Εξοχική κατοικία στην ορεινή Αρκαδία

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες, ακανόνιστο και έντονα επικλινές οικόπεδο, προσβάσιμο από δυο δρόμους, κεντρικά εντός οικισμού, σε μια πλαγιά της Αρκαδίας. Το οικόπεδο έχει προσανατολισμό προς νότο και ανατολή με ευνοϊκή θέα προς ήπιους ορεινούς όγκους και τη θάλασσα να διαγράφεται στο βάθος.
Το κτίσμα διασπάται σε μικρότερους όγκους που εδράζονται παράλληλα με την κλίση του φυσικού εδάφους. Ένα κατακόρυφο ορθογώνιο πρίσμα που αναλαμβάνει τις κινήσεις και την είσοδο συνδυάζεται πλαστικά με το επίμηκες παραλληλεπίπεδο που καλύπτει τις δημόσιες λειτουργίες. Τα φυσικά υλικά - πέτρα και επίχρισμα - που καλύπτουν την επιδερμίδα του κελύφους, αναλαμβάνουν να δώσουν μορφή στη γεωμετρία της σύνθεσης. Η είσοδος οριοθετείται στον κενό χώρο που προκύπτει ανάμεσα σε έναν πέτρινο κύβο, μια πέργκολα από οπλισμένο σκυρόδεμα και έναν ελεύθερο τοίχο.  Οι βασικοί χώροι της κατοικίας τοποθετούνται υποβαθμισμένοι κλιμακωτά σε σχέση με τον άνω δρόμο, ώστε να μη διακόπτεται η οπτική συνέχεια του οικισμού. Στο επίπεδο αυτό βρίσκεται αποκλειστικά η είσοδος, που μέσω μιας σκάλας στο εσωτερικό κενό οδηγεί στο κάτω επίπεδο. Στο ενδιάμεσο επίπεδο κυριαρχεί ένας επιμήκης χώρος, όπου βρίσκονται ενοποιημένοι οι χώροι διημέρευσης - καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα ενώ το υπνοδωμάτιο των ιδιοκτητών εντάσσεται σε ξεχωριστό όγκο. Στο τελευταίο (κάτω) επίπεδο διατάσσονται, εκτός από τους βοηθητικούς χώρους και garage, τα υπόλοιπα τέσσερα υπνοδωμάτια. Όλα σχεδιασμένα με την λογική ενός πλήρους ξενοδοχειακού καταλύματος (διπλό κρεβάτι, γκαρνταρόμπα, γραφείο, λουτρό). Η επιμήκης βατή οροφή του κατωτέρου όγκου, αποτελεί την υπαίθρια εκτόνωση του ανωτέρω επιπέδου. Η ογκώδης πέργκολα από οπλισμένο σκυρόδεμα, ως φυσική απόληξη, στέγαση ενός γραμμικού όγκου, αναλαμβάνει την υπαίθρια εκτόνωση συνέχεια της κουζίνας. Η αποκολλημένη από τον όγκο ελεύθερη κλίμακα δημιουργεί μια δευτερεύουσα σύνδεση μεταξύ των δυο βατών δωμάτων. 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου


Αρχιτεκτονική Μελέτη: A - team ΜΕΛΕΤΗ Ε.Π.Ε., Κατερίνα Καρανίκου - Γεώργιος Σταματάκης
Στατική Μελέτη: Χρήστος Φράγκος
H/M Mελέτη: Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Eπίβλεψη: A - team ΜΕΛΕΤΗ Ε.Π.Ε., Κατερίνα Καρανίκου - Γεώργιος Σταματάκης
Κατασκευή: ALFA ΚΤΙΣΜΑ - Δημήτριος Σπυράκης
Tοποθεσία: Οικισμός Πλατάνας, Δ. Β. Κυνουρίας - Ν. Αρκαδίας
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 250 m2
Χρόνος Μελέτης: 2008 - 2009
Χρόνος Κατασκευής: 2009 - 2010
Παρουσίαση: Κατερίνα Καρανίκου - Γεώργιος Σταματάκης
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Δρίμτζιας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Plane house", Κατοικία στις Σποράδες

Τα ελληνικά καλοκαίρια χαρακτηρίζονται από διάθεση για ζωή στην ύπαιθρο. Πρωταρχικό στόχο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης γι’ αυτό το λόγο, αποτέλεσε ο σχεδιασμός χωρίς διακριτά όρια. μεταξύ των εσωτερικών και ημιυπαίθριων…
Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Χαλάνδρι

Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Χαλάνδρι

Οι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν τη μετατροπή ενός εκλεκτικιστικά διακοσμημένου διαμερίσματος εμβαδού 190 m2 σε ένα χώρο που να αποπνέει αισθητική ηρεμία και γαλήνη και να αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα και τον τρόπο…
Ανακαίνιση διώροφου διαμερίσματος στην Θεσσαλονίκη

Ανακαίνιση διώροφου διαμερίσματος στην Θεσσαλονίκη

Η μελέτη αφορά στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση διαμερίσματος στην περιοχή Αγία Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Το διαμέρισμα, λόγω παλαιότητας, παρουσίαζε έντονες φθορές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η ριζική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.