Καλοκαιρινή κατοικία στη Σαντορίνη

Η καλοκαιρινή κατοικία βρίσκεται στο όριο του οικισμού της Μεσσαριάς στη Σαντορίνη. Το οικόπεδο είναι σχεδόν τετράγωνο με μικρή υψομετρική κλίση και έχει θέα βόρεια και ανατολικά προς τη θάλασσα και νότια προς τον οικισμό του Πύργου και το βουνό.
Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο, όροφο και ένα μικρό υπόγειο αποθηκευτικό χώρο. Στο ισόγειο υπάρχουν χώροι καθιστικού, φαγητού και κουζίνας και δύο υπνοδωμάτια φιλοξενούμενων με τα μπάνια τους, ενώ στον όροφο το κυρίως υπνοδωμάτιο με τη γκαρνταρόμπα και το μπάνιο του και το παιδικό υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του. Η σύνδεση μεταξύ των ορόφων γίνεται μέσω κεντρικού κλιμακοστασίου που ενώνει και ενοποιεί τα επί μέρους επίπεδα των ορόφων. Στον περιβάλλοντα του κτιρίου κήπο υπάρχουν χώροι ανάπτυξης καθιστικού, φαγητού, φύτευσης κ.ά.
Κύριος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός κοινού χώρου διημέρευσης γύρω από το φοίνικα, χωρίς σαφή όρια μεταξύ του μέσα και του έξω. Αυτός ο κοινός χώρος προκύπτει ως αφαίρεση των κλειστών πρισμάτων / δομικών στοιχείων από το νοητό στερεό του κτιρίου. Τα πρίσματα, ελεύθερα ερριμμένα στο επίπεδο και καθ’ ύψος, περιβάλλουν ιδιωτικούς χώρους των υπνοδωματίων ή αποτελούν λειτουργικές μονάδες (π.χ. αποθηκευτικός χώρος κουζίνας, τζακιού κ.ά.). Τα πρίσματα που συναντώνται καθ΄ύψος διαμορφώνουν την οροφή του κτιρίου. Η τοποθέτησή τους προσδίδει ποικιλία στη αίσθηση του κοινού χώρου, οξύνει τις οπτικές φυγές, διαμορφώνει γωνίες στάσης και αφήνει κενά αιθρίων και φεγγιτών, συμβάλλοντας στην κατακόρυφη επικοινωνία και στο φυσικό φωτισμό των χώρων. Στον κοινό κλειστό, ημιυπαίθριο και υπαίθριο χώρο πραγματοποιούνται οι κοινές δραστηριότητες των χρηστών της κατοικίας που επεκτείνονται στον περιβάλλοντα του κτιρίου κήπο με την περιμετρική μάντρα.
Η μορφή, που προκύπτει από τη σύνθεση των κυβιστικών πρισμάτων, αποτελεί μία σύγχρονη μετάφραση της παραδοσιακής κυβιστικής αρχιτεκτονικής των οικισμών του νησιού και έχει σαφείς επιρροές από το μοντέρνο.
Η σύνθεση των όγκων του κτίσματος, η διαμόρφωση των όψεών του σε σχέση με τον προσανατολισμό, καθώς και η φύτευση πρασίνου έχουν θετικά οφέλη στη διαμόρφωση ευνοϊκού μικροκλίματος σκίασης και δροσισμού κατά τους θερινούς μήνες.
Ο εσωτερικός σχεδιασμός και η επιλογή των επίπλων έγινε με γνώμονα την ισορροπημένη ενσωμάτωσή τους στο πνεύμα του χώρου και των σχημάτων του κτιρίου.
Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή είναι το σκυρόδεμα για το φέροντα σκελετό, θερμομονωτικά τούβλα στους τοίχους, λευκό επίχρισμα, ξύλινα λευκά ενεργειακά θερμομονωτικά κουφώματα, μάρμαρο και πατητό τσιμεντοκονίαμα στα δάπεδα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Kapsimalis Architects
Επίβλεψη: Kapsimalis Architects
Τοποθεσία: Μεσσαριά, Σαντορίνη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 200 m²
Κατασκευή: 2015 - 2016
Φωτογραφίες: Τζούλια Κλήμη

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Σε έκταση 7 στρεμμάτων στη Μύκονο, σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα προς τη θάλασσα και τη Δήλο κατασκευάστηκε η εξοχική κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια και τους φιλοξενούμενούς της.Ανατολικά το…
Εξοχική διπλοκατοικία στη Βουρβουρού Χαλκιδικής

Εξοχική διπλοκατοικία στη Βουρβουρού Χαλκιδικής

Η παραθαλάσσια κατοικία εντάσσεται στο ήρεμο τοπίο του περίκλειστου κόλπου στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, σε μια ζώνη με αρκετό πράσινο και μικρές κλίσεις μεταξύ της ακτογραμμής και του πευκοδάσους της Σιθωνίας.…
Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Η οικία βρίσκεται στη μέση μιας μπανανοφυτείας κοντά στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια της Πάφου. Η σχεδιαστική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ανοιχτούς χώρους που επεκτείνονται πέρα από…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.