Η κατοικία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Χώρας στα Κύθηρα. Το κτίσμα του 19ου αιώνα ήταν κατασκευασμένο από φέρουσα λιθοδομή και αποτελούταν από τρείς ορόφους. Η αποκατάσταση της κατοικίας, επικεντρώθηκε στην επαναλειτουργία των λιθόκτιστων τοίχων, στη διατήρηση των ιστορικών στοιχείων –που χαρακτηρίζουν την τοπική αρχιτεκτονική– και στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας και άνεσης των ενοίκων. Με αυτόν τον τρόπο μορφολογικά στοιχεία, όπως αψίδες, υπέρθυρα, πώρινα στοιχεία, ξύλινοι δοκοί κ.ά., είτε ανακατασκευάστηκαν είτε συντηρήθηκαν και αναδείχτηκαν.
Η μοναδική θέα προς τη θάλασσα και το ενετικό κάστρο, τα δρομάκια και η ποικιλία των κτιρίων, συνιστούν το περιβάλλον της ανακαινισμένης κατοικίας.
Η κατοικία, με χαρακτηριστικά αρχοντικού, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και αποτελεί την καλοκαιρινή διαμονή της οικογένειας, με χώρους άνετης φιλοξενίας. Οι χώροι των υπνοδωματίων οργανώθηκαν στον όροφο, όπου βρίσκεται και η κύρια πρόσβαση της κατοικίας από το επίπεδο του δρόμου. Την εσωτερική διαμόρφωση, σε όλους τους χώρους, υποστηρίζει η ξύλινη οροφή –παραμένων ξυλότυπος των πλακών– βαμμένη σε χρώμα υπόλευκο. Οι χώροι διημέρευσης, μαζί με το πέτρινο παράσπιτο των φούρνων, αναπτύσσονται γύρω από τη μεγάλη βεράντα. Ο χώρος αυτός γίνεται το κέντρο ζωής της κατοικίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ, οι συγκεντρώσεις με φίλους δίνουν το παρόν. Παράλληλα, η θέα στο φωτισμένο κάστρο, λειτουργεί ως συνεχές σημείο αναφοράς.
Τα βασικά υλικά της κατασκευής είναι η επιχρισμένη με πατητό επίχρισμα λιθοδομή και το βαμμένο ξύλο σε οροφές, πέργκολες - κουφώματα.
Οι πέτρινοι τοίχοι αρμολογήθηκαν με τοπικό ερυθρό κονίαμα, ενώ στα δάπεδα στρώθηκαν κρητικές μαλτεζόπλακες και βότσαλα λευκού χρώματος. Λίθινοι τοίχοι ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους και οδηγούν σε τμήματα κήπου, φυτεμένα με την τοπική χλωρίδα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Νάσος Ε. Χαμηλοθώρης, Δάνια Δουρίδα
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Antonio Minelli
Διεύθυνση έργου: Βασίλης Δουρίδας
Εμβαδό: 160 m²
Χρόνος μελέτης: 2006
Χρόνος κατασκευής: 2007
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μπενέτος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κρήτη

Κατοικία στην Κρήτη

Το οροπέδιο Λιβάδι, στην ανατολική παρειά του Ψηλορείτη έχει ως σημείο αναφοράς τον οικισμό Κρουσώνα, σε υψόμετρο μεταξύ 980 και 1100 m επάνω από τη θάλασσα. Επιλογή των ιδιοκτητών ήταν…
Ισόγεια κατοικία

Ισόγεια κατοικία "Clover House", στα Κύθηρα

H κατοικία βρίσκεται στη νότια πλευρά των Κυθήρων, όπου οι ήπιες βουνοπλαγιές και η χαμηλή βλάστηση με αρωματικά φυτά και θάμνους συνιστούν ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο, για το οποίο ξεχωρίζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.