Το οικόπεδο έχει έντονη κατωφέρεια με προσανατολισμό από Νότο προς Βορρά. Η βλάστηση είναι άγρια και ξερική, κυριαρχούν τα αρωματικά βότανα και η παρουσία ενός επιβλητικού κέδρου. Ένας μικρός ελαιώνας αναπτύσσεται στο κατώτερο επίπεδο κάτω από μια συστοιχία βράχων. Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με υψομετρική διαφορά 3,5 m, προσαρμοσμένη στο ανάγλυφο του οικοπέδου για την αποφυγή μεγάλων επιχωματώσεων. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ανάδειξη του κέδρου δίπλα στην είσοδο της κύριας κατοικίας. Στο χαμηλότερο επίπεδο χωροθετείται το κτίριο του ξενώνα. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται δύο υπνοδωμάτια με δικό του μπάνιο το καθένα και ένα ευρύχωρο σαλόνι με παρασκευαστήριο. Τα ανοίγματα καδράρουν θέες με μικρό βάθος πεδίου. Στις θέες αυτές κυριαρχούν οι φυλλωσιές των ελαιόδεντρων. Ο εσωτερικός χώρος επηρεάζεται από το μικροκλίμα που δημιουργεί ο ελαιώνας. Στην οροφή του κτιρίου του ξενώνα δημιουργείται μια μεγάλη κεντρική αυλή στην οποία εδράζεται το διώροφο κτίριο της κύριας κατοικίας. Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης είναι η δημιουργία αυτής της αυλής που εκμεταλλεύεται την ευρυγώνια θέα που ξεκινάει από τη Νάξο στα ανατολικά μέχρι τους λόφους και το ηλιοβασίλεμα, μέσα από τη δημιουργία ενός υπαίθριου «παρατηρητήριου», ενός στεγασμένου καθιστικού. Στο ισόγειο της κύριας κατοικίας το σαλόνι και η κουζίνα αναπτύσσονται σε μια γραμμική σχέση, ο ένας χώρος στη συνέχεια του άλλου. Το κτίριο υπακούει σε μια βιοκλιματική λογική. Διαμπερή ανοίγματα εξασφαλίζουν το φυσικό δροσισμό του χώρου και δίνουν την αίσθηση ότι ο εσωτερικός χώρος αποτελεί συνέχεια του εξωτερικού. Η γεωμετρία των ανοιγμάτων καθώς και η μελετημένη τοποθέτηση λοξών σε κάτοψη σχισμών αναδεικνύει θέες και δημιουργεί ενδιαφέροντα καδραρίσματα της περιμετρικής φύτευσης και της θάλασσας μακρύτερα. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από μια τεκτονικότητα που υποδηλώνεται από τους χοντρούς τοίχους των 60 εκ. Στον όροφο στεγάζεται ένα ευρύχωρο υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του.
Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στις μονώσεις των οριζόντιων δωμάτων που κατασκευάστηκαν με ανεστραμμένη μόνωση πάχους 20 εκ. Μεγάλη σημασία δόθηκε στην κατασκευή των ξύλινων κουφωμάτων από νιαγκόν φυσικής ξήρανση. Οι υαλοπίνακες είναι διπλοί, θερμομονωτικοί με συντελεστή θερμοπερατότητας Uw= 1,2W/m²K. 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Gem-architects
Στατική μελέτη: Νίκος Κυπριανού
H/M μελέτη: Δημήτρης Γρηγοριάδης
Eπίβλεψη: Gem-architects, Χρήστος Σμυρνής
Kατασκευή: Ντόπιοι Υπεργολάβοι
Iδιοκτήτης: Νίκος Κουμπάρος, Μαρίνα Δέσποινα Ελένη Κουμπάρου
Tοποθεσία: Σελάδια Νάουσας, Πάρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 202 m²
Χρόνος μελέτης: 2011
Χρόνος κατασκευής: 2012
Φωτογραφίες: Πέτρος Μπαζός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία στην Kηφισιά

Kατοικία στην Kηφισιά

Ένα κτίριο πρέπει να αναπτύσσει σημεία επαφής και συνέχειας με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τους ανθρώπους", υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας.Το σπίτι, στο οποίο κατοικεί ο αρχιτέκτονας μαζί με την οικογένειά…
Αστική διπλοκατοικία στο Ηράκλειο της Κρήτης

Αστική διπλοκατοικία στο Ηράκλειο της Κρήτης

Κάθε κτίριο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων, με "ομαδάρχη" τον αρχιτέκτονα. Στην αξιολόγησή του, λοιπόν, θα πρέπει πάντοτε να συνυπολογίζεται όχι μόνο η λειτουργικότητα, η στατικότητα και οι αισθητικές ποιότητες…
Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος στη Βούλα

Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος στη Βούλα

Το διαμέρισμα βρίσκεται στη Βούλα, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1990. Οι ιδιοκτήτες, ένα νέο ζευγάρι με παιδί, δεν ένιωθαν οτι ο χώρος τους αντιπροσωπεύει. Άνθρωποι με αντίληψη αισθητική,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.