Κατοικία στη Βούλα

Η μονοκατοικία βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Βούλας, στην περιοχή του Πανοράματος, σκαρφαλωμένη στο βουνό, σ’ ένα οικόπεδο με εξαιρετικά απότομη κλίση. Η πρόσβαση από το δρόμο γίνεται από το υψηλότερο σημείο του οικοπέδου, το οποίο παρέχει απεριόριστη θέα.
Το επικλινές του οικοπέδου και η θέα υπήρξαν τα καθοριστικά στοιχεία που επέβαλαν τις βασικές επιλογές της σύνθεσης. Λόγω της πολύ μεγάλης κλίσης, η κατοικία δεν είναι ουσιαστικά ορατή από το δρόμο. Η πρόσβαση γίνεται στο τρίτο και υψηλότερο επίπεδο της κατοικίας, από το οποίο ο χρήστης κατεβαίνει στο μέσο επίπεδο, στο οποίο αναπτύσσονται όλοι οι χώροι ενδιαίτησης. Η γραμμική οργάνωση της κάτοψης, με τους χώρους να αναπτύσσονται εν σειρά και κάθετα προς την κλίση του γηπέδου, εξασφάλισε σε όλους απρόσκοπτη θέα.
Στο ανώτερο επίπεδο και σε εσοχή βρίσκονται, πέρα από το χώρο πρόσβασης, τα κύρια υπνοδωμάτια της κατοικίας, με εκτόνωση σε βατά δώματα. Στο μέσο επίπεδο τοποθετούνται τα καθιστικά, η τραπεζαρία, το καθημερινό και η κουζίνα, διατεταγμένα σε παράταξη και έχοντας ως εκτόνωση τόσο ένα γραμμικό εξώστη - "belvedere", όσο και έναν υπαίθριο χώρο σε επαφή με τη γη, όπου βρίσκεται και το υγρό στοιχείο. Στο κατώτερο επίπεδο, που έχει και αυτό απεριόριστη θέα, βρίσκονται το "παιδικό δωμάτιο" και οι ξενώνες της κατοικίας. Ο χώρος εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ανεξάρτητο διαμέρισμα.
Η εξωτερική μορφή του κτιρίου εκφράζει τη γραμμικότητα της λειτουργικής του οργάνωσης και τη στροφή όλων των χώρων προς τη θέα. Έτσι, η μορφή χαρακτηρίζεται από μια πτύχωση, με επιμήκη οριζόντια στοιχεία, που ξεκινά από την εν προβόλω πισίνα στο επίπεδο του καθιστικού και ξετυλίγεται έως τη στάθμη της οροφής των υπνοδωματίων.
Η έντονη ογκοπλασία επιτρέπει λόγω των υποχωρήσεων και παρά το μεγάλο όγκο του σπιτιού την αρμονική ένταξή του στο επικλινές τοπίο.
Τα υλικά που επιλέχθηκαν εντείνουν την ευγένεια της μορφής. Το χτυπητό ανεπίχριστο σκυρόδεμα για τους αναλημματικούς τοίχους λειτουργεί ως βάση, ενώ το λευκό επίχρισμα καλύπτει τα κύρια στοιχεία. Στο εσωτερικό κυριαρχεί το ξύλο για τα πατώματα και το λευκό επίχρισμα για τις τοιχοποιίες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: 
ISV architects
Συνεργάτης αρχιτέκτων: 
Ανάργυρος Μουγιάκος
Στατική μελέτη: 
Ergosystem - Χρύσανθος Καλλίγερος
Η/Μ μελέτη: 
PG Kamarinos
Μελέτη φωτισμού: 
Ιfi group
Κατασκευή: 
ISV construct
Υπεύθυνη κατασκευής:
Άντα Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες:
Γιάννης Κοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Αθήνα

Κατοικία στην Αθήνα

Η κατοικία είναι τριώροφη και οργανώνεται σε σχηματισμό "Γ", ανοιχτό στα νοτιοανατολικά. Βρίσκεται σε διάλογο με τα κυπαρίσσια που έχουν αναπτυχθεί σε γωνία στο νότιο και ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας.…
Κατοικία στη Βοιωτία

Κατοικία στη Βοιωτία

Η κατοικία βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού, στα Σκροπονέρια Βοιωτίας. Το οικόπεδο είναι έντονα επικλινές με θέα προς τη θάλασσα. Οι διαφορετικές επιλογές των δύο ιδιοκτητών ως προς τον τρόπο…
Εξοχική Κατοικία στην ορεινή Δωρίδα

Εξοχική Κατοικία στην ορεινή Δωρίδα

O σχεδιασμός και η μέθοδος κατασκευής απέδωσαν μεγάλη σημασία στις οικολογικές ανάγκες, δίχως να λησμονούν την προτεραιότητα της αισθητικής άποψης για την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού έργου. Επιδίωξη ήταν η συνταίριαξη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.