Κατοικία ΚΑΙ House στη Λευκωσία

Το συγκεκριμένο έργο αποσκοπεί να δώσει μια "λύση" στις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης, χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία τον αειφόρο σχεδιασμό, τη στρατηγική τοποθέτηση των λειτουργιών και την ευελιξία των χώρων.
Ο σχεδιασμός της κατοικίας ξεκίνησε με τη μελέτη του προσανατολισμού. Γι' αυτό το λόγο η κατοικία τοποθετείται στο πίσω μέρος του γεωτεμαχίου με νοτιοανατολικό προσανατολισμό, ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως το φυσικό φωτισμό και αερισμό. Ταυτόχρονα οι αρχιτεκτονικές προεξοχές και τα λούβρα στην κύρια όψη προστατεύουν τους χώρους, προσφέροντας σκίαση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Λόγω του προσανατολισμού της κατοικίας προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας στοιχείων που να διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα των χρηστών από το δημόσιο δρόμο. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι η διάτρητη τοιχοποιία από εμφανές σκυρόδεμα με ανθώνες, η οποία παράλληλα δημιουργεί μια εμπειρική διαδρομή στον επισκέπτη. Καθώς ο επισκέπτης διασχίζει το μονοπάτι για να εισέλθει στην κατοικία ανακαλύπτει σταδιακά τους εξωτερικούς χώρους, προκαλώντας του έτσι την περιέργεια για το πως θα συνεχιστεί αυτή η εξερεύνηση χώρων και στο εσωτερικό της κατοικίας.
Το κυρίως καθιστικό και η τραπεζαρία βρίσκονται σε έναν ενιαίο χώρο με διπλό ύψος και αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της κατοικίας, αφού από εκεί γίνεται η πρόσβαση σε όλους τους χώρους και εκεί βρίσκεται η κύρια είσοδος της κατοικίας. Οι κοινόχρηστοι χώροι κουζίνας και καθημερινού καθιστικού, που βρίσκονται στο βόρειο μέρος της κατοικίας με ανοίγματα προς τον κήπο, έχουν τη δυνατότητα να απομονώνονται, έχοντας έτσι περισσότερη ιδιωτικότητα. Οι κυρίως χρήσεις του σαλονιού και τραπεζαρίας είναι στην νότια πλευρά με μεγάλα ανοίγματα και ενοποίηση με το χώρο της αυλής και της πισίνας, ενώ οι βοηθητικοί χώροι, όπως οι χώροι υγιεινής και οι αποθήκες τοποθετούνται στο πλάι, σε έναν κλειστό όγκο, χωρίς να είναι εμφανείς.
Ο εσωτερικός χώρος επεκτείνεται στην εξωτερική καλυμμένη βεράντα και την πισίνα, μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, δίνοντας την αίσθηση συνέχειας μεταξύ των χώρων. Στον όροφο το κυρίως υπνοδωμάτιο είναι διαχωρισμένο από τα υπόλοιπα υπνοδωμάτιο με ένα κενό, το οποίο δίνει διώροφο ύψος στο ισόγειο.
Οι ανάγκες των χρηστών αλλάζουν στο χρόνο και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτή τη μεταβολή, με τη δημιουργία εύχρηστων, ευέλικτων και διαχρονικών χώρων. Στη συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιήθηκαν εσωτερικά ξύλινες συρόμενες θύρες για το διαχωρισμό των χώρων, οι οποίες χάνονται στο εσωτερικό της τοιχοποιίας, ώστε να επιτυγχάνεται ευελιξία και ενοποίηση διαφορετικών χώρων μεταξύ τους βάση των αναγκών της κάθε περίστασης.
Όταν για παράδειγμα όλες οι θύρες είναι κλειστές, η κουζίνα και το μικρό καθιστικό μαζί με την πίσω αυλή παίρνουν πιο ανεξάρτητο, ιδιωτικό χαρακτήρα, αφήνοντας το χώρο του κυρίως καθιστικού με την τραπεζαρία ως έναν άλλο ξεχωριστό χώρο. Όταν τα πάνελ είναι ανοιχτά ο χώρος διπλασιάζεται σε μέγεθός και όλες οι λειτουργίες και οι χώροι ενοποιούνται. Επίσης η κουζίνα και το καθημερινό καθιστικό μπορούν να διαχωριστούν μεταξύ τους με συρόμενες θύρες και να ξεχωρίσουν ως δύο διαφορετικά δωμάτια.
Έμφαση δίνεται και στη δυναμική του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η μορφή του κτιρίου χαρακτηρίζεται από έντονους διαγώνιους όγκους ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ελαφρύ χαρακτήρα με διάτρητα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως τα ξύλινα λούβρα που βοηθούν πέραν της διατήρησης της ιδιωτικότητας και στη διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου. Επιπλέον στην πίσω όψη τοποθετούνται ανθώνες με σκοπό τη δημιουργία ενός πράσινου προστατευτικού στρώματος στο νοτιοδυτικό όγκο του κτιρίου.
Η διαπερατότητα των εσωτερικών χώρων, η ενοποίησή τους με τους κήπους περιμετρικά της οικίας, η ένταξη χώρων πρασίνου στο εσωτερικό, όπως και η απλότητα των όγκων και των υλικών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης. Η γοητεία και η ποιότητα του εσωτερικού χώρου βρίσκεται στις λεπτομέρειες, στο φωτισμό, στην αρμονία και στη συνέχεια των υλικών από το εσωτερικό στο εξωτερικό της κατοικίας.
Τα υλικά είναι απλά και διαχρονικά. Το εμφανές σκυρόδεμα σε τοιχοποιίες και δάπεδα, οι γκρι τόνοι, οι λευκές επιφάνειες και το ξύλο είναι αυτά που κυριαρχούν. Τα μεγάλα ανοίγματα από σκούρα αλουμίνια και οι μεταλλικές λεπτομέρειες προσθέτουν μια δυναμική στο χώρο, ώστε να έχει ένα ισορροπημένο συνδυασμό υλικών και υφών. Το πράσινο είναι κύριο στοιχείο στο έργο, εσωτερικά με την τοποθέτηση ανθώνων και μεγάλων ανοιγμάτων προς τους κήπους και με το σχεδιασμό στοιχείων, επάνω στα οποία μπορούν να αναρριχηθούν φυτά και να δημιουργήσουν μια νέα ταυτότητα στο έργο με το χρόνο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: EKKY STUDIO Architects
Στατική μελέτη: George Kountouris
Η/Μ μελέτη: Marinos Charalambous (μηχανολόγος), Antreas Laoutas (ηλεκτρολόγος)
Επίβλεψη: EKKY STUDIO Architects
Άλλοι μελετητές: Byron Christou (Q.S.)
Τεχνική εταιρία κατασκευής: Yiannos Christodoulides & Yioi LTD
Τοποθεσία: Στρόβολος, Λευκωσία
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 350 m2
Χρόνος μελέτης: 2017 – 2018
Χρόνος κατασκευής: 2018 - 2019
Φωτογραφίες: Creative Photo Room

