Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο, εμβαδού περίπου 2,5 στρεμμάτων, στον οικοδομικό συνεταιρισμό του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. στη Βουρβουρού Σιθωνίας Χαλκιδικής. Στο οικόπεδο υπήρχε ήδη μία κατοικία, κατασκευασμένη στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε μελέτη του αρχιτέκτονα Γ. Σορτίκου και βασισμένη σε προσχέδια του Δ. Α. Φατούρου. Αυτή η κατοικία είχε ήδη υποστεί πολλές προσθήκες, οι οποίες με την ευκαιρία της ανέγερσης του νέου κτιρίου καθαιρέθηκαν από το νέο ιδιοκτήτη και το υφιστάμενο κτίριο επανήλθε σχεδόν πλήρως στην αρχική του μορφή, επαναφέροντας το βασικό λειτουργικό του χαρακτηριστικό, δηλαδή το ημιυπαίθριο πέρασμα μεταξύ του άνω και του κάτω όγκο.
Το νέο κτίριο αποτελείται από δύο ανεξάρτητες, πανομοιότυπες σε κάτοψη, μικρές κατοικίες, μία σε κάθε επίπεδο. Η κάθε κατοικία περιλαμβάνει ένα ενιαίο χώρο τραπεζαρίας, κουζίνας και καθιστικού, δύο υπνοδωμάτια και λουτρό. Στο κατώτερο επίπεδο υπάρχει ένα ανεξάρτητο υπόγειο, με υπαίθρια πρόσβαση που εξυπηρετεί τις ηλεκτρομηχανολογικές ανάγκες του κτιρίου. Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε με κύριο υλικό το εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα στη μορφή συνεχούς πλάκας, χωρίς δοκούς, που πτύσσεται, ώστε να σχηματίζει, με έναν ενιαίο χειρισμό εν είδει μονοκονδυλιάς, την πλάκα θεμελίωσης, τα κατακόρυφα τοιχώματα και τις πλάκες δαπέδων και οροφής. Χαρακτηριστικά μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου αποτελούν τόσο ο πτυσσόμενος φλοιός του οπλισμένου σκυροδέματος, όσο και τα σκιάδια, τα οποία είναι τριών διαφορετικών τύπων και δημιουργούν έναν προστατευτικό "φλοιό", ο οποίος παρέχει όχι μόνο ασφάλεια αλλά και την απαραίτητη ηλιοπροστασία, βελτιώνοντας την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες (Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α. Πάνου)
Συνεργάτιδες:
Α. Σκιαδοπούλου, Μ. Τσαρούχη
Στατική μελέτη:
Ι. Λαβασάς, Π. Ζέρβας, Γ. Νικολαϊδης, Μ. Στεφανούρη
Η/Μ μελέτη:
Π. Μπούκας, Σ. Σταματιάδης, Κ. Χατζημωυσιάδης
Μελέτη φυτεύσεων:
Ι. Τσαλικίδης
Επίβλεψη:
Δ. Αλτίνης
Μελέτη:
2010 - 2011
Ολοκλήρωση κατασκευής:
2012
Φωτογραφίες:
Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Καβούρι (Α)

Κατοικία στο Καβούρι (Α)

Ένα επίπεδο επάνω σε ένα πευκόφυτο λόφο, η δημιουργία σκιάς και τρία πλαίσια από σκυρόδεμα οργανώνουν τη θέα προς τη θάλασσα, σε ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο.Πρόκειται για μια κατοικία, στα…

"IS House" στη Ναύπακτο

Η κατοικία προορίζεται για μια πενταμελή οικογένεια. Το οικόπεδο 1.000,00 m², παράγωνο, με τη μεγάλη πλευρά προς τη θέα και το νότο, βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοπαναγιά, προάστιο της Ναυπάκτου.Ζητούμενο ήταν…
Διώροφη κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Διώροφη κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία 267,00 m², σε ιδιόκτητο οικόπεδο 445,45 m², στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το οικόπεδο επιλέχθηκε να έχει βορινή πλευρά για κλιματικούς λόγους, το οποίο είναι και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.