Το οικόπεδο είναι γωνιακό, διαστάσεων 13,00 x 45,00 m, με βασικά γνωρίσματα το νότιο προσανατολισμό, την παρουσία της θάλασσας και τη σχετικά εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Λόγω της διάταξης και του μεγέθους του οικοπέδου, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός οδήγησε στην ανάπτυξη ανοικτών και κλειστών χώρων σε παράθεση, δημιουργώντας τρεις άνισες ζώνες δραστηριοτήτων. Στην πρώτη ζώνη, πλάτους 6,5 m τοποθετείται η κατοικία, στη δεύτερη ζώνη η πισίνα, ενώ η τρίτη ζώνη αφήνεται στη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων και της αυλής - εισόδου.
H κατοικία, με προβολή μόλις 6,50 m στον κύριο οδικό άξονα, απ’όπου και η προσπέλαση των αυτοκινήτων, στρέφει το μέτωπό της, μήκους 22,0 m στη δευτερεύουσα οδό προς τη θάλασσα. Ο διαμήκης άξονας της κατοικίας τονίζεται ακόμη περισσότερο με την παράθεση βεραντών.
Μεταλλικοί διώροφοι σκελετοί φέρουν ξύλινες δοκούς για σκίαση των βεραντών, ενώ ενισχύουν γεωμετρικά τον ορθογωνικό κάνναβο του κτιρίου.
Ο εγκάρσιος άξονας, όπου και η είσοδος, εισέρχεται δυναμικά στο σπίτι και συναντά τον κατακόρυφο άξονα αναφοράς της κατοικίας. Εδώ ο χώρος μετατρέπεται σε διώροφο κορμό, που απολήγει σε μεγάλο skylight και προβάλλεται σε σκούρο υποβαθμισμένο δάπεδο. Στο χώρο του αιθρίου φιλοξενείται η τραπεζαρία. Τα φώτα στο χώρο αυτό αναρτώνται από ψηλά, φωτίζοντας το χώρο τη νύχτα και τονίζοντας ιδιαίτερα τον κατακόρυφο άξονα αναφοράς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το φως, διαπερνώντας το γυάλινο στέγαστρο, φέρνει τη φύση στο εσωτερικό της κατοικίας.
Ο υπόλοιπος χώρος του ισογείου είναι ενιαίος. Οπτικές φυγές προς την πισίνα λειτουργούν από το καθιστικό του σαλονιού, δεξιά και αριστερά του τζακιού. Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί δύο σουίτες και το γραφείο του ιδιοκτήτη. Στο υπόγειο εντάσσονται οι βοηθητικοί χώροι, οι θέσεις στάθμευσης και μία σουίτα - ξενώνας.
Η πισίνα, διαμορφώνεται σε επαφή και παράλληλα με την κατοικία. Ξύλινο deck περιβάλλει την πισίνα εξασφαλίζοντας τους χώρους για κυκλοφορία και στάση, με υπαίθρια καθιστικά, φούρνο και ψησταριά. Η ιδιωτικότητα όλου του χώρου διαφυλάσσεται από περίφραξη με τοιχώματα εμφανούς σκυροδέματος, ενώ ξύλινα πανό εναλλάσσονται με αμμοβολισμένο γυαλί.
Ο σχεδιασμός της κατοικίας αποδίδεται με γεωμετρική λιτότητα και καθαρότητα γραμμών. Οι έννοιες αυτές, σε συνδυασμό με τη σύνδεση του μέσα με το έξω, την ελεγχόμενη είσοδο του ήλιου στους εσωτερικούς χώρους, αποτελούν την ταυτότητα του κτιρίου στο νέο, υπό διαμόρφωση, χαρακτήρα της περιοχής.
Μεγάλη συμμετοχή στο αισθητικό αποτέλεσμα της σύνθεσης είχε και η μελέτη φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Έτσι, στον περιβάλλοντα χώρο ο φωτισμός είναι μέτριας φωτεινότητας, χωρίς θαμβώσεις και υπερβολές. Εσωτερικά αναδεικνύει και τονίζει διακριτικά την υφή των επιφανειών, χαρίζοντας ήρεμο και φωτεινό περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη:
R.C.TECH: Δάνια Παναγιωτοπούλου - Δουρίδα
Συνεργάτης Aρχιτέκτων:
Ηλίας Κυριαζής
Διεύθυνση έργου:
R.C.TECH, Βασίλης Δουρίδας, πολιτικός μηχ.
Xρόνος κατασκευής:
2002 - 2004
Φωτογραφίες: 
Γιώργος Βρεττάκος - Δημήτρης Μπενέτος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στη Γλυφάδα

Κατοικία στη Γλυφάδα

Ακολουθώντας τις συνθετικές αρχές του γραφείου, αυτή η κατοικία σχεδιάστηκε με πολύ βασικές μεθόδους, που οδήγησαν σε ένα στιβαρό αλλά απλό οπτικά, μονολιθικό αποτέλεσμα με λιτές ξεκάθαρες γραμμές. Με αφετηρία…
“A Touch of New”. Κατοικία στον Τριαντάρο, Τήνος

“A Touch of New”. Κατοικία στον Τριαντάρο, Τήνος

Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιστών περιστεριώνων της Τήνου και από τον τρόπο που πραγματοποιούταν οι προσθήκες καθ’ ύψος, η κατοικία στον Τριαντάρο αφορά την ανακαίνιση μιας Παλαιάς Σιταποθήκης…
Παραθεριστική βίλα στην Κρήτη

Παραθεριστική βίλα στην Κρήτη

Η παραθεριστική βίλα με εμβαδό 600 m2 βρίσκεται εντός του τουριστικού συγκροτήματος "Daios Cove" στο Βαθύ Κρήτης, στο πιο ψηλό και απομακρυσμένο σημείο της παραθαλάσσιας πλαγιάς και χαρίζει εντυπωσιακές θεάσεις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.