Κατοικία στην Αίγινα

Η τοποθέτηση του κτιρίου στο χώρο υπαγορεύεται κυρίως από το σχήμα του οικοπέδου και από τη σχέση του κτιρίου με τον ήλιο το χειμώνα και το καλοκαίρι, καθώς δεν υπάρχουν στέγαστρα. H πισίνα τοποθετείται στο πίσω μέρος του κτιρίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί η θέα προς το βουνό. H πρόσβαση στο κτίριο γίνεται από δύο ανεξάρτητες εισόδους, μία για την κατοικία και μία για το εργαστήρι. Η συνέχεια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων περιορίζεται μόνο με τα ηλεκτρικά ρολά, που ειδικά στα υπνοδωμάτια είναι σκούρα.
O κάνναβος 2 x 2 (m) στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας έχει ως στόχο την ταύτισή του μέσα και του έξω. Όταν τα συρόμενα υαλοστάσια είναι ανοιχτά, ο εσωτερικός χώρος μετατρέπεται ουσιαστικά σε ημιυπαίθριο χώρο. Το μακρόστενο σχήμα του κτιρίου βοηθάει να χωρίζεται η κατοικία σε χώρους γύρω από την εστία, χώρους πολυμέσων (τηλεόρασης, ήχου, οικιακού κινηματογράφου), χώρους καθιστικού,πΙισίνα, τραπεζαρία, κουζίνα και περιοχή ύπνου. Όλοι οι επιμέρους χώροι διατηρούν την ίδια ποιότητα σχέσης με το περιβάλλον, που ήταν και ο αρχικός στόχος της σύνθεσης.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι απόλυτος, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία ή στοιχεία που το περιγράφουν ή λειτουργούν διακοσμητικά ως προς το κτίριο. Παράλληλα, με την ανύψωση του κούτελου στις όψεις επιτυγχάνεται η απόκρυψη των διαφόρων μηχανημάτων για τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, αερισμού κτλ. Ο χώρος της κατώτερης στάθμης χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, αυτοσυγκέντρωση, ενδοσκόπηση και εργασία. Το λίγο φως διευκολύνει την καλύτερη ανάγνωση των όγκων (εργαστήρι γλυπτικής). Το άσπρο χρώμα του δαΙέδου και των τοίχων βοηθά, ώστε το φως να λειτουργεί εσωτερικά.
Η επιλογή της παλέτας χρωμάτων στο εσωτερικό περιορίζεται στους τόνους ενός και μόνο χρώματος (γκρι), για να διατηρεί ο χώρος την αΙαραίτητη ησυχία απέναντι στο γύρω φυσικό τοπίο, που κυριαρχεί στις αισθήσεις. Το χρώμα των επίπλων της κουζίνας είναι ίδιο με αυτό των βράχων, που περιτριγυρίζουν το σπίτι. Το ανοιχτό γκρι χρώμα στο εξωτερικό της κατοικίας στοχεύει στην αναζήτηση μιας ουδετερότητας.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτoνική Μελέτη: Eλένη Σφακιανάκη
Στατική Μελέτη: Ξενοφών Σφακιανάκης
H/M Μελέτη: Aντώνης Φρουδάκης, Δημήτρης Aραποστάθης
Kατασκευή: Σ&K Πάλλης, TATEY KATAΣKEYEΣ
Tοποθεσία: Aίγινα
Συνολική επιφάνεια: κατοικία 220 m², εργαστήρι 300 m²
Μελέτη: 2004 - 2005
Κατασκευή: 2004 – 2007
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Πολυκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Η πολυκατοικία βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, σε ένα οικόπεδο σε ύψωμα, από όπου υπάρχει θέαση ολόκληρης της πόλης. Στην περιοχή κυριαρχούν οι…
Συγκρότημα κατοικιών

Συγκρότημα κατοικιών "Legea"

Το συγκρότημα κατοικιών "Legea" αναπτύσσεται στην περιοχή Καλλιράχη της Θάσου, σε ένα εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο, που αποτελεί μέρος ενός ιδιαίτερου φυσικού τοπίου, με έντονη κλίση εδάφους και πυκνή βλάστηση. Το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.