Διπλοκατοικία στον Κουβαρά Αττικής

Οι κατοικίες βρίσκονται στον Κουβαρά Αττικής, στους ορεινούς όγκους της θέσης "Μεσονήσι". Η περιοχή γειτνιάζει με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Το οικόπεδο έχει έκταση 5.577 m², είναι επίμηκες (πλάτος 39 m, μήκος 143 m) και έχει έντονη κλίση (14%). Στο άνω μέρος του, προς το βουνό συνορεύει με πυκνό πευκοδάσος, ενώ στο κάτω μέρος του η κλίση σταδιακά μηδενίζεται και αναπτύσσεται πλούσιος ελαιώνας. Ο κύριος συνθετικός άξονας συγκροτήθηκε με γνώμονα τη συσχέτιση της κτιριακής μάζας με το φυσικό ανάγλυφο.
Η κεντρική ιδέα συνοψίζεται στην κλιμακωτή ανάπτυξη δύο ορθογώνιων παραλληλεπίπεδων, τα οποία προεκτείνονται προβολικά με τρόπο εναλλασσόμενο στις διευθύνσεις Χ και Ψ του επιλεγμένου κανάβου. Το κριτήριο της προβολικής εναλλαγής είναι η ευκρινέστερη δυνατή μορφοποίηση των δύο στερεών και η αίσθηση της απόλυτης συσχέτισης της καθ’ ύψος ανάπτυξης του οικοδομήματος με τη φυσική κλίση του εδάφους.
Τα δύο ορθογώνια παραλληλεπίπεδα εδράζονται στη στάθμη του υπογείου, η οποία έχει μικρότερη κάλυψη από αυτήν του ισογείου. Η πρώτη κατοικία (110 m²) αναπτύσσεται στο ισόγειο και αποτελείται από καθιστικό, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια και δύο λουτρά.
Από τους ίδιους χώρους, με διαφορετική διάρθρωση, αποτελείται και η δεύτερη κατοικία (110 m²), η οποία αναπτύσσεται στη δεύτερη στάθμη. Στο υπόγειο βρίσκεται το λεβητοστάσιο, οι αποθήκες και οι βοηθητικοί χώροι. Η μη σύμπτωση των περιγραμμάτων των τριών σταθμών, οι πολλαπλές εκδοχές κλειστών χώρων σε πρόβολο και η επιπρόσθετη οριζόντια διαφοροποίηση (καθ’ ύψος απόσταση μεταξύ των δύο όγκων), δημιούργησαν ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις σε επίπεδο στατικής επίλυσης.
Καθοριστικό ρόλο διετέλεσε η κατασκευή περιμετρικής δοκού ύψους 90 εκατοστών, ανάμεσα στη στάθμη του ισογείου και του ορόφου. Η δοκός αυτή επέτρεψε την οριζόντια αποκόλληση των δύο κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα προσαύξησε το ύψος στο μεγαλύτερο μέρος του ισογείου κατά 55 cm. Η πλάκα δώματος του πρώτου ορόφου στηρίζεται αποκλειστικά σε ανεστραμμένες δοκούς, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη καθαρότητα στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Extrude Architects, Γιουζέπας Δημήτρης, αρχιτέκτων, διδάσκων Π.Δ.407/80, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Γούλιαρης Παναγιώτης, αρχιτέκτων, διδάσκων Π.Δ.407/80, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Τσάρας Γιάννης, αρχιτέκτων, διδάσκων Π.Δ.407/80, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Χωραφά Πέννυ, αρχιτέκτων
Επίβλεψη: Extrude Architects
Κατασκευή: Extrude Architects
Στατική Μελέτη: ΑΠΕΡΓΟΝ
Η/Μ Μελέτη: ΑΠΕΡΓΟΝ
Τοποθεσία: Κουβαράς Αττικής
Συνολική eπιφάνεια: 330 m²
Επιφάνεια oικοπέδου: 5.570 m²
Μελέτη: 2007
Ολοκλήρωση: 2009

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ενεργειακή κατοικία στην Παιανία

Ενεργειακή κατοικία στην Παιανία

Πρόκειται για διόροφη κατοικία με υπόγειο για πενταμελή οικογένεια, με πρόβλεψη ώστε να φιλοξενεί 1 ζεύγος επιπλέον (π.χ. παππούδες) και 1 ή 2 άτομα προσωπικό.Σκοπός της αρχιτεκτονικής μελέτης και επιθυμία…
Ανακαίνιση διαμερίσματος του 1937,  Waterfront Nikis Apartment

Ανακαίνιση διαμερίσματος του 1937, Waterfront Nikis Apartment

Τοίχοι στα χρώματα ροζ του φλαμίνγκο, μπλε του πελάγους και παστέλ πράσινο ορίζουν τις διαφορετικές περιοχές σε αυτό το διαμέρισμα με θέα το Θερμαϊκό από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Γιαννίκη.To Waterfront…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.