Διπλοκατοικία για δύο νεαρά ζευγάρια στα νότια προάστια της Αττικής

Η διπλοκατοικία αυτή βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μία περιοχή αμιγώς οικιστική τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα περισσότερα σημεία της προς το παραθαλάσσιο μέτωπο του λεκανοπεδίου και οι ήπιες κλιματικές συνθήκες καθ΄όλη την διάρκεια του έτους. Το οικόπεδο του εν λόγω κτιρίου εφάπτεται σε πάρκο και σε συνδυασμό με την θέα που προσφέρει λόγω του υψομετρου της περιοχής το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δύο νεαρά ζευγάρια το επέλεξαν και αποφάσισαν σε αυτό να φτιάξουν τις προσωπικές τους κατοικίες.

Βασική επιθυμία, ήταν η κατασκευή δύο ανεξάρτητων άλλα συχρόνως ισότιμων κατοικιών αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά της θέσης του οικοπέδου. Με βασικές συνθετικές αρχές τα παραπάνω και με περιορισμό την μικρή σχετικά  κάλυψη του κτιρίου οι δύο κατοικίες επιφάνειας 240 τ.μ η κάθε μία αναπτύσσονται καθ΄ύψος  σε πέντε επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, ΄Α & ΄Β όροφος και δώμα. 

Στο υπόγειο χωροθετούνται αποθηκευτικοί και μηχανολογικοί χώροι της κάθε κατοικίας μαζί με έναν κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η είσοδος στις κατοικίες γίνεται από τα το ισόγειο το οποίο υπερυψώνεται σε  σχέση με τον  δρόμο για λόγους μεγαλύτερης ιδιωτικότητας. Στην στάθμη αυτή βρίσκεται, ο χώρος υποδοχής μαζί με το κύρίως καθιστικό και την μεγάλη τραπεζαρία. Στον Ά όροφο αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια, 1  master και δύο παιδικά μαζί με 2 λουτρά ενώ στον ΄Β όροφο χωροθετείται το καθημερινό της οικογένειας με την κυρίως κουζίνα και ένα  επιπλέον δωμάτιο που χρησιμοποιείται ως ξενώνας-γραφείο. Τέλος, το δώμα διαμορφώνεται με μικρές φυτευσεις και μία μικρή θερμαινόμενη πισίνα αποτελώντας ένα χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας προσφέροντας   οπτικές φυγές τόσο προς το βουνό όσο και την θάλασσα.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε κατά την διάρκεια του σχεδιασμού στην πρόσβαση όλων των χώρων της κατοικίας σε υπαίθριους διαμορφωμένους χώρους. Έτσι, το ισόγειο ανοίγεται σε έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο στον ακάλυπτο του οικοπέδου. Τα δωμάτια αντίστοιχα στην στάθμη του Ά ορόφου επικοινωνούν με εξώστες μέσω ημιυπαίθριων χώρων ενώ στο καθημερινό  πέραν των εξωστών υπάρχει και η επικοινωνία με το δώμα προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές ανάλογα με την διάθεση άλλα και την εποχή. Μεγάλα ανοίγματα ενισχύουν την απικοινωνία αυτή των χώρων και οπτικά.

Όλοι οι όροφοι είναι διαμπερής το οποίο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των κουφωμάτων αντιδιαμετρικά επιτρέπει την ομαλή ροή του αέρα μέσα στην κατοικία επιτυγχάνωντας το φυσικό δροσισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, σκιάδια αλουμινίου μαζί με τέντες επιτρέπουν τον έλεγχο του φωτισμού ειδικά στα μεγάλα ανοίγματα της προσόψεως τα οποία βρίσκονται στον άξονα ανατολής δύσης.

Τα κυρίως υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο κτίριο είναι αδρός σοβάς σε γήινες αποχρώσεις, εμφανές σκυρόδεμα στους εξώστες σε λεία υφή, περσίδες από αλουμίνιο, τζάμι σε συνδυασμό με ανοξείδωτο στα κιγκλιδώματα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Γιάννης Παπαδόπουλος
Στατική μελέτη: Κων/νος Παπαδόπουλος
H/M μελέτη: Δημήτριος Τριάντος
Eπίβλεψη: Κων/νος Παπαδόπουλος
Συνεργάτες: Μαρία Βενάκη
Tοποθεσία: Ηλιούπολη, Αττική
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 480 m²
Xρόνος μελέτης: 2012
Xρόνος κατασκευής: 2013 – 2015
Παρουσίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος
Φωτογράφος: George Fakaros

 

 

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Ντράφι

Κατοικία στο Ντράφι

Η μονοκατοικία, συνολικού εμβαδού 410 m², τοποθετείται σε οικόπεδο έκτασης 1500 m² στην περιοχή Ντράφι του νομού Αττικής.Οι χώροι οργανώνονται σε τρεις στάθμες. Στο επίπεδο του ισογείου, όπου τοποθετείται και…
Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σε νεότευκτη πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη συνενώθηκαν δύο διαμερίσματα: το οροφοδιαμέρισμα του 9ου και τελευταίου ορόφου και ένα μικρότερο, υποκείμενο διαμέρισμα, του 8ου ορόφου, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν…
Ανακαίνιση διαμερίσματος του 1937,  Waterfront Nikis Apartment

Ανακαίνιση διαμερίσματος του 1937, Waterfront Nikis Apartment

Τοίχοι στα χρώματα ροζ του φλαμίνγκο, μπλε του πελάγους και παστέλ πράσινο ορίζουν τις διαφορετικές περιοχές σε αυτό το διαμέρισμα με θέα το Θερμαϊκό από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Γιαννίκη.To Waterfront…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.