Δύο εξοχικές κατοικίες στην Πάρο

Πρόκειται για δύο αυτόνομες παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται στη θέση Βελανιές του Δήμου Μάρπησσας στην Πάρο, σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 8.047,49 m², 1.300 μέτρα από τη θάλασσα.

Στόχοι του σχεδιασμού και επιλογές
Το ζητούμενο στη σύνθεση ήταν:
• Οι δύο κατοικίες να ενταχθούν ογκοπλαστικά σε ένα ενιαίο κτίσμα, διατηρώντας όμως τα διαφορετικά τους στοιχεία.
• Μορφολογικά η σύνθεση να παραπέμπει σε πρότυπα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, δηλαδή, μικρούς σε μέγεθος μονώροφους ή διώροφους όγκους προσαρμοσμένους στο φυσικό περιβάλλον, ενίοτε γύρω από αυλές, με κυρίαρχη παρουσία του λευκού.
Η ενιαία απόδοση του όγκου δόθηκε με τον ενδιάμεσο ημιυπαίθριο χώρο που οδηγεί από το χώρο στάθμευσης σε μια άνετη εσωτερική αυλή, από την οποία γίνεται η πρόσβαση στις κατοικίες και στο χώρο της πισίνας.
Οι μονοκατοικίες εξελίσσονται η κάθε μια σε οριζόντια διάταξη με ένα διώροφο τμήμα και είναι καλυμμένες στα δώματα με επίπεδες ταράτσες κατά τα μορφολογικά πρότυπα της τοπικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
Το διαφορετικό στοιχείο αποδίδεται με τη διάταξη των ξενώνων, η μία γύρω από μια εσωτερική αυλή, ενώ η άλλη σε αμεσότερη επικοινωνία με την πισίνα και τον περιβάλλοντα χώρο της.
Εσωτερικά κυριαρχεί το λευκό χρώμα σε τοίχους και οροφές. Τα δάπεδα είναι χρωματικά ενιαία με στρώση από πλάκες τεχνητής πέτρας, ορθογωνισμένης, σε χρώμα γκρι ανοιχτό.
Η ταυτότητα του κάθε χώρου προσεγγίζεται με τη χρωματική επιλογή του βασικού του εξοπλισμού σε διαβαθμισμένους τόνους (π.χ. τα υφάσματα των κρεβατιών ή των ριγωτών υφασμάτινων καρεκλών) είτε πρόκειται για του υπνοδωματίου είτε για τον εξοπλισμό του καθιστικού είτε των λουτρών, σε χρωματικό συνδυασμό επίπλων και επένδυσης τοίχων με κεραμικά πλακίδια.
Η κουζίνα και το καθιστικό εντάσσονται σε ενιαίο χώρο, νότια με θέα τη θάλασσα. Σ' αυτόν το χώρο κυριαρχεί η κεντρική κατασκευή του τζακιού, σε συνδυασμό τοιχίων με πέτρα από δάπεδο σε οροφή και ενδιάμεσα επιχρισμένους λευκούς καθρέπτες με προορισμό αυτή η κατασκευή να ορίζει το χώρο της κουζίνας.
Ο φωτισμός των χώρων, πέραν του φυσικού, γίνεται με απλίκες ή φωτιστικά δαπέδου. Οι πέργκολες, όπου προβλέπονται, είναι ξύλινες κατασκευασμένες από δοκούς διατομής 7 x 14 (cm) ανά 35 cm, αξονικά. Είναι σε χρώμα γκρι ανοιχτό, όπως τα κουφώματα. Η περισσότερη σκίαση επιτυγχάνεται με τεντόπανα χρώματος λευκού που πλέκονται στις δοκίδες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Iωάννης Γιαννιώτης
Στατική μελέτη: Ιωάννης Ρεντζέπης
Η/Μ μελέτη: Δημήτριος Κλεισιούνης
Επίβλεψη: Χρήστος Μαύρης
Κατασκευή: STRUCTURA A.E.T.E.
Ιδιοκτήτης: Αργυρώ Ελευθεριάδου
Τοποθεσία: Δήμος Μάρπησσας, θέση Βελανιές, Πάρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 320 m²
Χρόνος μελέτης: 2/2006 έως 9/2006
Χρόνος κατασκευής: 3/2007 έως 9/2009
Φωτογραφίες: Βλάσσης Ψάρος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κηφισιά

Κατοικία στην Κηφισιά

Μέσω της αρχιτεκτονικής σύνθεσης έγινε προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατό περισσότεροι υπαίθριοι χώροι για ευχάριστη διαβίωση, στο ήδη μικρό οικόπεδο. Ο πέτρινος όγκος στην είσοδο του οικοπέδου διαχωρίζει…
Διαμέρισμα στα νότια προάστια των Αθηνών

Διαμέρισμα στα νότια προάστια των Αθηνών

Το μικρό διαμέρισμα με το δυτικό προσανατολισμό, βρίσκεται στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας με θέα προς τον Φαληρικό όρμο και τα παράλια του Πειραιά. Στην προηγούμενη διαρρύθμιση του χώρου, απουσίαζε η…
Κατοικία στην Αχαΐα

Κατοικία στην Αχαΐα

Η κατοικία "Ελιά και πέτρα" γεννήθηκε από το όνειρο.Παιδικές μνήμες και άρωμα της γης έγιναν μια βασανιστική εμμονή για τον ιδιοκτήτη.Έτσι ένα βράδυ μου το περιέγραψε, σαν άθροισμα εικόνων που…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.