Το άγονο και βραχώδες φυσικό περιβάλλον της Σύρου έρχεται να αγκαλιάσει και να αναδείξει αυτή την εξοχική κατοικία. Πρόκειται για ένα οικόπεδο με ήπια κλίση και απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα. Τα κτίσματα είναι ισόγεια, θέλοντας να ενσωματωθούν κατά το δυνατό περισσότερο στο φυσικό ανάγλυφο και στην τοπογραφία της περιοχής.
Η εξοχική κατοικία αποτελείται από τρεις όγκους, διαφορετικών μεγεθών μεταξύ τους, συνδεόμενους με ξύλινες πέργκολες και ανοιχτούς χώρους.
Στον πρώτο όγκο τοποθετούνται το καθιστικό με την τραπεζαρία, καθώς και τα δυο master υπνοδωμάτια, τα οποία προσφέρουν άνεση και ανεξαρτησία. Στο δεύτερο όγκο οργανώνεται ένας ανεξάρτητος και πλήρως αυτόνομος ξενώνας, ενώ ο τρίτος όγκος φιλοξενεί τις βοηθητικές χρήσεις, όπως την κουζίνα και κάποιους αποθηκευτικούς και υγρούς χώρους. Πρόθεση των μελετητών είναι να ωθήσουν τους χρήστες προς τους ανοιχτούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας θολώνοντας τα όρια του αδόμητου με το δομημένο.
Η πίσω όψη, εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους, προφυλάσσεται με την τοποθέτηση ενός ογκώδους ακατέργαστου τοιχίου.
Στη μπροστινή όψη βρίσκεται μια υδάτινη επιφάνεια κατά μήκος όλης της πρόσοψης, που από τη μια πλευρά λειτουργεί ως όριο και από την άλλη ως σύνδεσμος με την ανοιχτή θάλασσα και την απεριόριστη θέα.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
PROPLUSMA ARCHITECTS
Ομάδα μελέτης:
Μιχαήλ Προβελέγγιος, Ευγενία Μαντά, Δήμητρα Ζούζουλα
Τοποθεσία:
Σύρος
Εμβαδό κτιρίου:
310 m2
Χρόνος μελέτης:
2020

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Ντράφι

Κατοικία στο Ντράφι

Το οικόπεδο βρίσκεται στο Ντράφι, μια πρότυπη οικιστική περιοχή, σκαρφαλωμένο στα υψηλότερα σημεία της, ατενίζοντας τη μισή Αττική και το Σαρωνικό. Αυτό το πλαίσιο αποτελεί μια καλή αρχή προκειμένου να…
Εξοχική κατοικία στην ορεινή Αρκαδία

Εξοχική κατοικία στην ορεινή Αρκαδία

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες, ακανόνιστο και έντονα επικλινές οικόπεδο, προσβάσιμο από δυο δρόμους, κεντρικά εντός οικισμού, σε μια πλαγιά της Αρκαδίας. Το οικόπεδο έχει προσανατολισμό προς νότο και…
Σύμμεικτη κατασκευή με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού σε μονοκατοικία στην Κατερίνη

Σύμμεικτη κατασκευή με βιοκλιματικές αρχές σχεδιασμού σε μονοκατοικία στην Κατερίνη

Η κατοικία βρίσκεται στην επέκταση της συνοικίας των Ευαγγελικών στην Κατερίνη. Η θέση, καθώς και το μέγεθος του οικοπέδου, αποτέλεσαν, κατά την αρχή της σχεδιαστικής διαδικασίας, τα βασικά στοιχεία προβληματισμού.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.