Εξοχική κατοικία στον Παρνασσό

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται μέσα στο ελατοδάσος στη βόρεια πλαγιά του Παρνασσού. Πρόκειται για ένα λιθόκτιστο κτίριο που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Το ισόγειο περιλαμβάνει ένα μεγάλο χώρο υποδοχής με τζάκι, ανοικτή τραπεζαρία και κουζίνα και ένα υπνοδωμάτιο με ανεξάρτητο λουτρό. Ο όροφος διαθέτει ένα ανοικτό πατάρι πάνω από το ελεύθερο ύψος του χώρου υποδοχής που μπορεί να λειτουργήσει είτε σαν χώρος γραφείου, είτε ως εφεδρικό υπνοδωμάτιο, καθώς και ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο με λουτρό. Το υπόγειο περιλαμβάνει το λεβητοστάσιο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα μέρος του να λειτουργήσει μελλοντικά ως ανεξάρτητος ξενώνας.
Μορφολογικά, επιχειρήθηκε ένας συνδυασμός καθαρά παραδοσιακών υλικών και μεθόδων κατασκευής, συνδυασμένων με εξαιρετικά λιτές και σύγχρονες φόρμες, χωρίς τη χρήση διακοσμητικών στοιχείων. Σε επίπεδο κάτοψης, το κτίριο αποτελείται από δυο ογκώδη στοιχεία λιθοδομής, ένα ορθογώνιο και ένα "Γ", που μεταξύ τους ορίζουν τον ελεύθερο χώρο των λειτουργιών του σπιτιού. Σε τομή, το κτίριο ουσιαστικά οροθετείται από δύο μονόρριχτες στέγες με αντίθετες μεταξύ τους φορές. Η χαμηλότερη από τις δύο επιτρέπει τη δημιουργία ενός φεγγίτη που "κλέβει" το δυτικό φως και το δίνει στο πατάρι και το χώρο υποδοχής.
Η οικοδομή έχει φέροντα οργανισμό από λιθοδομή, από τοπική πέτρα Παρνασσού, με πάχος που κυμαίνεται από 60 έως 100 cm. Για την κατασκευή της έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά κονιάματα με λευκό τσιμέντο, πλαστικοποιητή και στεγνωτικά μάζης με ίνες πολυπροπυλενίου, χωρίς την προσθήκη ασβέστη. Η στέγη αποτελείται από δοκούς από αντικολλητό σουηδικό κωνοφόρο ξύλο και δοκίδες και πέτσωμα από παρόμοια ξυλεία. Η τελική εξωτερική επικάλυψη είναι από φύλλα  χαλκού. Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από ελαφρά χρωματισμένες τάβλες λευκής ξυλείας, με ενδιάμεση θερμομονωτική στρώση από υαλοβάμβακα. Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη φωτισμού του χώρου, εσωτερικά και εξωτερικά, προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της όλης κατασκευής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Απόστολος Καρέλης
Στατική μελέτη: Γιάννης Μπέλιας
Eπίβλεψη: Απόστολος Καρέλης
Kατασκευή: Ανδρέας Στασινόπουλος - PETRA DOMUS
Xρόνος κατασκευής: 2004 - 2007
Συνολικό εμβαδό: 260 m²
Φωτογραφίες:  Απόστολος Καρέλης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στην Άνοιξη

Δύο κατοικίες στην Άνοιξη

Ο χώρος στον οποίο εντάσσονται οι δυο κατοικίες αποτελεί "τόπο συρραφής’’ των βορειότερων προαστίων της Αθήνας με το ευρύτερο οικοσύστημα της Πάρνηθας. Η δόμηση της περιοχής μοιάζει κατακερματισμένη σε διάσπαρτες,…
Κατοικία στο Δάλι της Λευκωσίας

Κατοικία στο Δάλι της Λευκωσίας

Η κατοικία βρίσκεται στα ανατολικά του πυρήνα του Δήμου Ιδαλίου, στην περιφέρεια της οικιστικής περιοχής, σε νέα περιοχή κατοικίας. Το οικόπεδο είναι στενομέτωπο, με τη μακριά του πλευρά πάνω στον…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.