Κατοικία στην Αίγινα

Η τοποθέτηση του κτιρίου στο χώρο υπαγορεύεται κυρίως από το σχήμα του οικοπέδου και από τη σχέση του κτιρίου με τον ήλιο το χειμώνα και το καλοκαίρι, καθώς δεν υπάρχουν στέγαστρα. H πισίνα τοποθετείται στο πίσω μέρος του κτιρίου, προκειμένου να αξιοποιηθεί η θέα προς το βουνό. H πρόσβαση στο κτίριο γίνεται από δύο ανεξάρτητες εισόδους, μία για την κατοικία και μία για το εργαστήρι. Η συνέχεια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων περιορίζεται μόνο με τα ηλεκτρικά ρολά, που ειδικά στα υπνοδωμάτια είναι σκούρα.
O κάνναβος 2 x 2 (m) στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας έχει ως στόχο την ταύτισή του μέσα και του έξω. Όταν τα συρόμενα υαλοστάσια είναι ανοιχτά, ο εσωτερικός χώρος μετατρέπεται ουσιαστικά σε ημιυπαίθριο χώρο. Το μακρόστενο σχήμα του κτιρίου βοηθάει να χωρίζεται η κατοικία σε χώρους γύρω από την εστία, χώρους πολυμέσων (τηλεόρασης, ήχου, οικιακού κινηματογράφου), χώρους καθιστικού,πΙισίνα, τραπεζαρία, κουζίνα και περιοχή ύπνου. Όλοι οι επιμέρους χώροι διατηρούν την ίδια ποιότητα σχέσης με το περιβάλλον, που ήταν και ο αρχικός στόχος της σύνθεσης.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι απόλυτος, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία ή στοιχεία που το περιγράφουν ή λειτουργούν διακοσμητικά ως προς το κτίριο. Παράλληλα, με την ανύψωση του κούτελου στις όψεις επιτυγχάνεται η απόκρυψη των διαφόρων μηχανημάτων για τα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, αερισμού κτλ. Ο χώρος της κατώτερης στάθμης χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, αυτοσυγκέντρωση, ενδοσκόπηση και εργασία. Το λίγο φως διευκολύνει την καλύτερη ανάγνωση των όγκων (εργαστήρι γλυπτικής). Το άσπρο χρώμα του δαΙέδου και των τοίχων βοηθά, ώστε το φως να λειτουργεί εσωτερικά.
Η επιλογή της παλέτας χρωμάτων στο εσωτερικό περιορίζεται στους τόνους ενός και μόνο χρώματος (γκρι), για να διατηρεί ο χώρος την αΙαραίτητη ησυχία απέναντι στο γύρω φυσικό τοπίο, που κυριαρχεί στις αισθήσεις. Το χρώμα των επίπλων της κουζίνας είναι ίδιο με αυτό των βράχων, που περιτριγυρίζουν το σπίτι. Το ανοιχτό γκρι χρώμα στο εξωτερικό της κατοικίας στοχεύει στην αναζήτηση μιας ουδετερότητας.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτoνική Μελέτη: Eλένη Σφακιανάκη
Στατική Μελέτη: Ξενοφών Σφακιανάκης
H/M Μελέτη: Aντώνης Φρουδάκης, Δημήτρης Aραποστάθης
Kατασκευή: Σ&K Πάλλης, TATEY KATAΣKEYEΣ
Tοποθεσία: Aίγινα
Συνολική επιφάνεια: κατοικία 220 m², εργαστήρι 300 m²
Μελέτη: 2004 - 2005
Κατασκευή: 2004 – 2007
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Λευκωσία

Κατοικία στη Λευκωσία

Η κατοικία βρίσκεται στα περίχωρα της Λευκωσίας και σχεδιάστηκε για ένα νεαρό ζευγάρι με ένα μικρό κορίτσι. Η οργάνωσή της πραγματεύεται το "διάλογο" μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων για τη…
Ανάπλαση διαμερίσματος στο Kολωνάκι

Ανάπλαση διαμερίσματος στο Kολωνάκι

Η ανάπλαση ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας, σε μια πολυκατοικία του 1938, αποτελεί μια ευκαιρία αρχιτεκτονικού πειραματισμού. Οι φωταγωγοί, οι κολόνες, οι δοκοί και τα παράθυρα, στοιχεία δομικά τα…
Μονοκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Μονοκατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Μεσαμπελιές σε οικόπεδο 520 m2.  Η συνθετική δομή του κτιρίου είναι ένα μονολιθικό κέλυφος λευκού όγκου και επένδυση πετρώματος έως το ύψος του ισογείου,  με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.