Εξοχική Κατοικία στις Σπέτσες

H κατοικία κτίστηκε σε εντυπωσιακό οικόπεδο δέκα περίπου στρεμμάτων, σε οροπέδιο πάνω απ’ τον οικισμό των Σπετσών.
Τα μορφολογικά στοιχεία ακολουθούν δεδομένα σπετσιώτικης αρχιτεκτονικής, με τετράριχτες κεραμοσκεπές. Το σπίτι χωρίζεται σε τρία μέρη που συνδέονται μεταξύ τους με στοά πέργκολα. Η κυρίως κατοικία βρίσκεται στη μέση με δύο ξενώνες εκατέρωθεν, με παράλληλους άξονες βόρειο - ανατολικού προσανατολισμού. Οι τρεις ισομεγέθεις βεράντες με θέα προστατεύονται από πέργκολες, που στηρίζονται σε κτιστούς πεσσούς. Το υπόβαθρο κάτω από τη στάθμη του ισογείου, είναι πετρόκτιστο όπως τα τυπικά του νησιού. Με τον ίδιο τρόπο είναι κτισμένοι και όλοι οι τοίχοι αντιστήριξης του περιβάλλοντος.
Σημαντικό στοιχείο στη σύνθεση αποτελεί η στενόμακρη πισίνα με άξονα ανατολής - δύσης. Η παρουσία του νερού στο πλάτωμα ήταν η αναμενόμενη συνέχεια της θαλάσσιας θέας.
Στο κύριο κτίσμα τα κλειστά μέρη είναι χωρισμένα σε δύο τμήματα (διημέρευση και κουζίνα) που ενώνονται από έναν ημιυπαίθριο χώρο, βασικό πέρασμα προς όλες τις κατευθύνσεις του άμεσου περιβάλλοντος της κατοικίας.
Το δάπεδο υποδοχής “σπάει” σε δύο επίπεδα. Η τραπεζαρία είναι σε υψηλότερη στάθμη, συνεπίπεδη με την κουζίνα. Χαμηλότερα είναι το καθιστικό με το τζάκι που επεκτείνεται στη βεράντα με την πέργκολα. Ανατολικά, τρεις μπαλκονόπορτες συνδέουν το εσωτερικό με το μεγάλο πλακόστρωτο γύρω από την πισίνα. Η ανοικτή σκάλα οδηγεί επάνω προς δύο κοιτώνες και κάτω προς έναν κοιτώνα και προς τα βοηθητικά δωμάτια.
H μετάβαση από το εσωτερικό της κατοικίας προς το φυσικό φως της υπαίθρου γίνεται ομαλά μέσω μιας ενδιάμεσης ζώνης ημίφωτος (σκεπαστές βεράντες, καλαμιές, πέργκολες, φύλλωμα).

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: M. Φωτιάδης
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: E. Γρίβας, E. Bουτσινά
Στατική Μελέτη: X. Zέρης, E. Kαλακώνας
H/M Mελέτη: Γ. Διαμαντούρος
Διεύθυνση Έργου: Δ. Kραββαρίτης
Χρόνος Κατασκευής: 2002 - 2003

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο νέο Ηράκλειο

Μονοκατοικία στο νέο Ηράκλειο

Η κατοικία στο Νέο Ηράκλειο, εμβαδού 255 m², σχεδιάστηκε για μια τετραμελή οικογένεια. Το στενόμακρο οικόπεδο είναι κατωφερές και με μικρό πλάτος όψης. Το κτίριο εφάπτεται στα γειτονικά κτίρια και…
Κατοικία στη Λάρνακα

Κατοικία στη Λάρνακα

Ζητήθηκε εσωστρεφής κατοικία, με εσωτερική αυλή όπου το υγρό στοιχείο θα αποτελούσε το κυρίαρχο του χώρου αλλά και ολόκληρου του έργου. Αξιοποίηση κατά το δυνατό των φυσικών παραμέτρων, νοτιοανατολικός ήλιος…
Συγκρότημα κατοικιών στην Αττική

Συγκρότημα κατοικιών στην Αττική

Το τετραώροφο συγκρότημα κατοικιών επί των οδών 28ης Οκτωβρίου και Δωδεκανήσου στα Βριλήσσια αποτελείται από:•  Έξι μεζονέτες, που καταλαμβάνουν το ισόγειο και τον Α’ όροφο.•  Έξι διαμερίσματα που καταλαμβάνουν τον…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.