Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Σε έκταση 7 στρεμμάτων στη Μύκονο, σε ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα προς τη θάλασσα και τη Δήλο κατασκευάστηκε η εξοχική κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια και τους φιλοξενούμενούς της.
Ανατολικά το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε δρόμο, ενώ δυτικά φτάνει έως την άκρη απότομου βραχώδους πρανούς, που υψώνεται 50 m επάνω από τη θάλασσα. Κατά μήκος του άξονα βορρά - νότου το οικόπεδο διασχίζεται από κορυφογραμμή. Έτσι, το κτίριο αναπτύχθηκε κλιμακωτά, παράλληλα με την κορυφογραμμή, επιδιώκοντας να εναρμονίζεται με τη φυσική μορφολογία και να μην παραμορφώνει την κορυφογραμμή, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από την ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι κύριοι χώροι της άνω στάθμης να έχουν θέα προς ανατολή και δύση.
Οι κτιριακοί όγκοι που συνθέτουν το σπίτι έχουν αυστηρά ορθογώνια περιγράμματα στο ύφος της παραδοσιακής προσθετικής αρχιτεκτονικής των αγροικιών της υπαίθρου του νησιού. Κάθε περίγραμμα ορίζει και μια διαφορετική λειτουργία. Με τον τρόπο που αυτά τα περιγράμματα παρατέθηκαν σε ολίσθηση μεταξύ τους, σχηματίζουν μικρές προστατευμένες αυλές, που στεγάζονται με πέργκολες και δημιουργούν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ογκοπλασίας.
Στο εσωτερικό εφαρμόστηκαν λευκά τσιμεντοκονιάματα, που τοποθετήθηκαν στα δάπεδα όλων των χώρων και έδωσαν μια αίσθηση ροής, από δωμάτιο σε δωμάτιο και από το εσωτερικό, προς το εξωτερικό του κτιρίου. Η πατίνα του ανθρώπινου χεριού δημιούργησε αδρές υφές, που παραπέμπουν στην υφή της άμμου. Τα λουτρά διαμορφώθηκαν εξ ολοκλήρου με πατητά τσιμεντοκονιάματα, ενώ τα διαχωριστικά τους κατασκευάστηκαν από ημιδιαφανή κρύσταλλα σε ανοξείδωτους οδηγούς, δημιουργώντας έτσι μια ευχάριστη αντίθεση ανάμεσα στην αδρότητα των χυτών υλικών και στη στιλπνότητα και την αντανάκλαση των υαλοστασίων. Πατητά λευκά τσιμεντοκονιάματα στρώθηκαν και σε όλες τις υπαίθριες επιφάνειες και στην πισίνα είτε με το χέρι είτε με βιομηχανικά μέσα. Ο "διάλογος" ανάμεσα στα χυτά λευκά δάπεδα και στις πέργκολες, με την αδρή γκρίζα ντόπια πέτρα και την ώχρα της γης ανάγει στο τρόπο που τα παραδοσιακά ασβεστωμένα κελιά του νησιού εντάσσονταν οργανικά στο βραχώδες τοπίο.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: ARCHISTUDIO - Ίων Σταυρόπουλος, Άγγελος Αγγέλου
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Μάνος Καλαϊτζόγλου, Χρήστος Πετρίδης
Στατική μελέτη: Δημήτρης Αντωνόπουλος
H/M μελέτη: Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Tοποθεσία: Μύκονος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 450 m²
Mελέτη: 2006 - 2007
Kατασκευή: 2007 - 2009
Φωτογραφίες: Ίων Σταυρόπουλος, Άγγελος Αγγέλου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στη Φιλοθέη

Μονοκατοικία στη Φιλοθέη

H διώροφη κατοικία, εμβαδού 300 m², με υπαίθρια πισίνα, ανεγέρθηκε σε οικόπεδο 1.000 m² στη Φιλοθέη, προάστιο - κηπούπολη στα βόρεια της Αθήνας. Tο κτίριο τοποθετήθηκε στο βόρειο τμήμα του…
Κατοικία στις Κυκλάδες

Κατοικία στις Κυκλάδες

Στο Υστέρνι της Πάρου η θέα προς την αντικρινή Νάξο είναι υπέροχη και γοητευτική. Ένας μακρύς ιδιωτικός δρόμος με μπουκαμβίλιες σταματά λίγο πριν από το σπίτι. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται…

"The Cube House", κατοικία στην Αττική

Από ένα επιμελές παιχνίδισμα κυβιστικών όγκων, ο σχεδιασμός της κατοικίας αναπτύχθηκε με λιτή επεξεργασία στο εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου και περίτεχνη στην εσωτερική του πλευρά. Βάζοντας αυτές τις αντιθέσεις σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.