Κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Βασικοί άξονες της αρχιτεκτονικής σύνθεσης
Το κτίσμα αποστρέφει το βλέμμα από το δομημένο περίγυρό του και στρέφεται εντός του. Η μόνη επαφή που θέλει να κρατήσει με το περιβάλλον είναι ο ουρανός και η θέαση προς τη θάλασσα.
Οι λειτουργίες οργανώνονται μέσα σ’ έναν περιμετρικό τοίχο σχήματος Π, που ορίζει το μικροπεριβάλλον της κατοικίας, την εσωτερική της αναπνοή, το εσωτερικό της όραμα, το δικό της ουρανό και τη δική της γη.
Εκεί εμπλέκονται και εναλλάσσονται οι κλειστοί χώροι με τους υπαίθριους. Το κενό και το πλήρες προκύπτουν το ένα από το άλλο. 
Μέσα σ’ αυτό το σύνολο εντάσσονται τρία υποσύνολα, αυτά των κοινόχρηστων, των κοιτώνων και των βοηθητικών χώρων.
Τα τρία εσωτερικά αίθρια ιεραρχούνται κατά μέγεθος και αποδίδονται σ’ αυτούς, εξασφαλίζοντας την πλήρη αυτοτέλεια, αυτάρκεια και απομόνωσή τους.
Το μπλοκ σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα κλείνει το σχήμα Π και είναι το μόνο που ανοίγεται προς τον κήπο και τη θάλασσα.
Το κτίριο είναι εμβαδού 200 m² με υπόγειους χώρους και χώρους στάθμευσης.
Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2003 και η κατασκευή την άνοιξη του 2007.

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Μάριος Νικηφοριάδης & Δανάη Σκαράκη
Στατική μελέτη - κατασκευή: Γιώργος Αμπατζής
Tοποθεσία: Οδός Ροδανθών, Πουρνάρι Πυλαίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200 m²
Xρόνος μελέτης: 2003
Xρόνος κατασκευής: 2007
Φωτογραφίες: Kωνσταντίνος Πανίδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική Κατοικία στις Σπέτσες

Εξοχική Κατοικία στις Σπέτσες

H κατοικία κτίστηκε σε εντυπωσιακό οικόπεδο δέκα περίπου στρεμμάτων, σε οροπέδιο πάνω απ’ τον οικισμό των Σπετσών.Τα μορφολογικά στοιχεία ακολουθούν δεδομένα σπετσιώτικης αρχιτεκτονικής, με τετράριχτες κεραμοσκεπές. Το σπίτι χωρίζεται σε…
Εξοχική κατοικία στη Σέριφο

Εξοχική κατοικία στη Σέριφο

Η κατοικία σχεδιάστηκε ως μία σύνθετη "πεζούλα" σε μια πλαγιά με έντονη κλίση. Η ξερολιθιά εδώ, μετατρέπεται σε ένα συνθετικό εργαλείο, που ορίζει τους κλειστούς χώρους, διαμορφώνει τις αυλές, προστατεύει…
Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος στη Βούλα

Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος στη Βούλα

Το διαμέρισμα βρίσκεται στη Βούλα, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1990. Οι ιδιοκτήτες, ένα νέο ζευγάρι με παιδί, δεν ένιωθαν οτι ο χώρος τους αντιπροσωπεύει. Άνθρωποι με αντίληψη αισθητική,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.