Εξοχική κατοικία "la barque"

  • ACDF architecture

H εξοχική κατοικία La Barque βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Ouareau, στην επαρχία Κεμπέκ του Καναδά, περιοχή στην οποία οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν την ηρεμία και τη χαλάρωση αλλά και το θαλάσσιο και το χειμερινό σκι στα δύο κοντινά χιονοδρομικά κέντρα.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός επηρεάστηκε έντονα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου. Η κατοικία τοποθετείται ανάμεσα στο δρόμο και στη λίμνη και προσαρμόζεται στην κλίση του εδάφους. Εξωτερικά η μαύρη, ξύλινη επένδυση των όψεων καθώς και το γυμνό σκυρόδεμα καθιστούν τη αρχιτεκτονική της κατοικίας "σκληρή". Παρόλα αυτά, η καμπύλη ανοιχτόχρωμη οροφή αντιτίθεται στην αυστηρότητα της υπόλοιπης κατασκευής. Αυτό το απλό, αλλά ισχυρό στοιχείο, λόγω της κλίσης του, επιτρέπει στο φως του ηλίου να εισέρχεται στην κατοικία με σταθερό ρυθμό και το διαθλά στο εσωτερικό, χαρίζοντας συνθήκες οπτικής άνεσης.
Η ανατολική όψη χαρακτηρίζεται από έναν τυφλό τοίχο, ο οποίος προστατεύει το κτίριο από τη φασαρία του παρακείμενου δρόμου. Παράλληλα, η προέκτασή του εξωτερικά χρησιμοποιείται ως βάση του μπάρμπεκιου και του ξυλόφουρνου. Από τη συγκεκριμένη όψη γίνεται η είσοδος στο κτίριο, η οποία εισάγει τους ενοίκους στο ανώτερο επίπεδο. Μέσω των λεπτομερώς σχεδιασμένων ανοιγμάτων στον άξονα ανατολής-δύσης, ο επισκέπτης κατανοεί από την πρώτη στιγμή τη σύνδεση της κατοικίας με το φυσικό περιβάλλον. Σ’ αυτό το επίπεδο βρίσκονται οι κύριοι χώροι, όπως το σαλόνι, η τραπεζαρία, η κουζίνα, όπως και δύο υπνοδωμάτια, ενώ στο ισόγειο στεγάζονται ένας ξενώνας, μία αίθουσα παιχνιδιών και η σάουνα. Σε αντίθεση με την ανατολική όψη, η δυτική χαρακτηρίζεται από μεγάλα ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν τη θέα στη λίμνη. To στεγασμένο μπαλκόνι λειτουργεί ως προέκταση του σαλονιού και μέσω του γυάλινου στηθαίου επιτυγχάνεται άμεση οπτική επαφή με τη λίμνη.
Ως προς τα υλικά, τα δάπεδα έχουν επιστρωθεί με λείο σκυρόδεμα, ενώ οι τοίχοι έχουν επενδυθεί από το ίδιο υλικό μαύρης και λευκής απόχρωσης. Το ανοιχτόχρωμο ξύλο με το οποίο έχει κατασκευαστεί η καμπύλη οροφή δημιουργεί ισχυρή αντίθεση με τους σκούρους τοίχους και τα σκούρα κουφώματα. Επιπλέον τα μονόχρωμα έπιπλα, τα οποία τοποθετούνται αραιά στο χώρο ενισχύουν τη συνολική μινιμαλιστική αισθητική. Μέσω της απλότητάς της, η κατοικία στέκει ως μια διακριτική επέμβαση, η οποία αναδεικνύει το πλούσιο σε χρώματα και υφές τοπίο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: ACDF architecture

Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης: Μaxime – Alexis Frappier, Patrick Morand, Kassandra Bonneville, Yoanna Anastassova, Mireille Letourneau, Romilda Reda

Τοποθεσία: Saint - Donat, Καναδας

Εμβαδό: 260 m²

Ολοκλήρωση κατασκευής: 2018

Φωτογραφίες: Adrien Williams

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διώροφη κατοικία στη Γλυφάδα

Διώροφη κατοικία στη Γλυφάδα

Σε γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 454,35 m² στη Γλυφάδα, ζητήθηκε να κατασκευαστεί κατοικία εμβαδού περίπου 200 m² για να στεγάσει πενταμελή οικογένεια. Ζητήθηκε επίσης, καθώς δεν θα εξαντλούνταν ο συντελεστής δόμησης,…
Κατοικία στα Σπάτα

Κατοικία στα Σπάτα

Ένα σπίτι 193 m² για δύο νέους ανθρώπους με δύο παιδιά που βρίσκεται κοντά στα Σπάτα. Το γωνιακό οικόπεδο που διέθεταν χωρίστηκε στα δύο για πιθανή μελλοντική προσθήκη δεύτερης κατοικίας.Το…
Σχεδιασμός κατοικίας με βιοκλιματικά κριτήρια στην Έγκωμη Λευκωσίας

Σχεδιασμός κατοικίας με βιοκλιματικά κριτήρια στην Έγκωμη Λευκωσίας

Το οικόπεδο βρίσκεται στη Λευκωσία, σε καθαρά οικιστική περιοχή, με τους εξής οικοδομικούς περιορισμούς: συντελεστής δόμησης 90%, συντελεστής κάλυψης 50%, αριθμός ορόφων 2, ανώτατο ύψος 8,30 m.Το οικόπεδο ανήκει σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.