Κατοικία στην Αθήνα

Η κατοικία είναι τριώροφη και οργανώνεται σε σχηματισμό "Γ", ανοιχτό στα νοτιοανατολικά. Βρίσκεται σε διάλογο με τα κυπαρίσσια που έχουν αναπτυχθεί σε γωνία στο νότιο και ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας. Δύο γωνίες, μια κτιστή -η κατοικία- και μια πράσινη -ο φράκτης από κυπαρίσσια- σε διαγώνια σχέση ορίζουν τον κύριο, εσωστρεφή κήπο της κατοικίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός τεράστιου κυπαρισσιού με πλούσιο φύλλωμα σε κεντρική θέση.
Το συνολικό εμβαδό του κτιρίου είναι 595 m². Στο ισόγειο χωροθετούνται οι χώροι διημέρευσης και φαγητού: το καθιστικό σε δύο ενότητες, με αμφίπλευρη θέα και διπλό ύψος στο μεγαλύτερο τμήμα του, η τραπεζαρία που μπορεί να απομονώνεται από το καθιστικό με συρόμενα γυάλινα φύλλα, τα οποία σύρονται και κρύβονται μέσα σε φαρδιά ξύλινα τοιχώματα, καθώς και η κουζίνα με το άνετο καθημερινό της οικογένειας σε ενιαίο χώρο με μεγάλα γωνιαία υαλοστάσια σε τρεις προσανατολισμούς, που εξασφαλίζουν άμεση οπτική και λειτουργική σχέση με τον κήπο και την υπαίθρια τραπεζαρία.
Στον πρώτο όροφο, στον οποίο δεν έχουν προβλεφθεί εξώστες, χωροθετούνται τα υπνοδωμάτια και ένα ανοιχτό καθιστικό για την οικογένεια που βλέπει πάνω από το καθιστικό του ισογείου. Στο δεύτερο όροφο, όπου διαμορφώνεται ένα εκτεταμένο δώμα δίπλα στο πράσινο, χωροθετείται ο ξενώνας που απολαμβάνει έναν υπερυψωμένο κήπο, δίπλα στα κυπαρίσσια, με όλους τους προσανατολισμούς.
Βασικό γνώμονα για τη σύνθεση αποτέλεσε η επιδίωξη για άμεση σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο και η αξιοποίηση της θέας του πράσινου και του προσανατολισμού. Όλοι οι χώροι διημέρευσης και τρία από τα υπνοδωμάτια βλέπουν προς κήπο και έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό.
Ο σχεδιασμός εξασφαλίζει τη ροή του χώρου τόσο μεταξύ του έξω και του μέσα, όσο και μεταξύ χώρων διαφορετικών λειτουργιών. Όλη η ογκοπλαστική σύνθεση χαρακτηρίζεται από καθαρότητα, λιτότητα και σαφήνεια. Οι κατακόρυφες επιφάνειες κυριαρχούν, εκτεινόμενες ενιαίες σε όλο το ύψος του κτιρίου, χωρίς να διασπώνται από την παρουσία προβόλων. Μόνα στοιχεία προεκβολής σ’ αυτές τις στιβαρές και επίπεδες όψεις είναι τα στέγαστρα εισόδου και η μεταλλική πέργκολα της υπαίθριας τραπεζαρίας. Τα υαλοστάσια -σε υποχώρηση στην πλευρά προς το δημόσιο χώρο και αρκετά εκτεταμένα στις πλευρές που βλέπουν προς τον κήπο- τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των χονδρών, επενδεδυμένων εξωτερικών τοίχων.
Οι όψεις έχουν επενδυθεί με ανοιχτόχρωμο πωρόλιθο, σε συνδυασμό με οριζόντιες ζώνες από πιο σκούρο πωρόλιθο Καπανδριτίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Μελετητική - Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη E.Π.E.
Ομάδα μελέτης: Χριστίνα Φραγκούλη (αρχιτέκτων μηχ.), Αίγλη Λαγοδήμου (αρχιτέκτων μηχ.), Ειρήνη Σαμούρκα (υπεύθυνη μελέτης εφαρμογής)
Eπίβλεψη: Αγγελική Πέτρου, Αλέξανδρος Τομπάζης, Ειρήνη Σαμούρκα, Χριστίνα Φραγκούλη
Στατική μελέτη: Σπύρος Τζιβανάκης & Συνεργάτες
Η/Μ μελέτη: ΤΕΚΕΜ Ε.Π.Ε.
Kατασκευή: Τέρνα Α.Ε.
Συντονισμός κατασκευής: Αγγελική Πέτρου - ERGON PLUS
Χρόνος μελέτης: 2004 - 2005
Χρόνος κατασκευής: 2005 - 2007
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κολοκυθάς / ICON STUDIO

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Αθήνα

Κατοικία στην Αθήνα

Βασικά χαρακτηριστικά του γωνιακού οικοπέδου 834 m², είναι η ύπαρξη μεγάλων πεύκων, η υπερύψωσή του κατά 2,5 m περίπου από τη στάθμη της οδού Βουλγαροκτόνου, λόγω των κλίσεων του εδάφους…
Πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Η πολυκατοικία βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, σε ένα οικόπεδο σε ύψωμα, από όπου υπάρχει θέαση ολόκληρης της πόλης. Στην περιοχή κυριαρχούν οι…
Κατοικία στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

Κατοικία στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας

H κατοικία βρίσκεται στη λοφώδη τοποθεσία “Xεροβούνι” και έχει θέα προς το Πόρτο Pάφτη. Tα τελευταία χρόνια επικρατεί έντονη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, ιδίως μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.