Δύο βίλες στη Σάντα Μαρία της Πάρου

  • Besko Architects Engineers Consultants

Το έργο αποτελείται από δύο βίλες και υπαίθριες εγκαταστάσεις και βρίσκεται στη Σάντα Μαρία, μια φυσικά προστατευμένη χερσόνησο που χαρακτηρίζεται ως "Natura". Στο έργο αυτό η τοπική αρχιτεκτονική συναντά το μινιμαλισμό. Οι βίλες κατασκευάστηκαν στο βορειοανατολικό άκρο της Πάρου, σε κοντινή απόσταση από τη Νάουσα, με θέα τη θάλασσα και τα νησάκια Φόνισσες, Οβριόκαστρο και Κουρονήσι, ενώ στον ορίζοντα αγναντεύει κανείς το γειτονικό νησί της Νάξου. Τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο, οι τεράστιες αυλές και οι ευρύχωροι χώροι οδηγούν στο ελεύθερο τμήμα που εκτείνεται ανάμεσα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Το μίγμα αυτό της μινιμαλιστικής και ταυτόχρονα παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με το μεσογειακό τοπίο, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Ο βασικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κατοικιών ήταν η χρήση των υπαρχόντων στοιχείων του γύρω τοπίου, όπως οι φυσικοί βράχοι, η τοπογραφία και το μικροκλίμα του χώρου.
Ακολουθώντας τη σοφία της κλασικής αρχιτεκτονικής, ο σχεδιασμός αγκαλιάζει τη φυσική πλαγιά χρησιμοποιώντας μεγάλες βεράντες, επιτρέποντας την ασύγκριτη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η βόρεια πλευρά ανοίγει στην είσοδο του αίθριου και δημιουργεί εσωτερικές αυλές, προστατευμένες από τον άνεμο, ενώ η ανατολική πλευρά κυριαρχείται από τον χώρο της πισίνας και τις γύρω εγκαταστάσεις αναψυχής δίνοντας στον χρήστη μια ανεμπόδιστη αίσθηση ελευθερίας.
Το συνολικό συγκρότημα αφήνει άθικτο το φυσικό τοπίο καθώς εναρμονίζεται στην τοπογραφία του ανάγλυφου, Προσαρμόζεται στο περιβάλλον και διαλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, όγκων και κενών, οικοδομής και ανοιχτού χώρου. Οι βίλες και η πισίνα έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά στον χώρο, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να απολαύσει πλήρως την αμφιθεατρική θέα.
Οι όγκοι χωρίζονται για να δημιουργήσουν προστατευμένες αυλές από τους βόρειους ανέμους. Επιπλέον, συνδυάστηκαν οι λευκοί σοβαντισμένοι όγκοι με τους πέτρινους τοίχους, ώστε να δημιουργηθεί μια φυσική μετάβαση μεταξύ των χώρων σύμφωνα με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική.
Όλες οι περιοχές έχουν χειριστεί προσεκτικά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μινιμαλιστικό, αλλά φιλόξενο περιβάλλον. Ο χαρακτήρας του νησιού, με απλές καθαρές γραμμές, χαρακτηρίζει όλους τους χώρους, ενώ λευκοί και γήινοι τόνοι συναντώνται σε αρμονία με το κυκλαδίτικο περιβάλλον. Η οικειότητα και η άνεση αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική ιδέα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Besko Architects Engineers Consultants
Επίβλεψη αρχιτεκτονικής μελέτης:
Αριστείδης Μακρής
Αρχιτέκτονας:
Λουίζα Μαρία Μπελεμέζη
Κατασκευαστική εταιρεία:
141 Developers
Στατική μελέτη:
Κωνσταντίνος Χαμορούσος, Κωνσταντίνος Ματσάκης
Η/Μ μελέτη:
Hydron
Έτος κατασκευής:
2021
Τοποθεσία:
Σάντα Μαρία, Πάρος, Κυκλάδες
Φωτογραφίες:
Αντρέας Μπέκας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική Κατοικία στην ορεινή Δωρίδα

Εξοχική Κατοικία στην ορεινή Δωρίδα

O σχεδιασμός και η μέθοδος κατασκευής απέδωσαν μεγάλη σημασία στις οικολογικές ανάγκες, δίχως να λησμονούν την προτεραιότητα της αισθητικής άποψης για την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού έργου. Επιδίωξη ήταν η συνταίριαξη…
Αρχιτεκτονικό γραφείο και κατοικία στην Λεμεσό

Αρχιτεκτονικό γραφείο και κατοικία στην Λεμεσό

Το κτίριο βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού, στην Κύπρο, σε περιοχή εύκολα προσβάσιμη από το κέντρο και σε απόσταση δεκαπέντε λεπτών με το αυτοκίνητο.Η επιλογή του τεμαχίου δεν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.