Εξοχική κατοικία στην Τζια

Η τοποθεσία του οικοπέδου είναι ένα βραχώδες τοπίο με βλάστηση σε υψόμετρο 400 m, με θέα όλο το Αιγαίο. Η αιτία επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας ήταν η ομορφιά της φύσης της ανατολικής Τζιας, που είναι προστατευόμενη περιοχή της NATURA, το ανατολικό φως και η εκπληκτική θέα της. Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο ισόγεια επίπεδα, τα οποία έχουν ενταχθεί στις φυσικές κλίσεις του εδάφους, έτσι ώστε το σπίτι να εμφανίζεται πολύ μικρότερο από το μέγεθός του. Στο α’ ισόγειο υπάρχουν οι χώροι καθημερινής διαβίωσης και δύο κρεβατοκάμαρες με το δικό τους μπάνιο. Στο β’ ισόγειο υπάρχουν δύο ξενώνες με μπάνιο, δωμάτιο προσωπικού, play room και αποθήκη. Στο κάτω επίπεδο χρησιμοποιήθηκε πέτρα τζιώτικη.
Ο όγκος του σπιτιού διατρυπάται από μεγάλα ανοίγματα, τα κουφώματα των οποίων χάνονται μέσα σε εσοχές. Όταν αυτό συμβεί, το σπίτι μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο ανοικτό χώρο όπου το μέσα και το έξω ενοποιούνται. Το σχήμα της κατοικίας σε μορφή Γ δημιουργεί μια γωνία προστασίας προς το μελτέμι και τη στρέφει προς το μεσημβρινό φως και τη θέα ενός μεγάλου αριθμού κυκλαδίτικων νησιών. Οι σκιεροί χώροι έξω από την κουζίνα και το καθιστικό εναλλάσσονται με τις φωτεινές αντιθέσεις, που προκύπτουν από τη μετατόπιση των όγκων.
Η σύνθεση συνδυάζει μεγάλα ανοίγματα, αδρά υλικά, χοντρούς τοίχους και απλές κυβιστικές μορφές. Τα υλικά είναι απλά, σοβάς τριφτός σε γκρι χρώμα, δάπεδα γκρι τσιμεντοκονίας, πάγκοι από γκρι αμμοβολημένο μάρμαρο Ιωαννίνων, μεταλλική πέργκολα με διατομές αλουμινίου και στεγασμένη με γυαλιά σε μπλε απόχρωση. Η χρήση των γκρίζων αποχρώσεων δίνει την εντύπωση ότι το κτίσμα έχει δημιουργηθεί από ένα μοναδικό όγκο.
Η αφαιρετική σύνθεση των λεπτομερειών και εν γένει η επιλογή των υλικών (αλουμίνιο, μέταλλο, γυαλί) μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρόταση εναλλακτική της ψευτοπαραδοσιακής εικόνας πολλών σύγχρονων κατασκευών που κατακλύζουν τα νησιά του Αιγαίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ISV Architects & Associates
Στατική Μελέτη: Θανάσης Λέζας
H/M Mελέτη: Ν. Ευσταθόπουλος
Eπίβλεψη: Αλέξανδρος Van Gilder
Εμβαδό: 200 m²
Χρόνος Κατασκευής: 2002 - 2004
Φωτογραφίες: Εριέτα Αττάλη, Πάτροκλος Στελλάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"ΟΡΙΟ 72" βιοκλιματική πολυκατοικία στη Γλυφάδα

Ως εφαλτήριο του σχεδιασμού θεωρήθηκαν ο προσανατολισμός του οικοπέδου, οι επικρατούσες κλιματικές συνθήκες αλλά και η τοπική γεωμορφολογία. Βιοκλιματικός σχεδιασμός και ηλιασμός, ηλιοπροστασίαΤα ανοίγματα μεγιστοποιούνται στο νότο, ενώ στην ανατολή και…
Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Διπλοκατοικία στην Κηφησιά

Το κτίριο αποτελείται από ξεχωριστές κατοικίες για τις οικογένειες δυο αδελφών. Κάθε κατοικία αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα. Ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους, η βόρεια όψη συνθέτεται από δυόμισι ορόφους…
Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη

Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη

Το συγκρότημα βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη Αττικής και περιλαμβάνει τέσσερις όμοιες κατοικίες που τοποθετήθηκαν συμμετρικά (ως προς το διαμήκη και τον εγκάρσιο άξονα) στο οικόπεδο.Στο κέντρο του οικοπέδου δημιουργήθηκε κοινόχρηστος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.