Κατοικία στην Κηφισιά

Πρόκειται για ριζική ανακατασκευή κτιρίου της δεκαετίας του ‘60. Πρακτικά, από το αρχικό κτίριο διατηρήθηκε μόνο ο φέρων οργανισμός, επισκευάστηκαν βλάβες και έγιναν ενισχύσεις στα σημεία που κρίθηκε αναγκαίο.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες (υπόγειο, ισόγειο και όροφο) σε σχήμα Π, δημιουργώντας έτσι ένα εσωτερικό αίθριο, τμήμα του οποίου είναι στεγασμένο.
Οι χώροι υποδοχής της κατοικίας, το καθημερινό, η κουζίνα, καθώς και η είσοδος του κτιρίου βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ τα υπνοδωμάτια με ένα γραφείο στον όροφο και οι βοηθητικοί χώροι, οι χώροι υπηρεσίας και ο κλειστός χώρος στάθμευσης στο υπόγειο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σήμανση της εισόδου και στην προοδευτική μετάβαση του επισκέπτη από το δημόσιο δρόμο στο εσωτερικό της κατοικίας. Έτσι, κατασκευάστηκε ένας μακρύς και πλατύς διάδρομος στον οποίο εναλλάσσονται σκεπασμένα τμήματα χαμηλού ύψους με ελεύθερα υπαίθρια τμήματα και στεγασμένα υπαίθρια τμήματα με πολλές επαναλαμβανόμενες κατακόρυφες σχισμές, που καταλήγουν σε εσωτερικό χώρο με κατακόρυφες υαλόφρακτες σχισμές. Σε όλον αυτόν το διάδρομο συνυπάρχουν ο επιβλητικός φωτισμός, η αυστηρή γεωμετρία και η λιτότητα στις χαράξεις, καθώς και η προοδευτική αλλαγή των υλικών κατασκευής από τα βότσαλα στο πεζοδρόμιο έως τις ξύλινες επενδύσεις στο εσωτερικό.
Η βελτίωση της σχέσης του εσωτερικού με τον περιβάλλοντα χώρο επέβαλε τη διεύρυνση των παλαιών ανοιγμάτων, προκειμένου το κτίριο να "ανοιχτεί" περισσότερο εσωτερικά προς το αίθριό του. Παράλληλα, η κατασκευή πισίνας στον πυρήνα του κτιρίου, στον ευρύτερο χώρο του αιθρίου, η διαμόρφωση σκεπασμένων και ελεύθερων τμημάτων της αυλής και η απόδοσή τους σε καθημερινή χρήση, με την ταυτόχρονη φύτευση σημαντικού τμήματος του κήπου, προσέδωσαν ποικιλία στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου. Στον όροφο δημιουργήθηκε μια ιδιωτική αυλή, που εξελίσσεται από σκεπασμένη με ξύλινα πατώματα σε υπαίθρια με ελεύθερα βότσαλα αντί δαπέδου.
Στις εξωτερικές όψεις χαρακτηριστικά είναι τα ξύλινα παντζούρια ειδικού τύπου, που διαμορφώνουν ενιαίες ξύλινες όψεις με οριζόντιες μόνο γραμμές, μοτίβο που επαναλαμβάνεται στην ειδική μεταλλική περίφραξη.
Οι γραμμές στον εσωτερικό σχεδιασμό είναι λιτές, με κατασκευές χωρίς εμφανή στηρίγματα, με εναλλαγές των βασικών υλικών κατασκευής στα φυσικά τους χρώματα και φωτισμούς που υπηρετούν την ηρεμία ή την ένταση ανάλογα με την ανάγκη του κάθε χώρου.
Τα βασικά υλικά που εναλλάσσονται σε όλο το κτίριο είναι επίχρισμα, ξύλο, μάρμαρο, γυαλί και ανοξείδωτα μέταλλα. Στις βεράντες τα μάρμαρα είναι χτυπητά μπεζ, όπως σε όλους τους υπαίθριους χώρους και υπόλευκα ματ στους εσωτερικούς.
Τα κουφώματα είναι από δρυ. Η κύρια είσοδος της κατοικίας συνδυάζει ανοξείδωτη ματ όψη και διάφανο γυαλί.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: ISV architects & associates
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Daniela Stankovic
Στατική μελέτη: Χρύσανθος Καλλίγερος
Κατασκευή: ISV Construct
Yπεύθυνος κατασκευής: Ιάσων Καβαλλίνης
Χρόνος μελέτης: 2005
Χρόνος κατασκευής: 2006
Φωτογραφίες: © Εrieta Attali

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Βασικοί άξονες της αρχιτεκτονικής σύνθεσηςΤο κτίσμα αποστρέφει το βλέμμα από το δομημένο περίγυρό του και στρέφεται εντός του. Η μόνη επαφή που θέλει να κρατήσει με το περιβάλλον είναι ο…
Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Το "LAM House" βρίσκεται στη Λευκωσία και αποτελεί παράδειγμα κτιρίου σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το οποίο προσαρμόζεται στα δεδομένα του τόπου, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έχοντας μια σαφή φιλοσοφία…
H_orizon, θερινή κατοικία στις Κυκλάδες

H_orizon, θερινή κατοικία στις Κυκλάδες

Η θερινή κατοικία σχεδιάστηκε από τους Vois architects, το 2012. Το όνομα "H_orizon" προέρχεται από τα δύο βασικά στοιχεία, που απαρτίζουν την αρχική ιδέα σχεδιασμού. Το "Η" αναπαριστά τη διάταξη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.