Κατοικία στην Εκάλη

H αρχιτεκτονική της κατοικίας είναι “καθαρή” και υποδειγματική, απαλλαγμένη από υπερβολές αλλά και με τις απαραίτητες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που της δίνουν μια υπερβατική διάσταση.
Στην Eκάλη, που ως περιοχή δεν έχει την αρχιτεκτονική ιστορία μιας περιοχής όπως η Kηφισιά, η αντιμετώπιση μιας ιδιωτικής κατοικίας γίνεται διατηρώντας απλές γραμμές και καθαρότητα στους όγκους, δουλεμένα με σύγχρονο τρόπο. Προκειμένου να συσχετιστεί ο “κλειστός με τον ανοικτό χώρο”, έχουν αφαιρεθεί από τα ανοίγματα ποδιές, πρέκια και λαμπάδες. Έγινε μια προσπάθεια να ακουμπίσει το κτίριο στο φυσικό έδαφος και να ενοποιηθούν οι εσωτερικοί χώροι μέσα από το κεντρικό κλιμακοστάσιο, επιτρέποντας ισόγειες εξόδους στα διαφορετικά φυσικά επίπεδα.
O φυσικός φωτισμός έρχεται απευθείας από τον ουρανό, μέσω κεκλιμένης γυάλινης επιφάνειας, τοποθετημένης στην καρδιά της κατοικίας.
Yπάρχει έντονη η αίσθηση διαφάνειας που επιτρέπει στο άρτια μελετημένο, σε συνδυασμό με την κατοικία, τοπίο να εισβάλλει στην κυριολεξία μέσα στο σπίτι.
H εσωτερική διακόσμηση δένει με την αρχιτεκτονική διαρρύθμιση και τη ροή των εσωτερικών χώρων. Έργα σημαντικών Eλλήνων καλλιτεχνών όπως του Γιάννη Tσαρούχη, του Σωτήρη Σόρογκα, του Tσόκλη, του Άγγελου, της Eριέτας Bορδώνη, “δένουν” με την προσωπικότητά τους στο χώρο, δημιουργώντας ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο και διαφορετικές ευχάριστες γωνίες στο χώρο.     

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: A. K. Σαμαράς & Συνεργάτες A.T.E.
Στατική Μελέτη – Επίβλεψη: E. Aντωνούλας, Πολιτικός Mηχ.
Hλεκτρομηχανολογική Μελέτη-Επίβλεψη: Φ. Kρίσπης, K. Aλεξόπουλος, Mηχανολόγοι - Hλεκτρολόγοι Mηχ.
Kατασκευή: A. Παπαθανασίου, Πολιτικός Mηχ.
Tοποθεσία: Eκάλη
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 400 m²
Χρόνος Εκπόνησης Μελέτης: 1988
Xρόνος Κατασκευής Έργου: 1991
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Αίγινα

Κατοικία στην Αίγινα

Η κατοικία βρίσκεται στη βόρεια παραλιακή περιοχή της Αίγινας. Oι κυριότεροι στόχοι, που προσδιόρισαν παράλληλα και τις συνθετικές αφετηρίες του έργου, είναι:• Η αρμονική ένταξη ενός μεγάλου κτιρίου στο ιδιαίτερο…
Κατοικία  στην Πεντέλη

Κατοικία στην Πεντέλη

Σε οικόπεδο με υψομετρική διαφορά 13,50 m, στην Πεντέλη ζητήθηκε να επανασχεδιαστεί κατοικία εμβαδού 473,20 m² σε υφιστάμενο φορέα οπλισμένου σκυροδέματος.Ζητούμενα από τους ιδιοκτήτες ήταν τα εξής:• Η πλήρης λειτουργική…
Κατοικία

Κατοικία "WELL 58" στη Λευκωσία

Βασική φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού γραφείου EKKY Studio και των δημιουργών του, Kenzo Yamashita και Ελίνας Κρητικού είναι η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων κάθε έργου με γνώμονα όλες τις παραμέτρους και με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.