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διώροφη κατοικία στο Σχοινιά Αττικής

Διώροφη κατοικία στο Σχοινιά Αττικής

Η κατοικία βρίσκεται στον παραλιακό οικισμό του Συνεταιρισμού Δικαστών και Εισαγγελέων στο Σχοινιά Αττικής. Η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία έχει χτιστεί, έχει πολύ έντονη κλίση, αραιό δομημένο ιστό και το…
Κατοικία στο Ντράφι

Κατοικία στο Ντράφι

Το οικόπεδο βρίσκεται στο Ντράφι, μια πρότυπη οικιστική περιοχή, σκαρφαλωμένο στα υψηλότερα σημεία της, ατενίζοντας τη μισή Αττική και το Σαρωνικό. Αυτό το πλαίσιο αποτελεί μια καλή αρχή προκειμένου να…
Σχεδιασμός κατοικίας με βιοκλιματικά κριτήρια στην Έγκωμη Λευκωσίας

Σχεδιασμός κατοικίας με βιοκλιματικά κριτήρια στην Έγκωμη Λευκωσίας

Το οικόπεδο βρίσκεται στη Λευκωσία, σε καθαρά οικιστική περιοχή, με τους εξής οικοδομικούς περιορισμούς: συντελεστής δόμησης 90%, συντελεστής κάλυψης 50%, αριθμός ορόφων 2, ανώτατο ύψος 8,30 m.Το οικόπεδο ανήκει σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.