Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Η κατοικία βρίσκεται στη Βάρκιζα της Αττικής και είναι οικοδομημένη σ’ ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στην πλαγιά ενός λόφου, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη θάλασσα. Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία κτίρια, καθένα διαφορετικής χρήσης. Tο κεντρικό, με καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία και βιβλιοθήκη, το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο με υπνοδωμάτια στα βόρεια και έναν ξενώνα στα νότια. Η διάσπαση της οικίας αποσκοπεί στην ανάλυση και στον επιμερισμό των λειτουργιών σε κτίρια μορφολογικά προσαρμοσμένα σε αυτές. Έτσι το βόρειο κτίριο είναι ένα μακρινάρι όπου παρατίθενται τα υπνοδωμάτια. Το κεντρικό, με τετράγωνη κάτοψη, λειτουργεί ως χώρος συνεύρεσης. Το νότιο μικρότερο κτίριο –ο ξενώνας- είναι ένας κύβος, και λειτουργεί ως αυτοτελής και ανεξάρτητη κατοικία. Η κατανομή των λειτουργιών σε συγκεκριμένους κτιριακούς όγκους προσδίδει στην οικία μία χρηστική και μορφολογική καθαρότητα.
Η διάσπαση της κατοικίας σε διαφορετικά κτίρια δίνει συγχρόνως έμφαση στους εξωτερικούς χώρους, παραμονής και κίνησης, που γίνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο συστατικό μέρος της. Έτσι, μεταξύ του κεντρικού κτιρίου, του ξενώνα και της πισίνας δημιουργείται μία πλατεία με θέα στη θάλασσα, που συγκεντρώνει τις λειτουργίες ενός υπαίθριου καθιστικού και τραπεζαρίας. Η επικοινωνία μεταξύ των κτιρίων γίνεται σε μεγάλο βαθμό υπαιθρίως, χάρη σε διαδρόμους που διασχίζουν ή περιβάλλουν το κεντρικό κτίριο.
Σχεδιασμένη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η κατοικία είναι αναμφίβολα επηρεασμένη από την ιδέα της χρήσης των σύγχρονων κατασκευαστικών μέσων για την απόδοση αρχιτεκτονικών μορφών της εποχής πριν το μοντέρνο κίνημα.
Το κτιριακό συγκρότημα εμπνέεται από την ιδέα της δημιουργίας μιας ιδιωτικής κατοικίας με τη χρήση αναλογιών και υλικών που εντάσσονται στο λεξιλόγιο της δημόσιας και μνημειακής αρχιτεκτονικής.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: N. Σμυρλής
Στατική μελέτη: I. Tσοπανάκης
Ηλεκτρολογική μελέτη: E. Σκάσσης
Μηχανολογική μελέτη - κατασκευή: ΕRGON - ΑΒΑΡΙΚΙΩΤΗΣ
Κατασκευή: ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΤΕ – ΑΦOΙ ΒOΓΙΑΤΖΑΚΗ
Χρόνος κατασκευής έργου: 1993-1999
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κορινθία

Κατοικία στην Κορινθία

Το οικόπεδο, στο οποίο κτίστηκε η κατοικία, βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κοκκώνι στην Κορινθία, μέσα σε έναν εκτενή πορτοκαλεώνα. Το κτίριο τοποθετήθηκε στη μέση του οικοπέδου, ώστε να…
Μονοκατοικία στο Ψυχικό

Μονοκατοικία στο Ψυχικό

Το έργο αφορά σε μονοκατοικία 700 m² στο Ψυχικό. Το οικόπεδο, έκτασης 1.570 m², είναι γωνιακό και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη υψομετρική διαφορά των δρόμων που το περιβάλλουν.Οι όγκοι που…

"Go heaven" κατοικία στη Ρόδο

Η διώροφη κατοικία βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρόδου σε επικλινές έδαφος με θέα τη θάλασσα. Τα δυο αυτά στοιχεία καθόρισαν τη χωροθέτηση και την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Η Βορειοδυτική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.