Το πρόγραμμα αναφέρεται σε δύο αυτόνομες κατοικίες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ενωθούν και να λειτουργήσουν ενιαία.
Το κτίριο κτίζεται σε οικόπεδο που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα στο νότο και έχει θέα προς το βουνό στο βορρά. Σε μεγάλη απόσταση από οποιαδήποτε άλλη κατασκευή, το κτίριο έχει ως μοναδικό σημείο αναφοράς τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου στα νοτιοανατολικά του. Ακουμπώντας στο μπροστινό όριο του οικοπέδου, ορισμένου από τη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, το κτίριο τοποθετείται παράλληλα στην ακτογραμμή, προσπαθώντας να μοιράσει ισόποσα στις δύο κατοικίες τη μοναδική θέα στη γέφυρα. Μία τεθλασμένη διαγώνια χάραξη στο χώρο σχηματίζει την πρώτη από τις δύο κατοικίες ως τμήμα ενός ιδεατού πρίσματος. Η διαγώνια αυτή χάραξη εκφράζεται πίσω από το πρώτο επίπεδο της όψης ως κίνηση και μεταφέρει την κυκλοφορία, δημιουργώντας ένα κάδρο με συνεχή θέα στη θάλασσα. Η δεύτερη κατοικία έρχεται να καταλάβει το υπόλοιπο του ιδεατού αυτού πρίσματος. Το καθιστικό αυτής στο ισόγειο τονίζει τη διαμπερότητα του οικοπέδου και αναδεικνύει τη σχέση θάλασσας - βουνού, ενώ ο χώρος των υπνοδωματίων στον όροφο αναζητάει τη σχέση αυτή πίσω από ένα πιο σκληρό εσωστρεφές περίβλημα με γραμμικά ανοίγματα.
Οι δύο κατοικίες συνδιαλέγονται μέσω ενός αίθριου, το οποίο επιτρέπει την προσπέλαση από τη μία στην άλλη και ταυτόχρονα δημιουργεί οπτικές φυγές από χώρους της πρώτης σε χώρους της δεύτερης.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Divercity 
Αρχιτέκτων έργου: Δημήτρης Τραβασάρος
Στατική μελέτη: Γιώργος Ζησιμάτος
Επίβλεψη: Δημήτρης Τραβασάρος
Κατασκευή: ΤΡΑΚ Α.Ε.
Μηχανικός κατασκευής: Χρήστος Δημητρούκας
Τοποθεσία: Αντίρριο, Αιτωλοακαρνανία
Συνολική επιφάνεια: 230 m²
Μελέτη: 2005 - 2006
Κατασκευή: 2006 -2008
Φωτογραφίες: Cathy Cunliffe

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στη Φιλοθέη

Μονοκατοικία στη Φιλοθέη

H διώροφη κατοικία, εμβαδού 300 m², με υπαίθρια πισίνα, ανεγέρθηκε σε οικόπεδο 1.000 m² στη Φιλοθέη, προάστιο - κηπούπολη στα βόρεια της Αθήνας. Tο κτίριο τοποθετήθηκε στο βόρειο τμήμα του…
Μονοκατοικία στο Μαρούσι

Μονοκατοικία στο Μαρούσι

Η δημιουργία κατοικίας και ανεξάρτητου γραφείου, σε γωνιακό οικόπεδο 340 m², στον αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, ήταν το αντικείμενο των αρχιτεκτόνων μελετητών.Στόχος του σχεδιασμού,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.