Επανασχεδιασμος του εσωτερικου ενός υπάρχοντος και βραβευμενου chalet, Παρνασσος

Στην περίπτωση επανασχεδιασμού του εσωτερικού του συγκεκριμένου σαλέ, μας ζητήθηκε να παρέμβουμε σε ένα υπάρχον κτίριο και να επανεξετάσουμε την ιδέα του σχεδιασμού σε βουνό ώστε να αντισταθμίσουμε τον υπάρχοντα εξωτερικό δυναμικό σχεδιασμό με ένα νέο κατάλληλο εσωτερικό περιβάλλον που θα αποφύγει τα κλισέ περί της αισθητικής του σαλέ. Εν ολίγοις, θεωρήσαμε ότι ο σχεδιασμός μας λαμβάνει χώρα σε ένα κέλυφος, πραγματοποιώντας αλλαγές στα αρχικά σχέδια κατόψεων και όψεων της κατοικίας.
Η κατοικία είναι 150 τ.μ. Βόρεια συνορεύει με δασική περιοχή, ενώ η νότια πλευρά της έχει απεριόριστη θέα στο Λιβάδι. Η κατασκευή αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και καλύπτεται από μονόριχτη στέγη. Στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, το βασικό λουτρό με την σάουνα. Στο ισόγειο, από όπου γίνεται και η είσοδος στο σπίτι , βρίσκεται η κουζίνα, το κυρίως καθιστικό αλλά και ένας δεύτερος χώρος καθιστικού πιο απομονωμένος που αναπτύσσεται γύρω από ένα τζάκι. Μία λεπτή μεταλλική σκάλα οδηγεί από το χώρο του καθιστικού  στο πατάρι. Η διάτρητη λαμαρίνα τύπου corten steel, αποτελεί ένα ελαφρύ διαχωριστικό μεταξύ παταριού και ισογείου, ενώ παράλληλα επιτρέπει στο φως να περνάει ελεγχόμενα μέσα από τις άνισου μέτρου κυκλικής διατομής  οπές. Ανάμεσα στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο υπάρχον κτίριο , πέραν της κάτοψης, ήταν η τροποποίηση ορισμένων ανοιγμάτων με σκοπό να πλαισιώσουν καλύτερα την εντυπωσιακή θέα του δάσους ή να δημιουργήσουν άνετους χώρους- καθίσματα δίπλα στο παράθυρο.
Σχεδιαστικός μας στόχος ήταν η δημιουργία ενός κομψού, σύγχρονου χώρου με ζεστή ατμόσφαιρα ,με σεβασμό στο υπάρχον κέλυφος αλλά ομαλή προσαρμογή στο  εξαιρετικό περιβάλλον. Γι’ αυτό το σκοπό, πειραματιστήκαμε με συνδυασμού φυσικών υλικών- όπως το ρουστίκ ξύλο - με τελειώματα και υφές που συνήθως χρησιμοποιούνται στο βιομηχανικό σχεδιασμό-όπως η διάτρητη λαμαρίνα. Έντονα στοιχεία επίσης αποτελούν η χρήση λεπτής περσιδωτής ξυλείας στην επίπλωση των λουτρών  καθώς επίσης και τρισδιάστατων πλακιδίων μωσαϊκού.Τέλος, όλα τα έπιπλα και ο φωτισμός ήταν μέρος της πρότασής μας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ναταλία Κοκοσαλάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης
Αρχική αρχιτεκτονική μελέτη Κτιρίου: Ρούλα Κοτσιλάτη, αρχιτέκτων - RK Architecture, Βαγγέλης Χατζής, αρχιτέκτων - D&C

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στα Κύθηρα

Κατοικία στα Κύθηρα

Το οικόπεδο ανήκει στο νότιο τμήμα της νήσου των Κυθήρων και έχει έκταση 10 στρεμμάτων.Η κλίση του και οι πανοραμικές του θέες προς την θάλασσα και το Κάστρο της Χώρας,…
Συγκρότημα κατοικιών στoν Βόλο

Συγκρότημα κατοικιών στoν Βόλο

Η μεταπολεμική οργανωμένη δόμηση στην Ελλάδα στηρίχθηκε στο γνωστό "σύστημα αντιπαροχής". Η κακή κατάσταση του αστικού χώρου στις ελληνικές πόλεις οφείλεται αφενός στην ολοκληρωτική επικράτηση του συγκεκριμένου συστήματος και αφετέρου…
Κατοικία στον Άγιο Ματθαίο Χανίων

Κατοικία στον Άγιο Ματθαίο Χανίων

Το γήπεδο – μια ήπια πλαγιά – στην άκρη ενός πευκώνα στις ανατολικές παρυφές της πόλης των Χανίων, είναι ο τόπος αυτής της κατοικίας. Τα λίγα πεύκα, διάσπαρτα στο οικοδομήσιμο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.