Ένα σπίτι 193 m² για δύο νέους ανθρώπους με δύο παιδιά που βρίσκεται κοντά στα Σπάτα. Το γωνιακό οικόπεδο που διέθεταν χωρίστηκε στα δύο για πιθανή μελλοντική προσθήκη δεύτερης κατοικίας.
Το τμήμα του οικοπέδου που χρησιμοποιήθηκε είναι ιδιαίτερα επικλινές από ανατολικά προς δυτικά και η κατοικία αναπτύχθηκε κατά μήκος αυτής της επικλινούς πλευράς του, απ’ όπου και η αυλόπορτα, αποφεύγοντας τα υπάρχοντα δέντρα.
Το καθαρό ορθογώνιο της κάτοψης χωρίζεται σε δύο παράλληλες ζώνες κατασκευής. Η βόρεια ζώνη είναι στενή, πλάτους 1,80 m και παραλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες οριζόντιες και κατακόρυφες κινήσεις και την κουζίνα. Στη νότια ζώνη πλάτους 3,60 m περιλαμβάνονται όλοι οι κύριοι χώροι κατοίκησης.
Καθ’  ύψος η κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες. Στην πρώτη στάθμη βρίσκεται το υπόγειο, το οποίο είναι σχεδόν ισόγειο στη νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου, όπου χωροθετούνται το γκαράζ και διάφοροι βοηθητικοί χώροι. Στη δεύτερη στάθμη χωροθετείται το υπνοδωμάτιο του ζευγαριού και η ενότητα των υπνοδωματίων των παιδιών με το καθημερινό τους και τους ανάλογους χώρους υγιεινής. Στην τρίτη στάθμη βρίσκεται η κουζίνα με την τραπεζαρία και λίγο ψηλότερα το καθημερινό με το τζάκι.
Τη νότια ζώνη καλύπτει ένας θόλος που διήκει σε όλο το μήκος του κτιρίου, στοιχείο που ενοποιεί και ισχυροποιεί την ιδέα των δύο ζωνών.
Οι υπαίθριοι χώροι της κατοικίας αναπτύσσονται γύρω από το αυστηρό ορθογώνιο της κάτοψης, ανατολικά, νότια και δυτικά.
Η τρίτη στάθμη προεκτείνεται ανατολικά στο επίπεδο του εδάφους -υπαίθριος χώρος φαγητού- και προς τα δυτικά στο δώμα των υποκείμενων παιδικών υπνοδωματίων, προσφέροντας ένα σημαντικό εξώστη - αυλή με ανοιχτή θέα προς το Αιγάλεω. Στη δεύτερη στάθμη, το καθημερινό των παιδιών ανοίγεται σε ένα υπαίθριο χώρο στο επίπεδο του εδάφους.
Τα μεγάλα πεύκα της νότιας πλευράς σχηματίζουν ένα προστατευτικό εμπόδιο για τον καλοκαιρινό ήλιο και διαμορφώνουν, σε συνδυασμό με την περίτεχνη μάντρα, μια ελκυστική τρίτη υπαίθρια ζώνη ιδιωτικού χαρακτήρα.
Τα αυτοκίνητα σταθμεύουν διακριτικά στη στάθμη του υπογείου, τη χαμηλότερη του οικοπέδου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Α66 Αρχιτέκτονες: Σουζάνα Αντωνακάκη, Δημήτρης Αντωνακάκης
Στατική μελέτη: Η. Ντεκελές
H/M μελέτη:  Δ. Παπαλάμπρου
Eπίβλεψη: Σ. Αντωνακάκη, Δ. Αντωνακάκης
Συνεργάτες: Χρ. Γαλυφιανάκη
Xρόνος κατασκευής: 2005 - 2007
Φωτογραφίες: Δημήτρης Αντωνακάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Νέο Ηράκλειο

Μονοκατοικία στο Νέο Ηράκλειο

Η κατοικία στο Νέο Ηράκλειο, εμβαδού 255 m², σχεδιάστηκε για μια τετραμελή οικογένεια. Το στενόμακρο οικόπεδο είναι κατωφερές και με μικρό πλάτος όψης. Το κτίριο εφάπτεται στα γειτονικά κτίρια και…
Εξοχική κατοικία στην Τήνο

Εξοχική κατοικία στην Τήνο

Το έργο βρίσκεται στο βορειοδυτικό όριο του ‘Χατζηράδου’, τυπικού οικισμού της Τήνου στις Κυκλάδες. Το οικόπεδο περιείχε υπολείμματα τοιχοποιίας του προϋπάρχοντος ιστού διαίρεσης με παραδοσιακά στοιχεία όπως πατητήρι και πετρόκτιστο…
Διώροφη κατοικία στην Κηφισιά

Διώροφη κατοικία στην Κηφισιά

Οι στόχοι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αυτής της διώροφης κατοικίας ήταν δύο: Ο πρώτος ήταν να συνδεθούν ο κήπος και οι εξωτερικοί χώροι με το εσωτερικό της κατοικίας, ώστε να συμπεριλαμβάνονται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.