Εξοχική διπλοκατοικία στη Βουρβουρού Χαλκιδικής

Η παραθαλάσσια κατοικία εντάσσεται στο ήρεμο τοπίο του περίκλειστου κόλπου στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, σε μια ζώνη με αρκετό πράσινο και μικρές κλίσεις μεταξύ της ακτογραμμής και του πευκοδάσους της Σιθωνίας. Η αρχική μελέτη προέβλεπε μιαν ενιαία σύνθεση σε δύο στάθμες με αρθρωμένες ημιανεξάρτητες πτέρυγες γύρω από ένα κεντρικό αίθριο με αναφορές στο διαχρονικό μεσογειακό πρότυπο, όπως αυτό μεταφράστηκε στο έργο ελλήνων αρχιτεκτόνων του οικείου μοντερνισμού.
Η κεντρική ιδέα της οριστικής επίλυσης είναι η δημιουργία δύο μικρότερων επάλληλων κατοικιών με ανεξάρτητες προσπελάσεις. Αυτή εκφράζεται προς το εξωτερικό με τη σαφή διάκριση όγκων και υλικών.
Επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν να αντιστοιχούν ανοικτοί χώροι σε όλα τα δωμάτια. Έτσι, αυτοί οι χώροι συμμετέχουν ισότιμα στη σύνθεση σε έκταση και ποικιλία και αποκτούν τις μορφές του αιθρίου, της στοάς, του ημίκλειστου εξώστη, του δώματος-αυλής και της πέργκολας.
Η ισόγεια κατοικία αποτελείται από δύο ημιανεξάρτητους όγκους, γύρω από το κεντρικό αίθριο, που καταλαμβάνονται αντίστοιχα από τους χώρους διημέρευσης και τα υπνοδωμάτια. Η είσοδος γίνεται από τη υαλόφρακτη στοά που συνδέει τις δύο πτέρυγες. Η ισόγεια κατοικία εμφανίζεται κλειστή προς το δρόμο και τις γειτονικές κατοικίες με μικρά ανοίγματα και τοίχους από εμφανείς χειροποίητους οπτόπλινθους. Αντίθετα η βορινή όψη προς τη θάλασσα καθώς και οι όψεις προς το εσωτερικό αίθριο έχουν μεγάλα ανοίγματα που εξασφαλίζουν τη συνέχεια προς τη θάλασσα και διαμπερή αερισμό.
Το δώμα της ισόγειας κατοικίας αποτελεί το ‘οικόπεδο’ στο οποίο επικάθεται η μικρότερη επάλληλη κατοικία του ορόφου. Αυτή διαφοροποιείται ουσιαστικά από την υποκείμενη καθώς ακολουθεί μια γραμμική διάταξη χώρων που ‘γεφυρώνει’ με ελεύθερη μετατόπιση τους δύο όγκους του ισογείου. Η ακάλυπτη επιφάνεια που απομένει αποτελεί μια ανυψωμένη αυλή εξασφαλίζοντας ιδιωτικότητα και ανεξαρτησία. Η αντίστιξη υπογραμμίζεται με τη χρήση διαφορετικών υλικών καθώς εδώ οι εξωτερικές επιφάνειες είναι επιχρισμένες με παραδοσιακό κονίαμα που περιέχει κεραμάλευρα και η επιστέγαση είναι μονοκλινής.
Η κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα υποδηλώνεται διακριτικά στις πλάκες και σε ορισμένες δοκούς ενώ τα ανοίγματα προστατεύονται επιλεκτικά από φίλτρα (μεταλλικές περσίδες και πλέγματα) ώστε να εξασφαλίζεται η ηλιοπροστασία, η ιδωτικότητα και η ασφάλεια. Η λιτή και διαχρονική αρχιτεκτονική προσέγγιση με τη ‘χειροποίητη’ επεξεργασία της υφής οφείλεται στην άρτια υλοποίηση από τον αρχιτέκτονα – κατασκευαστή Γιώργο Γεωργιάδη και τους συνεργάτες του.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτέκτων: Νίκος Καλογήρου
Τοποθεσία: Βουρβουρού, Σιθωνία, Χαλκιδική
Συνεργάτες: Άρτεμις Καλογήρου, Κώστας Μανωλίδης
Κατασκευή: αρχιτέκτων Γιώργος Γεωργιάδης Construction & συνεργάτες
Μελέτη: 1996 (α’ φάση), 2001 (β’ φάση)
Ολοκλήρωση: 2007
Επιφάνεια οικοπέδου: 2.452 m²
Επιφάνεια δόμησης: 174 m²
Φωτογραφίες: Νίκος Καλογήρου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανάπλαση και επέκταση παλιάς κατοικίας στο Ψυχικό

Ανάπλαση και επέκταση παλιάς κατοικίας στο Ψυχικό

Πρόκειται για την ανάπλαση και επέκταση μιας υπάρχουσας κατοικίας του ’60. Το ενδιαφέρον της κατασκευής εστιάζεται στα εξής τρία σημεία:1. Το κτίριο, κτισμένο το 1965, αντιπροσωπευτικό της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της…
Κατοικία στο Λαγονήσι  με εναλλαγή όγκων

Κατοικία στο Λαγονήσι με εναλλαγή όγκων

Η κατοικία βρίσκεται στο Λαγονήσι, σε απόσταση λίγων μέτρων από το παραλιακό μέτωπο. Η θέση του οικοπέδου, ο προσανατολισμός, η θέα αλλά και οι ιδιαιτέρως περιοριστικές πολεοδομικές συνθήκες επιβλήθηκαν στο…

"Monocabin" μια μονόχωρη κατοίκια στη Ρόδο

Η ιδέα της κατοικίας "monocabin" συνελήφθη μέσα από τη διερεύνηση του εσωτερικού χώρου σε ένα μονόχωρο διαμέρισμα με σκοπό το σχεδιασμό της ιδανικής καλοκαιρινής απόδρασης. Με στόχο τη δημιουργία ενός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.