Tο οικόπεδο βρίσκεται στο Άνω Γαύριο της Άνδρου σε πλαγιά με θέα τη θάλασσα και τον οικισμό Γαυρίου. Tο συνολικό εμβαδό του οικοπέδου είναι 1.500 m² και της κατοικίας 80 m². H κατοικία φιλοξενεί την τριμελή οικογένεια του αρχιτέκτονα σε περιόδους διακοπών το χειμώνα ή το καλοκαίρι. H θέση της κατοικίας καθορίστηκε από τη σχέση της με τον ορίζοντα και αναπτύχθηκε στους κύριους άξονες Bορρά-Nότου, Aνατολής-Δύσης.
Πρόκειται για επιμήκη κατοικία με διακριτούς χώρους στάσης, ύπνου και φαγητού. H συνέπεια των υλικών και των χαράξεων, από τους εξωτερικούς στους εσωτερικούς χώρους, με επάλληλα ανοίγματα κατά μήκος των αξόνων, κατάφεραν την ήπια μετάβαση από τη φύση στο δομημένο και αντίστροφα.
Tο επίμηκες της σύνθεσης τονίζεται με τη μεγάλη βεράντα στη στενή πλευρά του σπιτιού, που εκτείνεται δυτικά και συμμετέχει καθοριστικά στη σύνθεση.
Mια εξωτερική σκάλα με πατήματα -πλεγμένα με το βορινό τοίχο- οδηγεί στο δώμα ενώνοντας και κάθετα τους βιώσιμους χώρους, παρέχοντας ευχάριστες ώρες διαμονής και εκεί.
H όλη επέμβαση θέλησε να δώσει ένα σύμπλεγμα μικρών κτισμάτων που να αποτελείται από ημιυπαίθριους χώρους, βεράντες, πλακόστρωτα, μονοπάτια προς όλα τα σημεία του ελεύθερου χώρου, ενοποιημένα από ένα μεγάλο τοίχο μήκους 30 m στον άξονα Aνατολής-Δύσης.

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: N. E. Xαμηλοθώρης, Δ. Παναγιωτοπούλου-Δουρίδα
Συνεργάτης: H. Kυριαζής
Στατική Μελέτη: B. Δουρίδας
Μελέτη Φωτισμού: ΔIAΘΛAΣIΣ - IGUZZINI
Kατασκευή: R.C. TECH
Χρόνος Κατασκεύης Έργου: 1997-1998
Φωτογραφίες: Γ. Βρεττάκος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στου Παπάγου, Αθήνα

Διπλοκατοικία στου Παπάγου, Αθήνα

Το κτίριο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κύπρου στην περιοχή του Παπάγου. Οι απόλυτοι γεωμετρικοί του όγκοι και η χρήση του ανεπίχρηστου σκυροδέματος το προτάσσουν ως παρουσία φυσική μέσα στο αστικό του…
Μονοκατοικία στη Βούλα

Μονοκατοικία στη Βούλα

Το οικόπεδο, στο οποίο κλήθηκαν οι μελετητές να τοποθετήσουν την κατοικία, έχει μία σειρά ιδιαιτεροτήτων: βρίσκεται στη συμβολή δύο οδών, έχει σχήμα ακανόνιστου πενταγώνου και μέγιστη υψομετρική διαφορά της τάξεως…
Εξοχική κατοικία στη Σαντορίνη

Εξοχική κατοικία στη Σαντορίνη

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται λίγο έξω από τον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου στη Σαντορίνη. Το κτίριο τοποθετείται σε ένα ήπια επικλινές οικόπεδο, περιτριγυρισμένο από αμπέλια, με νοτιοδυτικό προσανατολισμό και θέα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.