Δύο εξοχικές κατοικίες στην Πάρο

Πρόκειται για δύο αυτόνομες παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται στη θέση Βελανιές του Δήμου Μάρπησσας στην Πάρο, σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 8.047,49 m², 1.300 μέτρα από τη θάλασσα.

Στόχοι του σχεδιασμού και επιλογές
Το ζητούμενο στη σύνθεση ήταν:
• Οι δύο κατοικίες να ενταχθούν ογκοπλαστικά σε ένα ενιαίο κτίσμα, διατηρώντας όμως τα διαφορετικά τους στοιχεία.
• Μορφολογικά η σύνθεση να παραπέμπει σε πρότυπα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, δηλαδή, μικρούς σε μέγεθος μονώροφους ή διώροφους όγκους προσαρμοσμένους στο φυσικό περιβάλλον, ενίοτε γύρω από αυλές, με κυρίαρχη παρουσία του λευκού.
Η ενιαία απόδοση του όγκου δόθηκε με τον ενδιάμεσο ημιυπαίθριο χώρο που οδηγεί από το χώρο στάθμευσης σε μια άνετη εσωτερική αυλή, από την οποία γίνεται η πρόσβαση στις κατοικίες και στο χώρο της πισίνας.
Οι μονοκατοικίες εξελίσσονται η κάθε μια σε οριζόντια διάταξη με ένα διώροφο τμήμα και είναι καλυμμένες στα δώματα με επίπεδες ταράτσες κατά τα μορφολογικά πρότυπα της τοπικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
Το διαφορετικό στοιχείο αποδίδεται με τη διάταξη των ξενώνων, η μία γύρω από μια εσωτερική αυλή, ενώ η άλλη σε αμεσότερη επικοινωνία με την πισίνα και τον περιβάλλοντα χώρο της.
Εσωτερικά κυριαρχεί το λευκό χρώμα σε τοίχους και οροφές. Τα δάπεδα είναι χρωματικά ενιαία με στρώση από πλάκες τεχνητής πέτρας, ορθογωνισμένης, σε χρώμα γκρι ανοιχτό.
Η ταυτότητα του κάθε χώρου προσεγγίζεται με τη χρωματική επιλογή του βασικού του εξοπλισμού σε διαβαθμισμένους τόνους (π.χ. τα υφάσματα των κρεβατιών ή των ριγωτών υφασμάτινων καρεκλών) είτε πρόκειται για του υπνοδωματίου είτε για τον εξοπλισμό του καθιστικού είτε των λουτρών, σε χρωματικό συνδυασμό επίπλων και επένδυσης τοίχων με κεραμικά πλακίδια.
Η κουζίνα και το καθιστικό εντάσσονται σε ενιαίο χώρο, νότια με θέα τη θάλασσα. Σ' αυτόν το χώρο κυριαρχεί η κεντρική κατασκευή του τζακιού, σε συνδυασμό τοιχίων με πέτρα από δάπεδο σε οροφή και ενδιάμεσα επιχρισμένους λευκούς καθρέπτες με προορισμό αυτή η κατασκευή να ορίζει το χώρο της κουζίνας.
Ο φωτισμός των χώρων, πέραν του φυσικού, γίνεται με απλίκες ή φωτιστικά δαπέδου. Οι πέργκολες, όπου προβλέπονται, είναι ξύλινες κατασκευασμένες από δοκούς διατομής 7 x 14 (cm) ανά 35 cm, αξονικά. Είναι σε χρώμα γκρι ανοιχτό, όπως τα κουφώματα. Η περισσότερη σκίαση επιτυγχάνεται με τεντόπανα χρώματος λευκού που πλέκονται στις δοκίδες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Iωάννης Γιαννιώτης
Στατική μελέτη: Ιωάννης Ρεντζέπης
Η/Μ μελέτη: Δημήτριος Κλεισιούνης
Επίβλεψη: Χρήστος Μαύρης
Κατασκευή: STRUCTURA A.E.T.E.
Ιδιοκτήτης: Αργυρώ Ελευθεριάδου
Τοποθεσία: Δήμος Μάρπησσας, θέση Βελανιές, Πάρος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 320 m²
Χρόνος μελέτης: 2/2006 έως 9/2006
Χρόνος κατασκευής: 3/2007 έως 9/2009
Φωτογραφίες: Βλάσσης Ψάρος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Kατοικία & επαγγελματικός χώρος στη Νέα Φιλοθέη

Kατοικία & επαγγελματικός χώρος στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβάνει κατοικία για τετραμελή οικογένεια, καθώς και ανεξάρτητο αρχιτεκτονικό γραφείο. Η τοποθέτησή του έγινε σε επικλινές οικόπεδο επιφάνειας 210 m² και επιλέχθηκε…
Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Η κατοικία βρίσκεται στη Βάρκιζα της Αττικής και είναι οικοδομημένη σ’ ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στην πλαγιά ενός λόφου, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη θάλασσα. Η κατοικία αναπτύσσεται…
Κατοικία στην Αίγινα

Κατοικία στην Αίγινα

Η τοποθέτηση του κτιρίου στο χώρο υπαγορεύεται κυρίως από το σχήμα του οικοπέδου και από τη σχέση του κτιρίου με τον ήλιο το χειμώνα και το καλοκαίρι, καθώς δεν υπάρχουν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.