοικιών στο Π. Ψυχικό

Συγκρότημα 3 κατοικιών στο Π. Ψυχικό

Το οικόπεδο, μεσαίο, επίμηκες, με έντονη εγκάρσια κλίση και άπλετη θέα προς την ανατολή, βρίσκεται σε βραχώδη πλαγιά των Τουρκοβουνίων στο Π. Ψυχικό. Οι κατοικίες, όμοιες τυπολογικά, αποτελούνται από τους χώρους…
Τρεις εξοχικές κατοικίες στην Κεχριά Σκιάθου

Τρεις εξοχικές κατοικίες στην Κεχριά Σκιάθου

Το συγκρότημα αφορά τρεις εξοχικές - εποχιακές κατοικίες κατασκευασμένες σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά της Σκιάθου με θέα προς τις δυτικές ακτές του νησιού και το ανατολικό Πήλιο. Η τοποθέτηση των…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.