Εξοχική Κατοικία στις Σπέτσες

H κατοικία κτίστηκε σε εντυπωσιακό οικόπεδο δέκα περίπου στρεμμάτων, σε οροπέδιο πάνω απ’ τον οικισμό των Σπετσών.
Τα μορφολογικά στοιχεία ακολουθούν δεδομένα σπετσιώτικης αρχιτεκτονικής, με τετράριχτες κεραμοσκεπές. Το σπίτι χωρίζεται σε τρία μέρη που συνδέονται μεταξύ τους με στοά πέργκολα. Η κυρίως κατοικία βρίσκεται στη μέση με δύο ξενώνες εκατέρωθεν, με παράλληλους άξονες βόρειο - ανατολικού προσανατολισμού. Οι τρεις ισομεγέθεις βεράντες με θέα προστατεύονται από πέργκολες, που στηρίζονται σε κτιστούς πεσσούς. Το υπόβαθρο κάτω από τη στάθμη του ισογείου, είναι πετρόκτιστο όπως τα τυπικά του νησιού. Με τον ίδιο τρόπο είναι κτισμένοι και όλοι οι τοίχοι αντιστήριξης του περιβάλλοντος.
Σημαντικό στοιχείο στη σύνθεση αποτελεί η στενόμακρη πισίνα με άξονα ανατολής - δύσης. Η παρουσία του νερού στο πλάτωμα ήταν η αναμενόμενη συνέχεια της θαλάσσιας θέας.
Στο κύριο κτίσμα τα κλειστά μέρη είναι χωρισμένα σε δύο τμήματα (διημέρευση και κουζίνα) που ενώνονται από έναν ημιυπαίθριο χώρο, βασικό πέρασμα προς όλες τις κατευθύνσεις του άμεσου περιβάλλοντος της κατοικίας.
Το δάπεδο υποδοχής “σπάει” σε δύο επίπεδα. Η τραπεζαρία είναι σε υψηλότερη στάθμη, συνεπίπεδη με την κουζίνα. Χαμηλότερα είναι το καθιστικό με το τζάκι που επεκτείνεται στη βεράντα με την πέργκολα. Ανατολικά, τρεις μπαλκονόπορτες συνδέουν το εσωτερικό με το μεγάλο πλακόστρωτο γύρω από την πισίνα. Η ανοικτή σκάλα οδηγεί επάνω προς δύο κοιτώνες και κάτω προς έναν κοιτώνα και προς τα βοηθητικά δωμάτια.
H μετάβαση από το εσωτερικό της κατοικίας προς το φυσικό φως της υπαίθρου γίνεται ομαλά μέσω μιας ενδιάμεσης ζώνης ημίφωτος (σκεπαστές βεράντες, καλαμιές, πέργκολες, φύλλωμα).

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: M. Φωτιάδης
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: E. Γρίβας, E. Bουτσινά
Στατική Μελέτη: X. Zέρης, E. Kαλακώνας
H/M Mελέτη: Γ. Διαμαντούρος
Διεύθυνση Έργου: Δ. Kραββαρίτης
Χρόνος Κατασκευής: 2002 - 2003

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στη Νάουσα

Εξοχική κατοικία στη Νάουσα

Η κατοικία, συνολικού εμβαδού 130 m², βρίσκεται σε ένα τοπίο με φυσικές εξάρσεις φορτισμένο παράλληλα με ιστορικές μνήμες κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη. Ανταποκρινόμενη στο πνεύμα του…
Διώροφη μονοκατοικία στο Καπανδρίτι

Διώροφη μονοκατοικία στο Καπανδρίτι

Η κατοικία βρίσκεται στον οικισμό του Καπανδριτίου, σε ένα οικόπεδο εμβαδού 870,00 m², με ήπια κλίση από Βορρά προς Νότο). Είναι τοποθετημένη στο ψηλότερο (βόρειο) τμήμα του οικοπέδου, ώστε να…
Διώροφη κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Διώροφη κατοικία στο Ηράκλειο Κρήτης

Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία 267,00 m², σε ιδιόκτητο οικόπεδο 445,45 m², στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το οικόπεδο επιλέχθηκε να έχει βορινή πλευρά για κλιματικούς λόγους, το οποίο είναι και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.