Εξοχική κατοικία στην Τζιά

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στο άνω τμήμα ενός οικοπέδου με έντονη κλίση και θέα στη θάλασσα, σε μία πλαγιά της περιοχής "Θόλοι" στην Τζιά. Η παρούσα μελέτη ανατέθηκε στους αρχιτέκτονες του γραφείου Α2 μετά το πρώτο στάδιο της κατασκευής του στατικού φορέα του κτίσματος και κάποιων πέτρινων τοίχων, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2000. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ένα διώροφο κυβικό κτίσμα σε γειτνίαση με ισόγειο κλειστό χώρο στάθμευσης. Ο περιβάλλων χώρος, λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, ήταν σαφώς διαχωρισμένος μεταξύ των δυο επιπέδων της οικίας.
Η νέα αρχιτεκτονική μελέτη αποπειράθηκε να τροποποιήσει τη χρήση και τις αναλογίες του κτίσματος και να ενώσει μέσω της εξομάλυνσης του περιβάλλοντα χώρου, τα διαφορετικά επίπεδα της κατοικίας. Στο χαμηλότερο επίπεδο επιλέχθηκε η ενσωμάτωση του χώρου στάθμευσης στο κεντρικό κτίσμα και η μετατροπή του σε ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο. Αντίστοιχα στο άνω επίπεδο της εισόδου, η προσθήκη ενός μικρού όγκου ως WC, σε συνδυασμό με τις δύο πέργκολες, άλλαξαν το κτίριο, δίνοντάς του νέες αναλογίες. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στο άνω επίπεδο του κτίσματος, όπου τοποθετήθηκαν οι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας και της τραπεζαρίας, καθώς και ο μικρός, νέος όγκος του WC. Στο χαμηλότερο επίπεδο χωροθετήθηκαν τρία υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους. Όλο το πίσω τμήμα του επιπέδου αυτού, λόγω της έντονης κλίσης του οικοπέδου παραμένει υπόγειο και διαχωρίζεται από το βράχο μέσω του "κουτούντο", ενός στενού διαδρόμου, που προστατεύει την οικία από την υγρασία.
Βασικός στόχος της μελέτης του περιβάλλοντα χώρου ήταν η δημιουργία διαδοχικών πλατωμάτων, ραμπών και σκαλιών, τα οποία εξυπηρετούν την υπαίθρια κυκλοφορία και την ήπια μετάβαση μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων. Ένας επιμήκης, αναλημματικός τοίχος ξεκινά από την είσοδο στο ανώτερο μέρος του οικοπέδου και ορίζει την κατηφορική πορεία προς την είσοδο της οικίας. Στην πίσω πλευρά του κτίσματος, στο επίπεδο της εισόδου και μεταξύ του κτίσματος και του αναλημματικού τοιχίου, το κτίριο "βυθίζεται" ως προς τον περιβάλλοντα χώρο και έτσι προκύπτει ο υπαίθριος, στεγασμένος με πέργκολα χώρος εισόδου και καθιστικού, προστατευμένος από τον έντονο αέρα της περιοχής. Στα πλάγια του κτιρίου, σε επαφή με τους χώρους καθιστικού και κουζίνας, μια μεγάλη βεράντα έχει ανεμπόδιστη θέα, ενώ δίπλα της κάτω από την μεγάλη βελανιδιά, σχεδιάστηκε ένας υπαίθριος χώρος φαγητού. Από αυτό το επίπεδο, κλιμακωτές διαμορφώσεις οδηγούν στον υπαίθριο χώρο των υπνοδωματίων, στην χαμηλότερη στάθμη.
Οι όψεις ακολουθούν την τυπολογία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και τα ανοίγματα, που παραμένουν κυρίως μικρά, σχεδιάστηκαν με βάση τον νοτιοανατολικό προσανατολισμό αλλά και την θέα προς το Αιγαίο. Στο χαμηλότερο επίπεδο των υπνοδωματίων, οι χώροι έχουν άμεση πρόσβαση στην ύπαιθρο και στους διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους, μέσω ανοιγμάτων που ενοποιούν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο.
Το μεγαλύτερο μέρος του κτίσματος επενδύεται με την τοπική πέτρα, ώστε να διατηρηθεί η οπτική συνέχεια σε σχέση με την αρχική κατασκευή. Ο όγκος της κουζίνας και του WC διαφοροποιούνται από το πέτρινο κτίσμα και επενδύονται με λευκό επίχρισμα.
Δύο ξύλινες πέργκολες, η μια σε συνέχεια του λευκού όγκου της κουζίνας και η άλλη σε συνέχεια του πίσω τμήματος της εισόδου, ολοκληρώνουν τη σύνθεση. Πέτρα χρησιμοποιήθηκε επίσης στα πεζούλια και στα νέα τοιχία διαμορφώσεων, με σκοπό την ένταξη τους στο φυσικό τοπίο με τις ξερολιθιές. Στα δάπεδα, ο συνδυασμός πλακιδίων και πέτρας, ενοποιεί και συνδέει τα κτίσματα με το φυσικό τοπίο. Στον ελεύθερο χώρο του οικοπέδου σχεδιάστηκαν υπαίθρια καθιστικά και φυτεύτηκαν ελληνικά φυτά χαμηλής βλάστησης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
A2 architects -Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα
Υπεύθυνος μελέτης:
Σωτήρης Ανυφαντής
Ομάδα μελέτης:
Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα, Βίλμα Αγραφιώτη
Επίβλεψη:
Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα
Εσωτερική διακόσμηση:
Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα
Φυτοτεχνική μελέτη:
Εύα Παπαδημητρίου / Outside Landscape Architecture
Συνολική επιφάνεια:
200 m2
Χρόνος μελέτης:
2015
Χρόνος κατασκευής:
2016
Φωτογραφίες:
Γιώργος Κορδάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στον Άλιμο

Διπλοκατοικία στον Άλιμο

Πρόκειται για κτίριο το οποίο περιλαμβάνει δύο κατοικίες διαφορετικών μεγεθών και λειτουργικών αναγκών. Η μία κατοικία (αναφερόμενη ως «πρώτη» από εδώ και στο εξής) προορίζεται για τη στέγαση τετραμελούς οικογένειας…

"Ring house", κατοικία στο Ρέθυμνο

Το Ring House βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, μόλις 165 ναυτικά μίλια από την έρημο της Σαχάρας. Δύο δοκάρια από εμφανές σκυρόδεμα δημιουργούν έναν δακτύλιο, ακολουθώντας περιμετρικά τη μορφολογία…
Οκταώροφη πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους

Οκταώροφη πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους

Η πολυκατοικία αποτελείται από οκτώ ορόφους διαμερισμάτων, έναν όροφο πιλοτής, και υπόγειο. Ο κάθε όροφος της ανωδομής, αποτελείται από δύο διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο.Το κτίριο βρίσκεται σε μεσαίο οικόπεδο με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.