Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Η καλοκαιρινή κατοικία βρίσκεται στο όριο του οικισμού της Μεσσαριάς στη Σαντορίνη. Το οικόπεδο είναι σχεδόν τετράγωνο με μικρή υψομετρική κλίση και έχει θέα βόρεια και ανατολικά προς τη θάλασσα και νότια προς τον οικισμό του Πύργου και το βουνό.
Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο, όροφο και ένα μικρό υπόγειο αποθηκευτικό χώρο. Στο ισόγειο υπάρχουν χώροι καθιστικού, φαγητού και κουζίνας και δύο υπνοδωμάτια φιλοξενούμενων με τα μπάνια τους, ενώ στον όροφο το κυρίως υπνοδωμάτιο με τη γκαρνταρόμπα και το μπάνιο του και το παιδικό υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του. Η σύνδεση μεταξύ των ορόφων γίνεται μέσω κεντρικού κλιμακοστασίου που ενώνει και ενοποιεί τα επί μέρους επίπεδα των ορόφων. Στον περιβάλλοντα του κτιρίου κήπο υπάρχουν χώροι ανάπτυξης καθιστικού, φαγητού, φύτευσης κ.ά.
Κύριος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός κοινού χώρου διημέρευσης γύρω από το φοίνικα, χωρίς σαφή όρια μεταξύ του μέσα και του έξω. Αυτός ο κοινός χώρος προκύπτει ως αφαίρεση των κλειστών πρισμάτων / δομικών στοιχείων από το νοητό στερεό του κτιρίου. Τα πρίσματα, ελεύθερα ερριμμένα στο επίπεδο και καθ’ ύψος, περιβάλλουν ιδιωτικούς χώρους των υπνοδωματίων ή αποτελούν λειτουργικές μονάδες (π.χ. αποθηκευτικός χώρος κουζίνας, τζακιού κ.ά.). Τα πρίσματα που συναντώνται καθ΄ύψος διαμορφώνουν την οροφή του κτιρίου. Η τοποθέτησή τους προσδίδει ποικιλία στη αίσθηση του κοινού χώρου, οξύνει τις οπτικές φυγές, διαμορφώνει γωνίες στάσης και αφήνει κενά αιθρίων και φεγγιτών, συμβάλλοντας στην κατακόρυφη επικοινωνία και στο φυσικό φωτισμό των χώρων. Στον κοινό κλειστό, ημιυπαίθριο και υπαίθριο χώρο πραγματοποιούνται οι κοινές δραστηριότητες των χρηστών της κατοικίας που επεκτείνονται στον περιβάλλοντα του κτιρίου κήπο με την περιμετρική μάντρα.
Η μορφή, που προκύπτει από τη σύνθεση των κυβιστικών πρισμάτων, αποτελεί μία σύγχρονη μετάφραση της παραδοσιακής κυβιστικής αρχιτεκτονικής των οικισμών του νησιού και έχει σαφείς επιρροές από το μοντέρνο.
Η σύνθεση των όγκων του κτίσματος, η διαμόρφωση των όψεών του σε σχέση με τον προσανατολισμό, καθώς και η φύτευση πρασίνου έχουν θετικά οφέλη στη διαμόρφωση ευνοϊκού μικροκλίματος σκίασης και δροσισμού κατά τους θερινούς μήνες.
Ο εσωτερικός σχεδιασμός και η επιλογή των επίπλων έγινε με γνώμονα την ισορροπημένη ενσωμάτωσή τους στο πνεύμα του χώρου και των σχημάτων του κτιρίου.
Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή είναι το σκυρόδεμα για το φέροντα σκελετό, θερμομονωτικά τούβλα στους τοίχους, λευκό επίχρισμα, ξύλινα λευκά ενεργειακά θερμομονωτικά κουφώματα, μάρμαρο και πατητό τσιμεντοκονίαμα στα δάπεδα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Kapsimalis Architects
Επίβλεψη: Kapsimalis Architects
Τοποθεσία: Μεσσαριά, Σαντορίνη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200 m²
Κατασκευή: 2015 - 2016
Φωτογραφίες: Τζούλια Κλήμη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στη Σάνη Χαλκιδικής

Συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στη Σάνη Χαλκιδικής

Το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών κατασκευάστηκε σε γήπεδο 10 στρεμμάτων στο Αγρόκτημα Κασσάνδρας, σε απόσταση 800 m από τη θάλασσα. Η παράλληλη χωροθέτηση και η ορθογώνια κάτοψη των κτιρίων προσδιορίστηκε από…
Αναδιαμόρφωση κατοικίας

Αναδιαμόρφωση κατοικίας "Neu House" στην Καλαμαριά

Πρόκειται για μία κατοικία 120 τ.μ στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανακατασκευάστηκε απο την αρχιτεκτονική ομάδα T.SQUAREARCHITECTS εξ’ ολοκλήρου. Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα διαχωρίζοντας τις…
Ανακαίνιση διαμερίσματος ιστορικού, διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ανακαίνιση διαμερίσματος ιστορικού, διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τρίτο όροφο ιστορικού, διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο συνολικά είχε αποκατασταθεί στις όψεις και εσωτερικά στους κοινόχρηστους χώρους λίγα χρόνια πριν την ανακαίνιση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.