Το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση Φάραγγας της Πάρου. Στη μεγάλη πλευρά έχει προσανατολισμό νοτιοδυτικό με θέα προς τη θάλασσα. Η κατοικία, με δύο ξενώνες και κολυμβητική δεξαμενή, τοποθετείται έτσι ώστε να αξιοποιείται η θέα προς τη θάλασσα. Γίνεται εκμετάλλευση του αύλειου χώρου με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου οικιστικού συνόλου. Η ανάπτυξη των όγκων είναι γραμμική και σε σχήμα Π γύρω από μία κεντρική αυλή, όπως σε ανάλογα παραδοσιακά κτίσματα. Η κεντρική αυλή οργανώνει τις λειτουργίες δημιουργώντας ένα πυρήνα με άμεση αναφορά στους κτιριακούς όγκους. Στο κεντρικό κτίριο αναπτύσσονται σε συνέχεια το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Η είσοδος στην κατοικία δημιουργείται στη νοτιοδυτική πλευρά με μια υπόσκαφη πορεία παράλληλα με έναν πέτρινο αναλημματικό τοίχο. Η πορεία οδηγεί στην υπαίθρια είσοδο με θέα το Αιγαίο.
Σε υψομετρική διαφορά τεσσάρων μέτρων τοποθετούνται δύο ξενώνες- studio με ανεξάρτητη αυλή. Η κολυμβητική δεξαμενή λειτουργεί σαν όριο μεταξύ των δύο κτιριακών ενοτήτων και η κλίμακα που αναπτύσσεται στη νότια πλευρά της δημιουργεί την πρόσβαση των δύο πλατωμάτων. Όλες οι διαμορφώσεις γίνονται με τοπική πέτρα χωρίς αρμό και για την φύτευση επιλέγονται ενδημικά φυτά. Με στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, το κτίριο προσαρμόζεται στο κυκλαδικό τοπίο και συγχρόνως διασπάται με επίπεδα σε διαφορετικές θέσεις, άμεσα προσαρμοσμένα με το έδαφος. Κατά αυτόν τον τρόπο, η προσαρμογή του στο τοπίο είναι αρμονική και ο όγκος της κεντρικής κατοικίας είναι ο δυνατόν μικρότερος. Η κατοικία από την ανατολική πλευρά είναι σχεδόν υπόσκαφη και ακολουθεί τη γεωμορφολογία αποφεύγοντας τις μεγάλες επιχωματώσεις και τις αλλοιώσεις του φυσικού τοπίου. Η αρχιτεκτονική υποτάσσεται στο τοπίο και παράλληλα αξιοποιώντας στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του έντονου κυκλαδικού φωτός αναδεικνύει μια ιδιαίτερη μορφολογία και ογκοπλασία με φόντο το άνυδρο τοπίο και το απέραντο γαλάζιο.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: React Architects – Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος, Θεοφάνης Καταπόδης
Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Αναστασιάδου Εύη
Στατική Μελέτη: MFP – Κ. Μυλωνάς – Ι. Πριόνας  και Συνεργάτες Ε.Ε.
Η/Μ Μελέτη: Χριστοφυλλάκης Νικόλαος – Μηχ.Μηχανικός
Μελέτη Φωτισμού: Μάρα Σπέντζα, Αρχιτέκτων μηχ. - Μελετητής Φωτισμού
Εμβαδό Οικοπέδου: 8.000,00 m²
Εμβαδό Κτιρίου: 420,00 m²
Χρόνος Μελέτης: 2007-2008
Χρόνος Κατασκευής: 2008-2010
Φωτογραφίες: Δημήτρης Καλαποδάς – Γιώργος Σπυρίδωνος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Χαλάνδρι

Κατοικία στο Χαλάνδρι

Σε οικόπεδο εμβαδού 411,00 m², στο Πάτημα Χαλανδρίου, ζητήθηκαν να μελετηθούν δύο κατοικίες συνολικού εμβαδού περίπου 615,00 m². Η μία κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, καταλαμβάνοντας το ισόγειο και τον…
Σύμμεικτη κατασκευή με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού σε μονοκατοικία στην Κατερίνη

Σύμμεικτη κατασκευή με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού σε μονοκατοικία στην Κατερίνη

Η κατοικία βρίσκεται στην επέκταση της συνοικίας των Ευαγγελικών στην Κατερίνη. Η θέση, καθώς και το μέγεθος του οικοπέδου, αποτέλεσαν, κατά την αρχή της σχεδιαστικής διαδικασίας, τα βασικά στοιχεία προβληματισμού.…

"Villa caeli" μονοκατοικία στη Θάσο

Στον όρμο του Πρίνου, στο νησί της Θάσου βρίσκεται η μονοκατοικία Caeli. Σε απόσταση 200 m από τη θάλασσα, η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, τα οποία οργανώνονται εκατέρωθεν ενός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.