Το κτίριο χωροθετείται στην περιοχή της Αναβύσσου, σε ένα ιδιαίτερα επικλινές και νότιου προσανατολισμού οικόπεδο, με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, δεδομένα που καθόρισαν και τις βασικές αρχές της μελέτης. Ζητούμενο ήταν ο σχεδιασμός δύο λειτουργικά ανεξάρτητων κατοικιών σε απόσταση μεταξύ τους, οι οποίες να αποτελούν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο.
Κατά μήκος της νότιας, ανατολικής και δυτικής όψης τοποθετήθηκε μεταλλική κατασκευή, η οποία φέρει τμήματα εξωστών και κατακόρυφες τέντες για την προστασία από τον ήλιο. Αυτή η κατασκευή ενοποιεί τους δύο κτιριακούς όγκους και σχηματίζει μια ενιαία δεύτερη πρόσοψη, προσφέροντας σκίαση και ιδιωτικότητα. Οι τέντες κινούνται αυτόματα, ανάλογα με την ηλιακή ακτινοβολία και την ένταση του αέρα, αλλά και χειροκίνητα σύμφωνα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών, μεταβάλλοντας έτσι τις όψεις των κτιρίων και την ποιότητα των δημιουργούμενων ενδιάμεσων χώρων όλο το 24-ωρο.
Τα κτίρια τοποθετήθηκαν σε απόσταση από το τοιχίο αντιστήριξης. Στο κενό που δημιουργήθηκε βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο o ενιαίος χώρος στάθμευσης και στην παραπάνω στάθμη ο υπαίθριος διάδρομος, που οδηγεί μέσω δύο μεταλλικών γεφυρών στις εισόδους των κατοικιών. Η οροφή του χώρου στάθμευσης έχει μεγάλα κενά, καλυμμένα με πλέγμα, ώστε να δημιουργείται ένας φωτεινός υπόγειος χώρος, να εξασφαλίζεται το διαμπερές του χώρου και ο φυσικός αερισμός του.
Για να αποφευχθούν λόγω της έντονης κλίσης του οικοπέδου οι ψηλοί τοίχοι αντιστήριξης, ένα μεγάλο μέρος του υπαίθριου χώρου στην νότια πλευρά των κατοικιών έχει κατασκευαστεί σε πρόβολο. Τα τοιχία αντιστήριξης, καθώς και η νότια όψη του πρώτου ενιαίου επιπέδου των κατοικιών έχουν χτιστεί από τοπική πέτρα, προϊόν της εκσκαφής.                      

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα
Επίβλεψη: Νικήτας Χατζημιχάλης
Στατική μελέτη: Φίλιππος Γαβαλάς
Η/Μ μελέτη: Δημοσθένης Καπάσογλου
Χρόνος κατασκευής: 2008 - 2009
Εμβαδό: 651,50 m²
Εμβαδό οικοπέδου: 1.134,90 m²
Τοποθεσία: Ανάβυσσος, Αττική
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο, εμβαδού περίπου 2,5 στρεμμάτων, στον οικοδομικό συνεταιρισμό του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. στη Βουρβουρού Σιθωνίας Χαλκιδικής. Στο οικόπεδο υπήρχε ήδη μία κατοικία, κατασκευασμένη στις…

Κατοικία στο Σχοινιά

Η κατοικία που παρουσιάζεται βρίσκεται στο Σχοινιά Μαραθώνα και σχεδιάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια. Η πλεονεκτική θέα του οικοπέδου, που έχει εμβαδό 1010 m², οδήγησε στη σύλληψη…
Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος στη Βούλα

Αναδιαμόρφωση διαμερίσματος στη Βούλα

Το διαμέρισμα βρίσκεται στη Βούλα, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1990. Οι ιδιοκτήτες, ένα νέο ζευγάρι με παιδί, δεν ένιωθαν οτι ο χώρος τους αντιπροσωπεύει. Άνθρωποι με αντίληψη αισθητική,…