Κατοικία σε αμπελώνα, στην Πάρο

Η κατοικία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στον οικισμό Καμάρες. Έχει μικρή κλίση και βρίσκεται σε έναν ευρύτερο αμπελώνα, με θέα το λιμάνι της Παροικιάς.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη θέα των αναβαθμίδων και το τυπικό αιγαιοπελαγίτικο τοπίο: θαμνοειδείς εκτάσεις, αραιά σπίτια με πράσινες αυλές. Απέναντι φαίνεται η παριανή οροσειρά με την ιστορική μονή της Λογγοβάρδας, ενώ δυτικά και ανατολικά διακρίνονται τα λιμάνια της Παροικιάς και της Νάουσας.
Η κατοικία ζητήθηκε να πληροί τις ανάγκες μιας εξοχικής κατοικίας τετραμελούς οικογένειας με τη δυνατότητα επιπλέον χώρων φιλοξενίας.
Σύνθεση κάτοψης και όψεων (προσανατολισμός)
Η κατοικία διαμορφώνεται σε τρεις ορόφους. Το ισόγειο αποτελεί ανεξάρτητη κατοικία με το καθιστικό, την κουζίνα, τα τρία δωμάτια ύπνου και τα δύο λουτρά. Στον πρώτο όροφο (ισόγειο από τη βορινή πλευρά) χωροθετούνται το καθιστικό, η ανοικτή κουζίνα, δύο δωμάτια ύπνου και ένα λουτρό της δεύτερης ανεξάρτητης κατοικίας. Παράλληλα, εσωτερική κλίμακα οδηγεί στο δεύτερο όροφο, στον οποίο υπάρχει ένα δωμάτιο - καθιστικό και πρόσβαση στο δώμα, στο οποίο δεσπόζει το ανοικτό καθιστικό με θέα τα λιμάνια της Παροικιάς (δυτικά) και της Νάουσας (ανατολικά).
Στον περιβάλλοντα χώρο έχει δημιουργηθεί δυτικά χώρος μπάρμπεκιου και παραδοσιακού φούρνου, υπαίθριος χώρος καθιστικού με πέρ­γκολα, κλειστός χώρος πλυσταριού, δύο κλειστά ντουζ και δύο κλειστές αποθήκες. Παράλληλα, βορινά εντάσσεται ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης με φυσική σκίαση (μουριές).
Τέλος, ο αμπελώνας έχει διατηρηθεί περιμετρικά του οικοπέδου για την παραγωγή κρασιού από την οικογένεια.
Κατασκευαστικές εφαρμογές και λεπτομέρειες
Ο φέρων οργανισμός της κατοικίας είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα με πλήρωση 50 cm από πέτρα της περιοχής, αποκλειστικά από Παριανούς πετράδες. Η εμφανής εσωτερικά και εξωτερικά πέτρα, καθώς και τα υπέρθυρα / πρέκια συλλέχθηκαν προσεκτικά από το λατομείο Αντιπάρου και ακολούθησαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Σε κάθε παράθυρο και κάθε μπαλκονόπορτα τοποθετήθηκε πέτρινο πρέκι, κρατώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα. Παράλληλα, σε κάθε άνοιγμα ο λαμπάς είναι σχεδιασμένος υπό γωνία, ώστε να δημιουργούνται εσωτερικά σκιές και αντανακλάσεις του φωτός στο λευκό κυματιστό επίχρισμα.
Τα επιχρίσματα είναι λευκά και εφαρμόστηκαν εξωτερικά επάνω στην πέτρα με ειδικό γάντι, ώστε να φαίνεται ο κυματισμός και το ανάγλυφο της πέτρας μέσω του παιχνιδιού της σκιάς και του φωτός. Κατόπιν ακολούθησε λευκός υδροχρωματισμός.
Τα κουφώματα είναι ξύλινα χρώματος εκτός χρωματολογίου ral, επιλογής και διαμόρφωσης του αρχιτέκτονα με το εργοστάσιο παραγωγής τους.
Εσωτερικά τα δάπεδα είναι από ακανόνιστη πέτρα Βραζιλίας, χρώματος ελαφράς ώχρας με γαλάζιο αρμό. Τα περισσότερα έπιπλα είναι κτιστά.
Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική
Η βασική ιδέα αφορά στον πέτρινο πύργο που τον αγκαλιάζει μια κυματιστή κατοικία και μια καμινάδα - γλυπτό. Γραμμικά ξετυλίγονται από τον πέτρινο παραλληλόγραμμο όγκο οι δύο άξονες που ακολουθούν τη μορφή.
Η χρήση του θολωτού τμήματος συνδέεται με τα καμπύλα τμήματα του κτιρίου, μεταφέροντας την πλαστικότητα και το ανάγλυφο και παίζοντας με το φως. Η τοποθέτηση ενιαίας ακανόνιστης πέτρας στα πρέκια των θυρών και παραθύρων σε συνδυασμό με το ξύλινο κούφωμα και το σχέδιο, ανανεώνουν την αρχιτεκτονική ματιά στο κτίριο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νικόλας Κουρέτας
Στατική μελέτη: Κώστας Καλέργης
Επίβλεψη: Νικόλας Κουρέτας
Τοποθεσία: Καμάρες Πάρος
Συνολικό εμβαδό: 320 m²
Χρόνος μελέτης: 2010 - 2011
Χρόνος κατασκευής: 2012 - 2014 (Α’ ΦΑΣΗ)
Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς 

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Μαρούσι

Μονοκατοικία στο Μαρούσι

Η δημιουργία κατοικίας και ανεξάρτητου γραφείου, σε γωνιακό οικόπεδο 340 m², στον αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, ήταν το αντικείμενο των αρχιτεκτόνων μελετητών.Στόχος του σχεδιασμού,…
Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Εξοχική κατοικία στο Πήλιο

Στις νότιες παρυφές του Πηλίου αντικρίζοντας τον Παγασητικό και συγκεκριμένα κάτω από το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας κτίστηκε η εξοχική κατοικία. Κύρια στοιχεία προβληματισμού αποτέλεσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού τοπίου,…
Αναδιαμόρφωση βιοτεχνικού χώρου σε 12 διαμερίσματα

Αναδιαμόρφωση βιοτεχνικού χώρου σε 12 διαμερίσματα

Οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην αγορά των ακινήτων σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για επιπλωμένα/εξοπλισμένα διαμερίσματα, οδηγεί σταδιακά στη μετατροπή πολλών πρώην βιοτεχνικών ή γραφειακών χώρων σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.