Διώροφη κατοικία στον Άγιο Ιωάννη Κρήτης

Η συγκεκριμένη κατοικία βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη θέση Άγιος Ιωάννης, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Πρόκειται για μια διώροφη κατοικία (με υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή), τοποθετημένη σε γωνιακό οικόπεδο, του οποίου ο διαμήκης άξονας έχει προσανατολισμό από το βορρά προς το νότο.
Ιδέα σύνθεσης
Το κτίριο τοποθετήθηκε στο βορειοδυτικό άκρο του οικόπεδου, κατά το δυνατό πιο κοντά στο δρόμο σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό, ώστε να παραμείνει  περισσότερος ελεύθερος χώρος νοτιοανατολικά  για τη διαμόρφωση του κήπου και την οριοθέτηση της πισίνας και της πέργκολας.
Η κατοικία μελετήθηκε –με βάση τις αρχές του οικολογικού σχεδιασμού– για να καλύψει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.
Η διαδικασία της σύνθεσης είχε ταυτόχρονα ως βασικούς στόχους:
• την απόκρυψη της ιδιωτικής ζωής των ιδιοκτητών από το δρόμο και
• την ενοποίηση των χώρων διημέρευσης της κατοικίας με τον περιβάλλοντα χώρο.
Εσωτερικοί χώροι
Στο πρώτο επίπεδο (ισόγειο) αναπτύσσονται οι χώροι διημέρευσης: το καθιστικό (σε δυο εκδοχές), η τραπεζαρία, η κουζίνα, το λουτρό - βεστιάριο, μια αποθήκη τροφίμων και μια ειδών καθαρισμού, ο χώρος εισόδου, καθώς και ένας χώρος γραφείου. Στο δεύτερο επίπεδο (όροφος) αναπτύσσονται οι χώροι ύπνου, οι όποιοι αποτελούνται από το υπνοδωμάτιο των γονιών, με τους βοηθητικούς του χώρους (βεστιάριο και λουτρό) και από δύο παιδικά υπνοδωμάτια, τα οποία έχουν κοινό λουτρό. Tα δύο από τα τρία υπνοδωμάτια έχουν νοτιοανατολικό προσανατολισμό, ενώ μέσω των εξωστών τους οι οποίοι εκτείνονται επάνω από τους χώρους διημέρευσης, έχουν θέα προς τον περιβάλλοντα χώρο. Στο υπόγειο αναπτύσσονται οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, μηχανοστάσια, χώρος στάθμευσης), καθώς και ο χώρος του ξενώνα, ο φυσικός φωτισμός του οποίου εξασφαλίζεται μέσω μιας "διαβάθμισης" στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Στη βόρεια πλευρά του κτιρίου και σε άμεση επικοινωνία με το χώρο εισόδου αναπτύσσεται  το κλιμακοστάσιο και το φρεάτιο του ανελκυστήρα, τα οποία εξυπηρετούν την εσωτερική επικοινωνία των επίπεδων.
Κατασκευή  - υλικά
Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι από οπλισμένο­ σκυρόδεμα. Οι κατακόρυφες επιφάνειες από εμφανές σκυρόδεμα "κυριαρχούν".
Τα στοιχεία προεκβολής είναι:
• το στέγαστρο της εισόδου, το οποίο στηρίζεται με τη βοήθεια μεταλλικών στοιχείων (βόρεια όψη),
• ένας όγκος του κτιρίου (κουζίνα) επενδυμένος με ξυλεία μεράντι (ανατολική όψη) και
• οι δύο εξώστες των υπνοδωματίων (νότια όψη).
Ένα ακόμη κυρίαρχο στοιχείο του κτιρίου στη νότια όψη είναι το μεγάλο μήκος των ανοιγμάτων αλλά και το διώροφο υαλοπέτασμα που δίνει την δυνατότητα στο φυσικό φως να διαχέεται στους χώρους διημέρευσης μέσω των τριών ανοιγμάτων που ενοποιούν οπτικά τα δυο επίπεδα (ισόγειο - όροφο).
Η ξηρή δόμηση επιλέχθηκε για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χωρισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν αφενός πετάσματα διπλής επένδυσης, ενώ ενδιάμεσα υπάρχει μόνωση (πετροβάμβακας) και αφετέρου φελλός σε λευκό χρώμα.
Η κλίμακα έχει κατασκευαστεί από εμφανές σκυρόδεμα (με επάλειψη τσιμεντοειδούς 621) και περιβάλλεται από τον μεταλλικής στήριξης ανελκυστήρα, ο οποίος διαθέτει γυάλινες προσόψεις. Η προστασία της κλίμακας από τον ανελκυστήρα εξασφαλίζεται μέσω μεγάλων σταθερών (σε μεταλλικά πλαίσια) επιφανειών από πολυκαρβονικά φύλλα, πάχους 1 cm. Οι κουπαστές της κλίμακας έχουν κατασκευαστεί ανοξείδωτες.
Το γκρι χρώμα του εμφανούς σκυροδέματος και το λευκό των τοιχοποιιών "διακόπτεται" από τις ξύλινες επιφάνειες (δρυς) των δαπέδων και των εσωτερικών κουφωμάτων. Η επικάλυψη της μονοκλινούς στέγης του κτιρίου πραγματοποιήθηκε από οξειδωμένο χαλκό, ο οποίος θα μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου.
Η φύτευση του περιβάλλοντα χώρου αποτελείται κυρίως από δέντρα υψηλής βλάστησης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση "ασφαλών" αποστάσεων διακριτικότητας από τις παρακείμενες ­κατοικίες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κωνσταντίνος Οικονομάκης, αρχιτέκτονας μηχ.
Στατική μελέτη: Αλέξανδρος Φασουλάκης, πολιτικός μηχ.
H/M μελέτη: Γιάννης Κατσαράκης, ηλεκτρολόγος μηχ.
Επίβλεψη: Κωνσταντίνος Οικονομάκης, Αλέξανδρος Φασουλάκης
Συνεργάτες: Ανδρέας Χιωτάκης, μηχανολόγος μηχ.
Kατασκευή: HOMELLAS
Tοποθεσία: Άγιος Ιωάννης, Ηράκλειο Κρήτης
Εμβαδό οικοπέδου: 405 m²
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 289 m²
Xρόνος μελέτης: 2006
Xρόνος κατασκευής: 2007 – 2008
Φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδουλάκης.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Κατοικία Τ" στην Αλεξανδρούπολη

Στόχο της μελέτης αποτέλεσε η διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των ενοίκων της μονοκατοικίας και η δημιουργία μιας όασης γαλήνης μέσα στην πολυθόρυβη πόλη. Μολονότι η μονοκατοικία περιβάλλεται από τριώροφες οικοδομές,…

"Ring house", κατοικία στο Ρέθυμνο

Το Ring House βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, μόλις 165 ναυτικά μίλια από την έρημο της Σαχάρας. Δύο δοκάρια από εμφανές σκυρόδεμα δημιουργούν έναν δακτύλιο, ακολουθώντας περιμετρικά τη μορφολογία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.